Боби Михайлов и Лигата на несменяемите

0

Скандалното преизбиране на Боби Михайлов начело на футболния съюз бе поредният отрезвителен шамар, който припомни на лаиците и мечтателите как стоят нещата в България. Идеализмът на Димитър Бербатов се сблъска челно с българската действителност и очаквано изгуби. Губим и всички, които се надяваме нещо във футбола ни да се промени към по-добро.

Реалността е следната: у нас има много хора, които просто са несменяеми. Партийни лидери, кметове, бизнесмени, синдикалисти, браншовици – всеки си е харесал някоя област и се е окопал в нея като опълченец. Забил се е като кърлеж и жадно смуче жизнените ѝ сили. Тези хора сякаш са вечни. Захапали са здраво кокала на властта и не го пускат за нищо на света. И с топ не можеш да ги бутнеш от мястото им.

Единственият начин да се махнат, е сами да го пожелаят и по стара соц традиция да посочат наследника си. Несменяемите винаги се ограждат с вечно гладни и жадни съюзници. Те ги подкрепят в обичайната за родната действителност борба „да опазим баницата“. В замяна получават по някое парче (или парченце) от въпросната баница. Преди важни решения и гласувания затвърждават лоялността им, като ги мотивират с тежки софри.

Нежеланата промяна

Напоследък в България е модерно да се говори за промяна – чуваме го от политици, социолози и всякакви анализатори. Но как въпросните ненаситни делегати да прегърнат промяната и да се борят за нея, като са на софрата на статуквото? Да не са луди да рискуват интересите си в името на някакво илюзорно „светло бъдеще“? Разбира се, не всички са хардлайнери, някои се колебаят дали все пак да не заложат на нещо по-различно или на някой нов „бащица“. Тогава ги убеждават по други начини – от безобидното „от колко години се познаваме“ до недвусмислени намеци, че ще им откажат нужната помощ, ще останат без работа и без доходи, ще станат „клиенти“ на НАП, КЗК или на прокуратурата. Т.е. не само ще останат без нищо, а даже ще ги мъкнат по районни и съдилища и хорското мнение ще ги охули като крадци и измамници.

Всеки има слаби места и може да бъде омаскарен, ако е нужно. Размяната на „услуги“ и създаването на зависимости, подкрепени с компромати, отдавна е практика у нас. Така се прави политика и бизнес, а и спорт – чрез схеми и далавери на ръба на закона. Всичко е пари и интереси, лобита и връзки, раздаване на порции. До болка познатата корупция. Може би защото дълги години живя извън България, Бербатов избра грешния подход – вместо да събере на трапезата клубните шефове, да им обещае някой висок пост, той опита да ги баламоса с измислена промяна, мечти за успехи и независимост. 

Но те не искат промяна. Предпочитат празни и запустели стадиони, фалиращи отбори, уредени мачове, а на терена неможачи, които се борят храбро в дербита срещу Сан Марино, Таджикистан и Гибралтар. Важното е далаверката да върви и да има по някой лев. „Фалшива коса – фалшив футбол“, както гласи един популярен рефрен. Докато феновете бленуват за Шампионската лига – „турнира на богатите“, все по-слабите ни клубни отбори с мъка си пробиват път до групите в „турнира на бедните“, наречен Лига на конференциите.

И няма как да е иначе, докато футболът и държавата ни се управляват от Лигата на несменяемите.  

Автор: Илия Лазаров

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече