Политическите братя Петков и Василев „крадат“ гласове и от лявото, и от дясното

0

Най-актуалният въпрос, свързан с предстоящите в средата на ноември парламентарни избори, е чии гласове ще „откраднат“ политическите братя Кирил Петков и Асен Василев, възпети вече от народния фолклор с много любов като Макс и Мориц. 

Въпросът е важен, тъй като от отговора му зависи не просто мястото, което ще заеме политическият проект „Продължаваме Промяната“ (ПППП) в парламентарната решетка, а цялата подредба на света под българските небеса. 

Самият въпрос разкрива важна подробност – „Продължаваме Промяната“ е проект, който не просто ще се намести в политическото пространство, не просто ще ползва гласове, които са отивали в друга партия досега, но и безмилостно ще избута от парламентарното гнездо няколко депутатски души – за да заеме отреденото му от суверена място. Звучи не много добре, звучи като партия “кукувица”, която ползва чужд ресурс, но това е така само защото всички се борят за нашия глас, а в парламента има ограничен брой места и за да влезе нова партия, някой трябва да изпадне. Влизането на партия „Харвард“ ще изкара от НС отделни депутати, а може би и цели парламентарни групи, налични в досега действащия парламент. Засега например всички гадаят ще влязат ли пак ИБГНИ, или ще бъдат така добри да освободят 12-13 места за новата сила. 

Социологът от „Алфа рисърч“ Боряна Димитрова обясни наскоро, че

ПППП се прицелва в електората на „Демократична България“

и това звучи повече от правдоподобно, особено като си припомним, че Кирил Петков бе част от градската десница. Димитрова анализира посланията на бившите служебни министри и видя, че те са насочени към този сегмент. 

В същото време като че ли има общо съгласие, че от появата на ПППП доста ще пострада “Има такъв народ”. Въпреки несъгласието на Слави Трифонов с прогнозите на социолозите, най-вероятно ще се случи точно така – ИТН ще загуби част от спечеленото през юли и така ще прелее гласове към ПППП. Това ще се случи поради много причини, голяма част от които очевидно все още не са разбрани от ИТН – грешни послания в парламента, кофти кандидати за министри, плашеща себичност и т.н. ИТН е предимно фенска партия, но покрай феновете на “Шоуто” тя успя да привлече още през април доста хора, желаещи искрено промяна в тази страна. Сега феновете ще останат, а останалите ще се колебаят какво да правят – да продължат ли със Слави, или да се преориентират към Кирил Петков. Защото промяната не се случи, а


Кирил и Асен предлагат промяна на промяната

На практика те ни връщат в месеците, когато имахме надежда, че нещо може да се промени.

Разбира се, никой не е забравил, че първите сведения за появата на ПППП дойдоха не откъде да е, а от БСП – социалистите проплакаха, че Петков и Василев крадат кадри именно от тях. Като имаме предвид обвиненията, че „Продължаваме Промяната“ е лабораторно създадена президентска партия, че Радев е ляво-център, а двамата министри с десни мерки постигаха леви цели, не е трудно да предположим, че ще се “крадат” гласове и отляво. Т.е.
 

ПППП ще краде гласове отвсякъде

– и точно това прави реална възможността да се превърне в една от водещите политически сили. Петков и Василев вярват, че ще бъдат водещата сила в коалиция, която ще събере 121 депутати. Те смятат, че ще имат 30 на сто от гласовете. Това, разбира се, едва ли е постижимо. Факт е обаче, че теренът, от който ще „крадат“, е огромен. 

Всичко това се дължи на доброто позициониране на коалицията „Мекица и кафе“. Премахвайки червените разделителни линии между себе си и партиите, на практика тя подаде ръка към всички разочаровани революционери и колебаещи си гласоподаватели. Петков и Василев успешно избягват самоопределянето си като част от някакво политическо семейство и така остават отворени към всички. По този начин те печелят симпатии на диалогични хора и превантивно намаляват възможността от съюзнически огън по време на кампанията. В същото време е факт, че ПППП не правят всичко това, като обезличават собствената си идентичност – те отказаха категорично да се претопят в ДБ още преди да са се родили като политици. Те не пожелаха друг партиен ресурс, освен имената на ВОЛТ и СЕК, те се отдръпнаха от всякакви варианти за предизборна коалиция. Така правят партии, които разчитат на успех, а не на няколко места в парламента.


Всичко това е добре обмислена стратегия,

личи си от километри, че тук е мислено – от създаването на мрежа от интернет групи в социалните мрежи, през контакта с медиите, та чак до опорните фрази на Петков и Василев – определено тук е пипано от професионалисти. Дали Дияна Дамянова лично е помагала или е помагала да се намерят помощници – това няма значение. 
Раждането на ПППП и ходът на кампанията й – това е напълно нормална ситуация, характерна за появата на нов голям играч. Нормална е реакцията на ИТН и БСП, които искрено се притесняват за изборните си резултати. ИТН, която се отцепи на практика от партиите на промяната, ще продължи с негативната риторика – за нея Кирил Петков е просто някакъв Джон Траволта, чист „Брилянтин“, а БСП ще продължи да балансира в хода на кампанията. Все пак и при двете партии критиките към ПППП вървят успоредно с желанието да се преговаря; вратата все още не е тръшната. Асен Василев заведе дело срещу Тошко Йорданов, но това не попречи на ИТН да заговори за бъдещи преговори – преди два месеца подобно нещо не би било възможно. 

Ако нещо в тази ситуация е ненормално, това е реакцията на „Демократична България“ – която до този момент не спира да приветства тези, които очевидно се настаняват в нейния двор. Напълно е възможно след 14 ноември

да има нов лидер в дясното пространство,

но това очевидно не притеснява ДБ. Дори и да се стигне до паритет между ИТН и ПППП, каквито са прогнозите на социолозите към този момент, това пак не играе добре за градската десница – лишава я от монополното й положение в този сегмент. Най-вероятно ръководството на коалицията ще продължи да желае близост с бившите министри, но пък симпатизантската маса ще продължи да нарича двамата Кирчо и Кокорчо, т.е. ще продължи да се разграничава от тях. 

Цялата ситуация дотук обаче не дава категоричен отговор на още по-важния въпрос – влизането на ПППП в парламента ще доведе ли до решаване на политическата криза. Това зависи само от категоричността на българския избирател и от желанието на новите политици да сформират една широка коалиция. 
Каквото и да се случи след 14 ноември, политическата система се презарежда. Или по-точно – връща се в състоянието на очакване за промяна, което имахме преди изборите през април. 

Петьо Цеков, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече