Анастас Герджиков срещу Румен Радев – 3 гледни точки за президентската надпревара

0


Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Анастас Герджиков е приел да бъде кандидат за президент, потвърди той снощи пред БТА. Инициативен комитет ще издигне кандидатурата му като независим кандидат, а ГЕРБ ще го подкрепи. Преди няколко дни инициативен комитет издигна като независим кандидат и действащия президент Румен Радев.

„Дневник“ предлага три гледни точки към новината, коментарите са от първите часове след обявяването й.

Доц. Милен Любенов, политолог, преподавател в СУ, по БНР:

Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Проф. Герджиков е по средата на своя мандат. В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми.

ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета.

Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията… Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура.

Риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост.

Не трябва да смесваме академичната работа с политиката.

Проф. Румяна Коларова, ръководител на катедра „Политология“ в СУ, по БНР:

Призивите за единоборство, за персонално противопоставяне не са цел на президентските избори. Затова мисля, че правилно се тръгна към кандидатура, която говори не толкова с персоната, колкото с институцията и с опита на човека, който е номиниран.

В символа има нещо важно – крайно време е образованието и науката да се ползват с по-голям авторитет от дисциплината, оръжието, армията.

Става дума за човек, който няма силно его. Това няма да е човек, който ще налага персоната си, а човек, който търси балансирани, мъдри решения. Зад тази фигура биха застанали хора, за които образованието и науката имат по-голяма ценност от армията.

Проф. Стефан Попов, доктор на науките, преподавател по философия и социология в НБУ, във „Фейсбук“:

Ако „Демократична България“ (ДБ) не иска да номинира свой кандидат за президент, при наличието на Румен Радев и Анастас Герджиков имат рационално обяснение за своите привърженици. Аз като един от тях, ще ги разбера напълно. Румен Радев е подкрепен от „Продължаваме промяната“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“, които са бъдещи партньори на ДБ. Няма нужда да се карат за президентска кандидатура. А Анастас Герджиков е прилична кандидатура за президент, макар издигнат от ГЕРБ. Ако ГЕРБ не е на власт, той скоро ще се дистанцира от тях; ако ГЕРБ е на власт, няма значение кой е президент.

В такава ситуация избирателят на ДБ няма тежко да накаже ДБ за призива да се гласува по съвест. Страната има нужда от силна коалиция за промени, не от президент. (Разбира се, ако не им се занимава с тази задачка със съмнителна значимост – кандидатура за представителна фигура, която по случайно стечение на обстоятелства чак сега, след 30 години, се оказа толкова важна.)

Източник: „Дневник“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече