Кирил Петков не дава дори на КС документи за гражданството си (има ли какво да крие)

0

Ако Конституционният съд получи всички документи, ще може да реши делото преди изборите през ноември

Бившият икономически министър и настоящ лидер на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков още не е пратил документи за гражданството си по делото по темата в Конституционния съд. Това научи „Сега“. Срокът за това е едномесечен и тече от 9 септември. 

КС бе сезиран от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство – българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Затова и ГЕРБ атакуваха в КС президентския указ за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър.

Според ГЕРБ към момента на назначаване на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, той не е бил освободен от канадското си гражданство. В искането си депутатите на Бойко Борисов поддържат тезата, че за загубване на канадското гражданство не е достатъчно лицето да е направило волеизявление за освобождаване от гражданство, а трябва да има и акт от Канада.

На 9 септември, когато допусна делото за разглеждане КС поиска документи от различни институции, както и от самия Петков. Беше им даден едномесечен срок. От бившия министър се чака официален писмен документ от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване. 

Президентът трябва да представи в Конституционния съд декларацията, подадена от Кирил Петков, че няма друго гражданство освен българско, преди да стане служебен министър на икономиката. От министъра на правосъдието беше поискан документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Петков към 10 май, откогато е указът на президента за назначаване на служебно правителство. А от външния министър – да поиска по дипломатически път писмена информация от Канада дали към 10 май Петков има канадско гражданство. „Сега“ научи, че в КС вече са постъпили документи от институциите.

Досега Петков не веднъж обяви, че няма намерение да ходи до посолството на Канада в Букурещ, за да вземе документа, че вече не е неин гражданин. „На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът. Има дело в Конституционния съд, ще видим решението. Смятам, че волеизявлението ми е по-важно. Представете си, че бях не канадски, а руски гражданин, който е против „Руски поток“ и Русия отказва по тази причина да признае волеизявлението ми. Т.е. Русия, а не България ще решава кой може да участва в управлението“, аргументира се Петков в предаването „ЕвроДикоФ“.

Делото „Петков“ изглежда лесно, но не е ясно дали КС ще се произнесе по него преди предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Причината е, че процесът ще бъде решен от документите. И ако на КС се наложи да изчака получаването им, няма да има и решение.

Като страни по делото бяха конституирани Народното събрание, президентът, Министерският съвет, министърът на правосъдието и министърът на външните работи. Те също имат едномесечен срок за становища, но засега такива по делото няма обявени.

„Сега“ опита да се свърже с Петков по темата, но той не отговори на мобилния си телефон.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече