Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК

0

Велислав Минеков ще „помоли настойчиво“ ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата (НДК) и да намери друг имот, който да ползва, съобщи той пред Би Ти Ви. Министърът на културата се обоснова, че преди години партията на Бойко Борисов е превзела със сила два етажа от административната сграда към НДК.

„НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като „отпаднала полза“ и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни“, казва Минеков.

Минеков, каза, че това не е предизборна атака срещу партията на Бойко Борисов.

Това е второ подобно действие на Минеков през последните месеци. На 12 август стана известно, че той е поискал от главния редактор на в. „Труд“ Петьо Блъсков да напусне ) ползваните от редакцията помещения, които се намират в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че „Труд“ плаща нередовно наем към Министерството на културата. Блъсков заяви, че няма да напусне сградата и обвини министъра на културата Велислав Минеков, че действа срещу свободата на словото.

Казусът предизвика мигновена реакция на ГЕРБ. В специална декларация, прочетена от трибуната на парламента на 13 август, депутатът Тома Биков поиска от президента Румен Радев да заеме позиция по темата, защото действията на Минеков приличали на разправа с медия.

Според последната информация Министерството на културата е изпратило доброволна покана към редакцията на вестника да напусне наетите помещения.

Помощ от ДАНС за паметника пред Народното събрание

Минеков заяви, че съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения прокуратурата вече е сигнализирана.

„Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични – за биографии на мой сътрудник, за броя коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.н. съдебна реформа“, каза той.

Минеков обясни, че ще поиска помощ от ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. „Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице“, обясни той. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на САЩ и се твърди, че е част от престъпна групировка.

Министърът разкри и за други проблемни случаи, които е открил в министерството.

„Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн“. Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.

„Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства – обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за „Ларгото“, има и още, например „Яйлата“, „Квадрат 500“, допълни Минеков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече