Скандалите с Пеевски безспорно показаха едно – у нас мафията си има държава

0

Ако не бяха Досиетата „Пандора“, българската държава никога нямаше да знае кой е Делян Пеевски. За нея той си е открай време един напълно изряден политик, ходил редовно на работа и честно заработвал заплатата си депутат, непрокарвал лобистки интереси, без контакти с подземния свят, без никаква връзка с рухването на КТБ и изобщо без никакъв прокурорски чадър или друга височайша протекция.

Да, за българската държава още от времето на „Мултигруп“, тоест доста преди Пеевски, мафиотските структури са невидими. Те са журналистическа фикция. И за прокурори, и за ченгета, и за политици. Няма бе, просто няма мафия в България. И всички политици са вода ненапита. Трябва нещо, движено от външни сили, да блъсне тази прогнила държава, за да се сринат срасналите една с друга структури.

Дали Пеевски е декларирал притежание на офшорки, бидейки депутат, е важен въпрос. Освен че е наказуемо по закон, това е и показателно за търпимостта от страна на ДАНС и антикорупционни органи. Държавата си е затваряла очите и точно това е по-големият въпрос от офшорките. Срещу какво ли? И как това стана възможно? Много е просто – „смазването на машината,“ измислено още в зората на мафиотската история, действа и у нас. През 20-те години на XX век съратникът на Лъки Лучано Майер Лански, наричан счетоводителя на мафията, убеждава ръководството на престъпния синдикат да заделя част от печалбите си за подкупване на полицаи. По-късно идва необходимостта и от подкупване на общинари, и на политици.

Така престъпната империя хем се разраства необезпокоявано, хем се сраства с държавата – челен опит, очевидно добре усвоен и приложен у нас. Без да достигат онези мащаби, родните последователи на Лански добре смазват машината в последните 25 години. Няма институция, незасегната от зверска корупция и кражби на публичен ресурс. И няма политик, който да не знае как се случва това. Но действия от страна на държавата няма или ако има, те са само срещу дребни риби. Никой не проверява бързо забогатяващите участници в управлението, защото те „всичко са декларирали“.

Да, декларирали са имоти и пари в банка. Е, има и някакви пари в брой, ама кой ще дойде да ти рови под дюшека. Или в чекмеджето. Или пък в офшорките. Никой няма интерес от това, важното е да се върти машината и по възможност да не скърца много. Каквото и да установят КПКОНПИ и НАП, които уж вече са се задействали по изнесеното в „Пандора Пейпърс“ и които никога не са и подозирали какво прави Пеевски, ще е късна констатация. Идеята е държавата да реагира своевременно, да има резултати, санкции и прочее неща, които у нас са само пожелания. По тази причина нито Пеевски ще върне бадева даваните му депутатски заплати, нито мълчащите с пълни усти ченгета, прокурори и политици ще се покаят. Защото с пълна уста не се говори.

Хубавото е, че случаят „Пеевски“ няма как повече да бъде потулван. След списъка „Магнитски“, днешният скандал само затвърждава впечатлението, че у нас мафията си има държава. „Много умното момче“ на Доган ще се превърне или в гущерова опашка, набелязана за отрязване, или в крайчеца на чорапа, който трябва да бъде разплетен.  

Автор: Евелина Гечева

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече