ГЕРБ до последно ще управлява София като бащиния

0

Назначението на бившия полицейски шеф Ивайло Иванов в Столичния инспекторат е поредното трудоустрояване на верни партийци и калинки в общинската власт

Макар да бе изгонена на национално ниво, ГЕРБ продължава да управлява на местно така, както си знае – безпардонно. Типичен пример за това е София, където въпреки трудната победа на последните избори на Йорданка Фандъкова, скандалните намествания на верни партийци и откровени калинки на ключови позиции в общинската власт продължава. Последният пример е назначаването на бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов за нов директор на Столичния инспекторат. Там Иванов замени предишния шеф Веска Георгиева, която почина през юли т.г. Любопитното е, че Столична община не изпрати съобщение за назначението на новия началник на инспектората, въпреки че по традиция Фандъкова информира обществеността за всяка своя официална проява. Вероятно на „Московска“ 33

разчитаха новината да не се разчуе

и да не влезе във фокуса на общественото внимание.

Иванов беше освободен като главен секретар на МВР през май от първото служебно правителство на Румен Радев заради полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. София бе най-активният град в тези протести и гражданите в него пострадаха най-много от палките и сълзотворния газ на командваните от Иванов полицаи. Доказателство затова станаха укривани кадри с битите младежи зад колоните на Министерския съвет, които потресоха цялото общество. Въпреки това само няколко месеца след уволнението Фандъкова приюти Иванов в общината на позиция, за която е напълно възможно самият той преди това да не е подозирал, че съществува.

Назначението на Иванов изобщо не е първият случай, в който управляващите от ГЕРБ трудоустрояват в София свои кадри, които преди това категорично са показали и доказали, че не стават за публична длъжност. Или на които избирателите са посочили вратата на избори. Примерите в това отношение са много, затова е възможно

да се припомнят само най-фрапантните.

След като гласоподавателите в район „Студентски“ казаха „не“ на бившия си кмет Димитър Дилчев на местния вот през 2019 г., от ГЕРБ мигновено го назначиха за изпълнителен директор на общинския Център за градска мобилност. Първоначално уверенията бяха, че Дилчев ще работи там временно, до провеждането на конкурс. Очаквано обаче бившият районен кмет се яви на този конкурс и също толкова очаквано съпартийците му го оставиха на поста.

През близо двугодишния мандат на Дилчев

в ЦГМ се обърка всичко, което можеше да се обърка.

Именно при неговото управление центърът забърка безпрецедентна криза с продажбата на билети за градския транспорт. Тя започна, след като през февруари м.г. от трамваите и тролеите в София бяха демонтирани автоматите, откъдето пътниците можеха да се снабдяват с талончета от 1,6 лв. Обяснението бе, че предстои монтажът и тестовете на валидаторите на новата система за електронно таксуване. Същата така и не заработи на 1 януари 2021 г. въпреки предизборните обещания на Фандъкова. Междувременно заради COVID-19 на шофьорите от градкия транспорт също бе забранено да продават превозни документи. Така в София настъпи дефицит на пунктове за дистрибуция на билети, който продължи до месец май тази година.

Споменатата система за електронно таксуване също все още не работи по начина, по който чиновниците в София обещаваха. Въпреки че нейната цена е над 90 милиона от данъците на софиянци и въпреки че за създаването й се говори от 2003 г., т.нар. тикет система все още не функционира в метрото. Там пътниците и досега продължават да не могат да се таксуват с банкови карти и смартфони, за разлика от тези в наземния превоз. 

Пак под ръководството на Димитър Дилчев столичният градски транспорт попадна във

финансова криза, от която не се вижда кога и как ще излезе.

ЦГМ, който от 2015 г. вече изплаща банков кредит, получи втори заем от общината. Въпреки това дружеството продължи да влошава икономическите си показатели, в резултат на което кметството взе решение да разреди с 20 на сто превозните средства по част от линиите на градския транспорт.

Вината за това бе приписана на коронакризата и на извънредната епидемична обстановка, макар да е очевидно, че проблемите на ЦГМ са основно в мениджмънта. Въпреки очевидната управленска немощ, от ГЕРБ не само че не потърсиха отговорност от Дилчев, а дори напротив. Както „Сега“ писа, преди дни лично лидерът на партията Бойко Борисов поиска и получи оставката на дългогодишния председател на СОС Елен Герджиков с мотив, че не хвалел и не пропагандирал достатъчно това, което партията му е направила за градския транспорт в София.

Примерите за въдворяването на провалили се кметове в столичните общински структури може да бъде продължен още. Отново след последните местни избори ГЕРБ намериха топло местенце и на друг изгонен от гражданите районен кмет. Става дума за Цветомир Жеков, който до есента на 2019 г. управляваше „Изгрев“. В този район бяха построени немалка част от сградите на известния строител „Артекс“. Камарата от разрешения за строежи в района на Жеков доведоха до множество протести на живеещите там. След като преди 2 г. избирателите посочиха вратата на кмета си за сметка на представителя на БСП Делян Георгиев (единственият червен кмет в София), Жеков бе назначен за шеф на скандалната общинска фирма „Чистота Искър“ (междувременно прекръстена на „Софекострой“). За това дружество през 2019 г. се разбра, че е

източвано по брутален начин чрез договори за наем на техника

с частна фирма, собственост на крупния бизнесмен Румен Гайтански, известен като Вълка, чрез превъзлагане на работа, възложена й директно от общината без конкурс, чрез плащания за фиктивно извършени услуги и т.н. След като Жеков стана шеф на „Софекострой“, нито управляващите в София, нито самият новоизлюпен началник дадоха гаранции, че на порочните практики ще бъде сложен край. 

Списъкът със скандални назначения  на провалили се и изгонени кадри на ГЕРБ в Столична община може да бъде продължен и да стане като роман: през 2020 г. Фандъкова направи от бившия кмет на район „Слатина“ Наталия Стоянова директор на общинското предприятие „Гробищни паркове“, а през тази СОС вкара загубилия претендент в район „Оборище“ Любомир Ковачев в борда на директорите на „Столичен автотранспорт“. След това пък бившият шеф на НДК Мирослав Боршош наследи доц. Тодор Чобанов като зам.кмет на София по културата и образованието. И така нататък, и така нататък. Този списък показва, че колкото повече се стесняват териториите за кадруване на бившата управляваща партия, толкова повече нейните действия стават все по-безочливи и безцеремонни.  

Автор: СВЕТОСЛАВ СПАСОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече