Официално: Лозан Панов е кандидат за президент, Мария Касимова ще му е вице

0

Председателят на върховния касационен съд Лозан Панов ще се кандидатира за президент. Негов кандидат за вицепрезидент ще бъде журналистката Мария Касимова-Моасе. Панов е издигнат от инициативата „Правосъдие за всеки“, официално ще бъде номиниран днес от Инициативен комитет и ще бъде подкрепен от „Демократична България“.

„Правосъдие за всеки“ пръв потвърди новината. „Управителният съвет взехме решение да издигнем Лозан Панов като кандидат в избора за президент. В изпълнение на законовите изисквания образуваме Инициативен комитет“. Членовете на ИК са поканени тази вечер в зала „Сохо“.

Мандатът на Панов начело на върховния съд изтича на 10 февруари. Вече стартира и процедурата за негов приемник. Спорна е тезата дали Панов трябва да подаде оставка за да участва в президентските избори. Ако е необходимо да се подаде оставка, тя трябва да бъде приета от Висшия съдебен съвет и това трябва да стане преди 12 октомври, когато е крайният срок за подаване на документите на кандидатите в ЦИК. Процедурата по предсрочното оттегляне на председателя на върховния съд приключва с президентски указ, т.е. и от Румен Радев, срещу когото се изправя Панов, ще зависи да го „пусне“ навреме за надпреварата.

Според друг прочит, включително и на инициаторите на кандидатурата от „Правосъдие за всеки“ обаче, не е необходимо Панов да подава оставка, а само да излезе в отпуск. 

Макар и да зае поста във ВКС с помощта на статуквото в системата, Панов се обърна срещу него още в началото на мандата си и се превърна в един от основните критици на пороците и обвързаностите в нея. 

Попитан дали ще е кандидатът на „Демократична България“ за президент преди няколко дни Панов каза в интервю за bTV: „С начина, по който се изразявам, различното мнение, което отстоявам, не съм убеден, че съм атрактивен за която и да е политическа формация“. В същото интервю Панов критикува действащия президент Румен Радев за първоначалната му пасивност по темата за съдебната реформа.

„Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни управляващи. Тогава всички мълчаха. Сега не вярвам, че ще дойде новият месия. Това вече се е случвало многократно“, каза Панов.

Съдията припомни, че покрай скандала „ЦУМ-гейт“ държавният глава е казал, че крамолите във ВСС не са дневният ред на България. „Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си „ЦУМ-гейт“? Тогава имаше пълни основания да се търси отговорност на г-н Цацаров като главен прокурор. Тогава той (Радев) каза: Крамолите във Висшия съдебен съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на ВСС стана и дневен ред на страната с избора на главния прокурор. Не вярвам в месиите, защото преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изявление, което да е насочено към г-н Цацаров“, обясни още Панов. По думите му „управляващите мислят за съдебната система, когато отидат в опозиция. Тогава им трябва една независима съдебна система“.

Малко по-късно вчера Инициативата „Правосъдие за всеки“ публикува изявление на Лозан Панов, в качеството му на кандидат за президент. В него Панов казва:

„Случи се така, че в тази година отбелязах половин век, откакто вървя по земния път. А в началото на следващата, приключва най-смислената досега част от него. И така поставен на два предела, стигнах до равносметка и дори още по-далеч. Разложих самата думичка на две части, а с полученото „равна и сметка“ се опитах да направя баланс между получил и дал.

Всъщност след всичко, което бях причинил на семейството ми през последните седем години и най-вече цената, която съпругата ми трябваше да заплати, осъзнах, че съм получил един извор на себеотрицание, какъвто може да бъде само истинската любов на един човек към друг.

Върнах се и към времето преди да оглавя Върховния касационен съд и си спомних за „кандидата на Статуквото, дошъл да овладее този съд“. Стана ми някак драго да се обърна и видя назад, че с хвърлените камъни, успях да съградя основи- основите на независимостта.

Последното не е моя мисъл и не помня къде съм я срещал, но някак само тя напираше, докато гледах назад. И последваха един след друг спомени и едва сега осъзнах, колко тежка е било да стоиш дълго на входа – на последната непревзета „крепост“ на независимостта.

По време на този път бях изгубил един свой истински приятел, чиято загуба, ако бе само моя, щях по-лесно да понеса. Болката обаче бе толкова непоносима, защото загубата бе на правдата и независимостта. До мен стоеше кутийка, а вътре свещник с малка свещичка, която преди това бе държал Кристиян, а майка му сякаш нарочно сега бе избрала момента, да ми даде този дар. Тогава си спомних думите на мъдреца, дошъл сред нас за кратко да подържи свещ, ежедневното борене на злото изглежда уморително само тогава, когато си свикнал, че така е било открай време и така ще пребъде и във вечността. Осъзнах, че след седемгодишни неравни битки да възтържествува истината и справедливостта, физически се бях изтощил толкова много, че тялото бе на път да победи духа. Тогава пак Кристиян заговори: „Не чакай велики промени! Достатъчно е да тръгнеш с малки, но неотклонни стъпки, които често се оказват достатъчни.

Мислех си, но аз не съм партиец, а съдия и моята мисия е да служа на истината и добродетелността. Да, но лидерът на съдиите не бива да стои безучастен, докато едни непораснали люде се вихрят в храма на Темида и гасят една след друга, свещичките на справедливостта. Той трябва да продължи да се бори, ако не иска да пребъде храмът без светлина. И трябваше да намери начин да спре похищенията на Темида, без да убива у себе си правдата и добродетелността.

Малко след това се явиха моите другари от Правосъдие за всеки, с които ние заедно отдавна вървим. Тогава трябваше да уверя всеки, че нашата мисия е пътуване, а не дестинация, и наш дълг е да продължим.

Тогава мъдростта на Кристиян, която бе посял у нас, пак заговори: “България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: „Хайде да си подоспя малко“, но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става.”

Нека покажем, днес, в 17 часа, пред дома на Държавния глава, че вече сме бодри и сме готови да продължим!“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече