Гретенизмът – оръжие на глобалния елит

0

Фанатичната вяра в инфантилни „зелени“ теории за „светло екологично бъдеще“ завладява света в полза на малцина

За да контролираш една общност, трябва да контролираш три неща – движението, храната и мисленето

Онзи ден в Германия на финалната права на предизборната кампания в Берлин се състоя поредно сборище на гретенистите – последователите на „зеления“ екстремизъм, чието олицетворение е прословутата гимназистка Грета Тунберг. Пред близо двайсет хиляди души самата Грета призова за масови протести, защото Германия силно закъснявала с ликвидацията на въглищната индустрия, насрочена за 2038 г. И обяви, че не подкрепяла германските зелени, защото били прекалено умерени.

Въпросът тук не е нито в личността на Грета, нито в спора има ли климатични промени и човешката дейност, т.е. антропогенният фактор ли е причината за тях. Иде реч за политическото явление, което се свързва с нея. Ще го наречем гретенизъм. Това е фанатичната вяра в инфантилни „зелени“ теории за „светло екологично бъдеще“, което щяло да се постигне чрез ликвидация на света, какъвто го познаваме. Разбира се, с цената на жертви, лишения и отказ от свободи, за да се изгради “нов свят“, в който цари “климатична справедливост“.

Щом искаш да променяш света – значи искаш да правиш политика. А идеалът, който прожектираш във въображението на твоите привърженици, инструментариумът и целите, които поставяш, формират политическата доктрина. Гретенизмът носи белезите на тоталитарните идеологии. А те, от своя страна, имат един враг – Свободата. По думите на проф. Майкъл Цимерман от Университета в Колорадо еко-фашизмът е тоталитарно управление, които изисква от хората да пожертват интересите си за благото на природата. Други наричат идеите на това новопоявило се политическо движение “зелен комунизъм“, трети – просто “екстремизъм“. Въпрос на аналитичен ракурс.

Вън от всякакво съмнение е обаче, че гретенизмът не е някакво случайно младежко увлечение, плъзнало като вирус из социалните мрежи и преляло в уличен активизъм. Ако беше така, Грета нямаше да шества като еко-богиня из световните либерал-прогресистки медии, нямаше да бъде приемана с почести от държавни глави и правителствени ръководители от либерал-прогресисткия спектър. Вратите на глобалистките, наднационални институции – от ООН до ЕС – нямаше да са отворени по всяко време за нея. А гретенистките политики нямаше да обхванат като горски пожар наднационални институции и национални правителства. 

Зад гретенизма стоят интересите на неолибералния глобализъм и световния елит, който го проповядва. Защо? За да служи като остен, с който да подбутват националните държави да прилагат универсализирани и все по-екстремни форми на социално инженерство, наричано „зелена сделка” и “зелен преход“. С каква цел? За да установят в крайна сметка тотален контрол върху човечеството. Това е истинската, макар и скрита цел, с която се промотират гретенизма и “зеления преход“. Ако мотивът беше реална грижа за околната среда и въглеродните емисии, щяха да подкрепят една-единствена мярка – инициативата за засаждане на един трилион дървета по цялата планета. Вместо това, те искат искат разрушаване на света, какъвто го познаваме, на днешното ни благоденствие, перспективи, работни места, свобода на движение. За да изградят някакъв техен свят някога в неясното бъдеще. С цената на изсмукване на трилиони от джоба на данъкоплатците. С цената на днешно обедняване и днешна безработица.

За да контролираш една общност, трябва да контролираш три неща – движението, храната и мисленето. Чрез въздигането на гретенизма в наднационална политическа матрица, която силово се налага на националните държави, глобалният неолиберален елит всъщност се стреми именно към това – контрол върху движението, храната и мисленето.

Искат да преобърнат живота на човечеството, като го лишат от евтина и достъпна енергия, евтин и достъпен транспорт, евтини, полезни и достъпни храни. Стремят се да ни “покръстят” в тяхната нова “религия” – “зеления преход“, а всичко останало да обявяват за ерес, която да се преследва от cancel-културата на гретенизма.

Затова искат закриване на въглищната индустрия и замяната й с по-скъпа „еко“ енергия. Затова се стремят да редуцират възможностите за притежаване на личен автомобил с всевъзможни еко-регулации, натрапвайки скъпи и неефективни електрически автомобили. Естественият път е двете технологии – двигателите с вътрешно горене и електромобилите да се развиват паралелно и изборът на хората да покаже в коя е бъдещето, т.е. коя е по-достъпна и по-качествена. Но гретенизмът забранява и декретира. Прави притежанието на личен автомобил все по-скъпо и неудобно, за да го превърне в привилегия на елита, а да запрати „стадото“ в контролирания от (тяхната) власт обществен транспорт. 

За да контролират храната, подготвят света, засега по-плахо, за забрана на животновъдството. Добитъкът изпускал газове и така допринасял за климатичните „промени“. Глобалните корпорации и медийни централи, контролирани от тях, все по-натрапчиво пропагандират да не се яде месо. И в същото време вече се появяват разработки за синтетично месо и неговото масово внедряване, като заместител на животинската продукция. Животновъдството е в ръцете на милиони по света – от най-едрите, до най-дребните собственици с по една крава. Синтетичното месо ще бъде патентовано от шепа глобални корпорации. Бил Гейтс, например, вече работи в тази посока.

За контрол върху мисленето гретенистите търсят силов монопол върху екологичния дискурс – или мислиш правилно, т.е. като Грета, или си “маргинал, който съсипва планетата и отнема бъдещето на децата“. Няма аргументи, има догми. Няма дискусия, има диктат.

С гретенизма глобалният елит ще ни направи по-бедни, по-зависими, по-малко мобилни. Кой им поднася свободата ни на тепсия? Контролираните от глобалния елит наднационални институции, като ООН и ЕС. Кой им помага? Техните „полезни идиоти“ на националните партийни арени – либерали, прогресисти, зелени и други левичари и фунционално неграмотни младежки активисти. Кой промива мозъците на широките маси? Либерал-прогресистките медии и превзетите от културния марксизъм западни университети.

Гретенизмът е просто едно от оръжията за постигане на тотален контрол върху населението от страна на глобалния елит. За елиминиране на демократично избраните национални власти от вземането на суверенни решения в областта на икономиката и околната среда. И превръщане на националните държави в безропотен изпълнител на декретите на наднационални органи, които са непристъпни за гражданския контрол и демокрацията. Господство на неизбраните, на задкулисно селектираните из лъскавите паркетни соарета на глобалния елит. Това е властовият модел на гретенизма.

Тук вече отиваме отвъд рутинната политика. На карта е заложена Свободата. Гретенизмът трябва да бъде изкоренен. Либерал-прогресисткото статукво в ЕС – разрушено. Борбата и съпротивата – интелектуална, идеологическа, политическа – е императивът на епохата. Гретенизмът е фрагмент от големия идеологически разлом – глобален елит срещу нациите, неолиберален глобализъм срещу демокрация. Или си с гретенистите, или си срещу тях. Нищо повече и нищо по-малко!

Автор: Д-р Борислав Цеков, Център за нова Европа

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече