Борисов си намери ново поприще за командване – Столичния общински съвет

0

Скандалът с намесата на Бойко Борисов в работата на столичния Общински съвет довело до оставката на дългогодишния му председател Eлен Герджиков, доказа нещо, което софиянци отдавна подозираха, а властващите от ГЕРБ в София несръчно отричаха – а именно Борисов може вече да не управлява държавата, но продължава да има пръст във всяко важно решение в най-големия град.

В този смисъл той трябва да бъде държан отговорен и за „златните“, но некачествени ремонти в София, дело на любими на ГЕРБ фирми и за скъпата услуга със събирането на боклука,  извършвани пак от такива компании, за завръщането на хора с прякори в този бизнес, както и за много несгоди на столицата. Замяната по заповед на Борисов на Герджиков с досегашния шеф на бюджетната комисия Георги Георгиев показа, че лидерът на ГЕРБ предпочита да работи с хора, които са силни в междупартийните боричкания и пропагандата, но не и във фактите.

 Борисов сам призна, че е поискал оставката на Герджиков, защото доскорошният председател на Общинския съвет не отговорил на обвиненията на опозицията, че властта в София е докарала градския транспорт до фалит, поради което бяха орязани около 20% от превозните средства по някои линии. Бившият шеф на столичния Общински съвет не ставал и защото бил много възпитан и „градско момче“ от центъра на София. По-късно на мястото на Герджиков се появи Георги Георгиев. Когато от ГЕРБ разпращаха биографията на новия шеф, в  нея присъстваха всевъзможни данни, но липсваше родно място. Все пак то бе отбелязано на сайта на общината, а именно град Раднево.

 Борисов твърди, че ГЕРБ са направили много за развитието на транспорта в София и че Герджиков е сгрешил, като не е изтъкнал това. Фактите обаче твърдят друго. Спортните дружества в столицата се управляват зле. Затова призна пред миналата година не друг, а самото Министерство на финансите, което по това време бе изцяло под контрола на ГЕРБ. След ковидкризата стана ясно, че през есента на 2020 година Министерството на финансите е отказало първо на кмета Йорданка Фандъкова, а после и на шефа на транспортната комисия в Столична община Карлос Контрера да покрие част от загубите на центъра за градска мобилност и на другите транспортни фирми в София чрез финансова помощ от 15 милиона лева. Причината –  министерството преценява, че общественият превоз в столицата не е реформиран, поради което трупането на загуби е неизбежна. Накратко – Министерството на финансите съобщи на властващите в София, че не вижда смисъл да излива пари в каца без дъно, тъй като транспортните дружества ще продължават да генерират загуби и се нуждаят от дотации.

Борисов обаче очевидно не се интересува от гласа на разума и от мнението на специалистите. Освен това той поиска и подчинените му да не се съобразяват с това. Новият шеф на столичния Общински съвет Георги Георгиев изглежда идеален кандидат да изпълнява подобен партиен курс за сравнително краткия си престой в политиката. Звездата на университетския преподавател по право изгря на местните избори през октомври 2019 година, когато като представител на гражданската квота на ГЕРб,  той замени на върха на бюджетната комисия изключително спроната личностна на  дотогавашния председател Орлин Алексиев.  Още тогава се появиха коментари, че макар и новак в политиката, на Георгиев е определена ключова роля в партията на Борисов.

Именно Георгиев бе общинския съветник, който през зимата на тази година внесе предложение на столичнат фирма „Пазари Запад“ да бъде разрешено да похарчи седем пъти по 47 300 лв с ДДС за 7 сергии за книги на площад „Славейкова“. Така той вече показа, че няма никакви задръжки, когато от ГЕРБ му възложат да свърши някоя съмнителна работа.

Реклама

Въпреки че планираната сделка явно бе дълбоко бъркане в джоба на софиянци, Георгиев бе сред общинарите, които пламено защитиха този доклад. Доводите бяха, че въпросните сергии щели да се изработят от качествени и дълготрайни материали, които нямало да се развалят. И въпреки че на властимащите в София, включително Георгиев, бе обяснено от всички страни, че операцията прилича на пладнешки обир, управляващите коалиции в София ГЕРБ-СДС и ВМРО-АТАКА бързо одобриха разхода на „Пазари Запад“.

 Председателят на Общинския съвет имаше ключова роля и в още едно гласуване, в което става дума за много пари. В края на миналата година работна група, включваща представители на ГЕРБ- СДС, ВМРО и БСП предложи Столична община да увеличи със задна дата парите, които се плащат на частната транспортна фирма „МТК Гроуп“ за обслужване на тъй наречените крайградски линии в София. Първоначално поисканата сума за доплащане бе близо 5 милиона лева. Контрактат с фирмата бе сключен през 2016 година и е за срок от осем години, като до този момент общата стойност бе над 144 милиона лева. В Бюджентаната комисия с председател Георгиев първоначално одобри идеята за увеличаване със задна дата на плащанията към „МТК Гроуп“. Тя бе защитавана горещо от общинарите от ГЕРБ – основният мотив бе, че така София ще избегне воденето на дела с частника и плащането на един милион лева лихви по споменатия договор.

 Ентусиазмът за огромното извънредно плащане се изпари едва, когато бившия общински съветник от Демократична България Владислав Панев направи преизчисление. Той обяви, че Столична община трябва да плати много по-малко на „МТК Гроуп“. Панев поясни, че е потърсил информация в НСИ за цената на метана и оттам му отговорили, че тя расте много по-бавно от тази на природния газ.

След шокиращия анонс на Панев ГЕРБ побърза да внесе предложение и сумата за плащане да бъде редуцирана с над 3 милиона лева – до близо два милиона лева. Вносител на доклада бе именно Георгиев. Така управляващите си  заслугата за редуцирането на задълженията към „МТК Гроуп“, въпреки че само ден преди това групата на ГЕРБ гръмогласно убеждаваше колегите си в необходимостта София да извади от бюджета си извънредно почти 5 милиона лева.

Автор: Светослав Спасов

Източник: в. „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече