Кандидатът за вице на Герджиков – жена под пагон

0

Подкрепяният от ГЕРБ кандидат-президент проф. Атанас Герджиков ще се изправи срещу Румен Радев най-вероятно в компанията на жена, която е полковник от въоръжените сили и е била пиар на Военновъздушните сили, чийто командир бе Радев преди да бъде избран за държавен глава преди пет години, предаде Mediapool. Полк. Невяна Митева се очаква да бъде кандидатът за вицепрезидент на Герджиков, който е ректор на Софийския университет и преди ден потвърди, че влиза в битката за президентския пост.

Очаква се името ѝ да бъде официално обявено в неделя, когато ще се събере Инициативният комитет, които ще издигне двойката. Пред Mediapool Митева отказа коментар.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди в петък, че партията му ще подкрепи Герджиков. По думите му вицепрезидентът няма да бъде от ГЕРБ, а ще бъде избран „лично от Герджиков“.

Митева е председател на Сдружението на жените военнослужещи. Съпругът ѝ е бригаден генерал Явор Матеев, командир на бригада „Специални сили“, който добре се познава с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Митева е служила като пиар специалист във ВВС, както и като специалист човешки ресурси в централата на ВВС. Тя е шампион по плуване. Участвала е в Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. в женска щафета 4х100м., стига до финал и завършва на шеста позиция.

Според Закона за отбраната и въоръжените сили военнослужещ може да се кандидатира за президент, вицепрезидент на републиката или за друга изборна длъжност. Ако е издигнат от партия или коалиция – той бива уволнен без предизвестие от деня на регистрацията му за участие във вота. Ако обаче е издигнат от инициативен комитет, какъвто най-вероятно ще е случаят на Митева – уволнение няма, а военният излиза в неплатен отпуск, ако бъде избран за поста и се връща във въоръжените сили след края на мандата.

В инициативния комитет на Атанас Герджиков ще влязат 12 ректори на университети, научи Mediapool. Освен това в него ще има общественици и творци като Валя Балканска и Богдана Карадочева, която участва и в кампанията на кандидат-кмета на ГЕРБ Йорданка Фандъкова през 2019 г. В комитета ще се включи и прочутият музикант Теодосий Спасов, който бе сред хората, които подкрепиха тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, след като стотици други творци и общественици се подписаха под отворено писмо с искане на оставката му.

В Инициативния комитет ще участват представители на ГЕРБ като бившия министър на образованието Красимир Вълчев. Според Борисов именно Вълчев е предложил ГЕРБ да подкрепи Герджиков за президент.

„Ще помагаме, но ще си гледаме парламентарните избори“

Бившият премиер обяви, че партията твърдо застава зад Герджиков, но все пак уточни: „Ние си гледаме парламентарните избори и помагаме, разбира се“.

Попитан дали ГЕРБ има амбиция да спечели президентските избори, Борисов отговори: „Мен ме интересуват парламентарните избори. Социологията засега е добра. Хората и структурите са добри, така че се надявам да сме първа политическа сила. А на президентските избори мисля, че симпатизантите и членовете на ГЕРБ, а и много други хора, ще предпочетат един умен, красив, образован, спокоен, нормален, добър човек пред диктатор“.

На въпрос как ще отговори на упреците, че ГЕРБ предварително се е предала на президентския вот и затова подкрепя Герджиков, Борисов отговори, че и другите партии не са издигнали кандидати.

По думите му партията имала 2-3 кандидатури за президент и цитира имената на бившия вицепремиер Томислав Дончев и бургаския кмет Димитър Николов.

„Ректорът, избран от всички да управлява“

Борисов заяви, че ни трябва мир, образование, като нация на нас ни трябва смирение. Според него по-голям обединител от проф. Герджиков не може да се намери. „Ректорът на ректорите. Ректорът, който е избран от всички да управлява. Какъв по-голям обединител може да се намери?“ – запита реторично бившият премиер.

„Ако се бях явил аз, щяхме да разделим народа“

По повод репликата на Румен Радев, че на предишните избори Борисов се скри под полата на Цецка Цачева, а сега – под тогата на ректора, лидерът на ГЕРБ коментира:

„Аз се занимавам със сериозни неща. С духовното състояние на изпаднал в криза човек не ми се говори. Аз не вярвам, че Радев може да е казал такива неща, но ако е казал -той исконно не разбира за какво е работил 5 години“.

Борисов коментира защо не приема предизвикателството да се изправи лично срещу Радев на президентските избори:

„Приемаме, че Радев е прав. Излизаме аз и той и разделяме, дали е 60 на 40, 50 на 50 един Господ знае, държавата, народа на две. Мразим се, не се обичаме. Това ли е целта на президентските избори? Или търсим човек, който да може в тази сложна политическа обстановка да ни събере всичките поотделно заедно, да се е еднакво отдалечен и да не се меси. Точно обратното – той през цялото време се изживява и като президент, и като премиер, и като диктатор, и като управляващ“.

Той изрази надежда на парламентарните избори ГЕРБ да са първа политическа сила, а за другите избори – президентските – според него симпатизантите на ГЕРБ, а и много други хора ще предпочетат един умен, красив, образован, спокоен, нормален и добър човек пред диктатор.

В отговор на репортерски въпроси защо все пак ГЕРБ не е издигнала собствен кандидат, Борисов каза, че не разбирал защо журналистите питат партиите за кандидати за президенти при положение, че „вечерта след изборите избраният трябва да е президент на всички българи“.

„Разбирам, че ви е яд. Разбирам, че вашите шефове са вбесени от кандидатурата на Герджиков. Изведнъж както Радев беше сам, сега ще загуби“, каза Борисов на присъстващите журналисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече