Страстите в САЩ ескалират: Елизабет Уорън обяви шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл за „опасен човек“

0

Сенаторът демократ от Масачузетс – Елизабет Уорън – заяви, че е против номинирането на Джеръм Пауъл за втори мандат начело на Федералния резерв, защото е „опасен човек“. Категоричната позиция на Уорън е сериозен удар срещу надеждите на Пауъл да остане на кормилото на щатската централна банка и усложнява плановете на президента Джо Байдън да го предложи отново за поста без да се натъкне на сериозната съпротива на лявото крило на Демократическата партия

Мандатът на Пауъл изтича през февруари 2022-а и Байдън ще трябва да вземе решение в кратки срокове. Уорън пък отдавна критикува отношението на Пауъл към регулирането на банковия сектор, което, според нея, той подценява откакто е шеф на Федералния резерв.  

„Дойдох във Вашингтон след финансовия крах през 2008-а, за да гарантирам, че нищо подобно няма да се случи никога … но вашето поведение ми вдъхва сериозни опасения“, заяви сенаторката по време на изслушването на Пауъл пред сенатската банкова комисия на 28 септември. И допълни, че действията на банкера понижават сигурността на националната банкова система и го правят опасен като ръководител на Федералния резерв.  

Уорън изложи и множество случаи, при които централните банкери са облекчавали финансовите регулации, включително и решението им да променят ликвидните изисквания за някои институции от Уолстрийт. Тя не спести и провала на фамилния офис Archegos Capital, нанесъл сериозни финансови щети на множество национални и чуждестранни банки. На което Пауъл се защити с думите, че Федералният резерв „е научил урока си от този епизод“.

Въпреки че Уорън се обявява публично срещу втори мандат на сегашния шеф на щатската централна банка, доста умерени демократи го подкрепят за още четири години на поста с мотив, че това ще осигури стабилност на паричната политика във време на огромно икономическо напрежение в резултат на пандемията. Дори някои нейни колеги – прогресивни демократи, също хвалят паричната стратегия на Пауъл, включително по-голямата му толерантност към инфлационния ръст и „преследването“ на пълна заетост, за разлика от предишните банкови шефове. 

Коментарите на Уорън се появяват в момент на напрежение на върховете на Федералния резерв и на оттеглянето на двама висши мениджъри на 27 септември заради спорни търговски сделки. При това след като централната банка интервенира агресивно на финансовите пазари през минала година в защита на икономиката от пандемията. Уличените са президентите на клона на Федералния резерв на Далас – Робърт Каплан, и на Бостън – Ерик Розенгрен, които се оказали активни инвеститори, при това със значителни пазарни позиции в акциите на някои компании и фондове.   

През септември Пауъл обяви задълбочена проверка на етичните норми на централната банка във връзка с участието на старши мениджъри на финансовите пазари и пред сенатската комисия във вторник се обяви в подкрепа на затягането на тези правила. Той допълни, че появата на случаи на конфликт на интереси е „определено неприемливо“ и увери, че институцията проверява стриктно търговските операции на Розенгрен и Каплан, за да установи дали те отговарят на същесвуващите указания и закони. 

Автор: Цветанка Славова

Източник: „Банкеръ“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече