Кирил Петков – министър противоконституционно

0

Четири месеца Кирил Петков е бил служебен министър на икономиката в нарушение на конституцията. В това вече няма никакъв спор, коментираха юристи пред “Труд”, след като Петков час преди края на работното време на Конституционния съд представи сертификат от канадските власти.

В документа, публикуван от сайта Лекс. бг се посочва, че от 20 август той не е канадски гражданин. “Това означава, че Указ 129 от 10 май 2021 г. на президента Румен Радев е противоконституционен в частта за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката”, категорични са конституционалисти, които “Труд” потърси за коментар.

В конституцията ясно е казано, че за министър в служебно правителство, както и за министър в правителство, избрано от парламента може да бъде назначено лице, което отговаря на условията за избор на народен представител. Пак в конституцията (чл.65) изрично е въведена отрицателна предпоставка – лицето да е само български гражданин, заяви бивш конституционен съдия.

Юристи коментираха, че има натиск върху Конституционния съд да бави решението по дело №18 образувано на 16 август по искане на 55 народни представители от 46-ото НС от ГЕРБ. Искането е за установяване на противоконституционност на Указ №129 (от 10 май) на президента на Република България за назначаване на служебно правителство от 12 май 2021 г. Магистрати от КС са убеждавани, че преди изборите не бива да има решение, за да не се търсели политически дивиденти и решението да не се превръщало в част от предизборната кампания.

На 12 октомври Конституционният съд ще има заседание за приемане на документите по делото за Указ 129. В понеделник изтича срокът, в който поканените известни юристи проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д-р Екатерина Михайлова, проф. д-р Пенчо Пенев, проф. д-р Пламен Киров, проф. д-р Снежана Начева, доц. д-р Наталия Киселова трябва да представят правни становища по казуса.

Кирил Петков представи официално „Удостоверение за отказ от канадско гражданство“, издадено от посолството на Канада в Букурещ и преведено от английски на български от заклет преводач. От него е видно, че Петков престава да бъде канадски гражданин от 20 август 2021г. Тоест – 4 месеца от май до август той е заемал поста министър на икономиката в служебното правителство в нарушение на Конституцията на Република България.

Иска още един месец за писмено становище

Кирил Петков е внесъл в Конституционния съд и искане, с което настоява да бъде изслушан и да му се даде възможност да представи писмено становище по делото. Той сочи, че подкрепя тезата на президента Радев, че делото трябва да бъде прекратено поради отпаднал предмет. Но ако се приеме друго становище, Петков иска да бъде конституиран като заинтересована страна и да му се даде срок от един месец, за да подготви писменото си становище.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече