Димната завеса се вдигна: Тайните актове на Цацаров и Гешев вече са явни, но не всички

0

Тайните актове на двама главни прокурори – Сотир Цацаров и Иван Гешев (той е действащ обвинител номер едно на България), вече са публикувани на сайта на Българския хелзинкски комитет (БХК). Става въпрос за общо 25 акта, като те категорично показват как главният прокурор влияе върху работата на останалите прокурори.

Актовете са издадени съгласно чл. 138, т. 6 от Закона за съдебната власт, а именно – писмени инструкции и указания, които главният прокурор издава, защото „осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи за точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата”.

От БХК напомнят, че година и половина прокуратурата не искаше тези актове да бъдат публикувани публично. През месец май, 2021 година, БХК публикува списък с актовете на главния прокурор, повечето от които не са достъпни публично. Това стана след като Административен съд – София-град отмени, както мълчаливия, така и изричния отказ на прокуратурата. След като се сдоби със списъка, БХК поиска достъп до съдържанието на актовете в него, както и до още няколко акта (сред които указанието, блокирало достъпа на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства до прокурорски преписки), за чието съществуване има данни в различни доклади на прокуратурата. Прокуратурата отново отказа. Съдът отмени и този отказ, и прокуратурата беше принудена да предостави документите.

„Списъкът, който ни беше предоставен в изпълнение на съдебните решения изглежда непълен. Остава съмнението, че главният прокурор може да укрие своите актове, въпреки съдебните решения, осъждащи го да ги предостави“, коментира адвокат Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК, водила делата срещу прокуратурата. А причината за тези думи е, че от общо 25 акта, Хелзинкският комитет публикува 21, защото с толкова разполага. По-интересните указания Такова е петото указание, което касае корупционни престъпления и организирана престъпност, както и престъпления с евросредства. Изрично е посочено, че „горестояща прокуратура оказва засилена методическа и организационна помощ“ на наблюдаващ прокурор от първоинстанционна прокуратура – това е специален надзор. Що се отнася до указанието за СРС-тата, то е номер 23 в списъка. Там пише, че проверяващите от Бюрото трябва да имат достъп до информация с гриф „Строго секретно“, както и се уточнява изрично кои документи за СРС (например искане, разрешение, протокол за унищожение) могат да искат – извън тях не може да се искат други.

Освен това: „Преценката на доказателствата и на резултатите от водените действия по разследването е изцяло извън правомощията по закон на НБКСРС. Това се отнася и за: документите, на които се основава искането за използване на СРС по смисъла на чл. 15, ал. 3 ЗСРС; резултатите, получени в хода на прилагане на СРС, предоставени на хартиен или друг носител, по смисъла на чл. 25 ЗСРС; получените веществените доказателствени средства (ВДС). При направено писмено искане в хода на проверката за запознаване и с доказателства по делото, включително и с веществени доказателствени средства, придобити по реда на ЗСРС, компетентен да се произнесе е само наблюдаващият прокурор“. От друга страна още не са публично известни указанията, при които е организирана работата на прокуратурата при провеждане на избори и референдуми (18-ти акт в списъка).

Също така неизвестни са и указанията за организация на работа по преписки и досъдебни производства за домашно насилие и закана за убийство.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече