Нов политически курс: ДПС се радикализира, а Пеевски иска имунитет

0

ДПС прави три необичайни неща – етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС“, коментира в понеделник социологът Андрей Райчев пред БНР.

Според него отношенията на другите формации към ДПС не могат да бъдат като с обикновена партия, „защото това е нашата донякъде етническа партия – ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало“.

„Но сега се прави обратната демонстрация. Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъдат стигматизирани и сатанизирани“, каза Райчев.

Той напомни, че всичко това се случва на фона на влошена електорална ситуация в страната, която се дължи и демографската криза в страната.

Пред Mediapool на политологът Георги Киряков коментира, че Пеевски се връща в парламента на първо място заради имунитета.

„Логичният отговор на ДПС и Пеевски е да го върнат в парламента, където той ще получи известен имунитет срещу преследване, макар че той няма проблем с българската съдебна система заради фигурата на главния прокурор, който няма да предприеме никакви действия срещу Делян Пеевски. Проблемът, очевидно, е международен за ДПС и Делян Пеевски“, каза Киряков.

Той допълни, че всичко практики, които се приписват на Делян Пеевски, са валидни и за самата партия ДПС.

„ДПС показва, че няма да се откаже от своите практики. Това включва купуването на гласове и съвести. Пеевски явно е претърпял необходимия катарзис след неговите опити да се еманципира от ДПС. Сега като едно послушно дете се е върнал при своите родители. Еманципацията не е успяла“, коментира политологът.

Той обясни, че имиджовите последици за България от това връщане на Пеевси в политиката нямат никакво значение за ДПС, след като той се „връща по този фанфарен начин“.

В отговор на въпрос защо българските служби очевидно са бездействали срещу Пеевски досега, той го обясни с въздействието на партиите върху службите.

„Службите са били изцяло инфилтрирани от политическите лобита. Без политическите протекции не е било възможно да се заема ръководен пост в службите. Това, разбира се, пробива българските служби много сериозно. Това вече не са български служби, а партийни служби. Те няма как да реагират, ако всяко едно назначение в ръководството на тези служби зависи само от управляващата партия и неформалните държатели на власт“, казва Киряков.

В същото време политологът от БАН доц. Петър Чолаков определи действията на ДПС като „откровена провокация“.

„Провокация е това, че лице като Делян Пеевски, което попадна под санкциите „Магнитски“ и за което има журналистически разследвания, е водач на листа. Това показва неуважение към правовия ред“, обясни той пред бТВ.

Според него провокативно, но добре намерено, е лидерът на движението Мустафа Кардайъ да е кандидат за президент, защото „има една лична закачка между него и настоящия президент Румен Радев, след като Радев попита Карадайъ коя точно е неговата родина“, уточни доц. Чолаков.

По думите му движението ще разгръща тезата, че президентът нарушава етническия мир.

Автор: Красен Николов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече