И слепите прогледнаха и глухите чуха: БСП и Радев са в тиха война

0

Той беше избран за президент с решаващата роля на БСП. Затова критиците му често го наричат „червен“. Днес Българската социалистическа партия отново го подкрепя за втори мандат, но мнозина се съмняват доколко това е искрено.

Румен Радев се стреми да избяга от „червената“ сянка, а ръководството на социалистическата партия го подозира и в други „грехове“ – че помага на конкурентна партия.

Зад гърба му прозвучават призиви дори да не се гласува за него.

Това не е сюжет за латино сериал, а българската политическа реалност преди изборите на 14 ноември, когато в един ден ще се гласува и за президент, и за парламент.

Според социологическите изследвания президентът Румен Радев е фаворит на мнозинството българи и за следващ мандат. Данните на “Алфа рисърч”, публикувани във вторник, сочат, че двойката на Румен Радев и Илияна Йотова към този момент получава подкрепата на над 42% от решилите твърдо да гласуват.

Според анализа на социолозите около една четвърт от избирателите на “Демократична България” ще гласува на президентските избори за Радев, дори след като коалицията официално подкрепи независимия Лозан Панов. Малко над две трети от привържениците на “Има такъв народ” на Слави Трифонов и на “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев също биха дали гласа си за Радев, това се очаква да сторят и 80% от подкрепящите “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Най-силна е подкрепата, която президентът получава от симпатизантите на БСП. Според данните на “Алфа рисърч” над 90% от тях ще го подкрепят. Това не изненадва никого, защото преди пет години именно БСП издигна Румен Радев за президент, макар и с етикета „независим“.

“Гласувате за БСП и против Радев!”

И докато всички очакват социалистите да работят за победа на Радев, от ефира на БСТВ, партийната телевизия на БСП, прозвуча призивът “Гласувате за БСП и против Радев!”. В същото време лидерът на партията Корнелия Нинова напомни пред Българската национална телевизия (БНТ), че президентът Радев дължи поста си на социалистите.ВИЖТЕ СЪЩОНеговото име е? Кой ще спечели президентските избори

Обтегнатите отношения между президента и БСП не са от днес. Според социолога Живко Георгиев “има хронични спадове в общуването между социалистите и държавния глава”.

В деня на изборите ще разберем дали тези спадове ще се отразят на резултата. Напрежението между президента и социалистическата партия е факт, въпреки че двете страни твърдят обратното.Че напрежение има – има, съвсем видимо еЖивко Георгиев

“Че напрежение има – има, съвсем видимо е. Но това напрежение няма да има никакво значение за историята”, обобщи ситуацията Живко Георгиев от Галъп интернешънъл, според когото електоратът на социалистическата партия ще гласува за Радев.

Според бившия депутат от БСП Весела Лечева “обикновените социалисти изобщо не изпитват напрежение”.

„Напрегнато е само ръководството на БСП”, каза тя пред Свободна Европа.

По думите на Лечева, която е от вътрешната опозиция на Корнелия Нинова в БСП и влезе в Инициативния комитет за издигане на Радев за втори мандат, “върховете на партията водят тайна война с президента”.

Бившата депутатка смята още, че зад битката прозират “цели на други политически фактори – да се стигне до отстраняването на Радев”.

“Ръководството води прикрита война”

В ръководството на БСП не са съгласни с подобни коментари.

“Ние сме издигнали Румен Радев, това е кандидатът, който подкрепяме, въпреки манипулациите по темата”, каза Корнелия Нинова пред БНТ.

Въпреки тези думи обаче, в последните седмици противопоставянето между президента и социалистите става все по-видимо. Стига се дотам, че преди дни Нинова напомни, че “съществените проблеми на гражданите се решават от парламента”.

“Забелязвам една тенденция, дано не стигне докрай, че президентските избори изместват парламентарните”, каза тя.Според Весела Лечева ръководството на БСП отдавна води прикрита война с Румен Радев.

Весела Лечева обаче смята, че “тенденция наистина има, но тя е друга”. Според нея ръководството на БСП отдавна води прикрита война с Румен Радев.

Причините за това, според нея са две: “На първо място е личното его на председателя на партията [Корнелия Нинова] – то е накърнено от високия рейтинг на президента. Втората причина е по-важна и това, смятам, че е чужда мисия, чиято цел е главата на Радев”, каза Лечева, без да уточни кой е вдъхновителят на подобна мисия.

Според Живко Георгиев обясненията за напрежението в лявото са по-прости. “Виждали сме такова напрежение и друг път – спомнете си отношенията между Георги Първанов и БСП преди втория му мандат”, казва той.

Социологът смята, че БСП искат „да се пришият“ към държавния глава, за да извлекат електорални ползи, но Радев не позволява подобни нещо: „Това за него сега не е полезно“.

Първото предупреждение на БСП

Още в началото на септември, преди служебните министри Кирил Петков и Асен Василев да обявят официално проекта си “Продължаваме промяната”, левицата поиска от президента да се разграничи от тях.

Непосредствено преди обявяването на формацията, назначеният от президента служебен премиер Стефан Янев каза в интервю за Нова телевизия, че ако Петков и Василев направят партия, той би гласувал за нея.

Думите му бяха посрещнати остро от БСП, която прие изказването на Янев за знак от страна на президента, че застава зад новия проект.

“С изявлението на премиера Янев явно е факт, че се готви политически проект на министрите Кирил Петков и Асен Василев. Тук е много интересна позицията на президента Радев, защото премиерът и двамата министри са назначени от него. Той подкрепя ли този проект и действията на премиера, който казва, че би гласувал за него?”, попита тогава в ефира на партийната телевизия БСТВ Георги Свиленски от ръководството на БСП.

Изявлението на Свиленски беше и първият сигнал за раздразнение и бунт в левицата срещу президента Радев, който с поведението си по време на мандата опитваше да демонстрира, че не се самоопределя като твърда част от БСП. Опит в тази посока беше и първият му служебен кабинет, в който се опита да обедини хора от левия и десния политически спектър.

„Думата е ваша“

След предупреждението на Свиленски, отново в ефира на партийната телевизия се появи и втори сигнал срещу Радев. В предаването “Думата е Ваша” (епизод от началото на октомври) журналистът Стоил Рошкев разговаря със зрител социалист. Зрителят казва, че намира Радев за предател. А аргументите му засягат Русия и служебното правителство.

“Той [Радев] се обяви против братска Русия”, казва зрителят. И допълва: “Питал ли е Нинова дали да назначава тези хора в служебния кабинет? Не мисля”.Какво има толкова. За 5 години умните хора са разбрали.Стоил Рошкев

Тогава водещият отговаря: “Гласувате за БСП и против Румен Радев. Какво има толкова. За 5 години умните хора са разбрали“, каза Стоил Рошкев.

Весела Лечева намира тези примери за красноречиви и смята, че подкрепят нейната теза. Социологът Живко Георгиев пък мисли, че “отделни субекти в БСП си мърморят нещо”. Анализаторът казва още, че ясно се вижда, че „левицата ревнува Радев“ от подкрепата, която той получава от различни партии.

“Искат си го за тях, а той се опитва да се дистанцира – намирам това за нормално политически”, казва Георгиев.

Според Георги Свиленски напрежение вече няма. Пред Свободна Европа той коментира, че “след забележката”, която е отправил, се е почувствал удовлетворен, защото “Радев адресира в свои изказвания левите хора в България”.

“Беше важно за нас да видим, че г-н Радев не вдъхновява нов проект, видяхме – той ясно показа. И ние сме доволни, подкрепяме го. Виждате, че излъчихме заместник-председателите на партията в Инициативния му комитет по-късно”, каза Свиленски.

Кой влиза в Инициативния комитет на Радев

Макар и изтъквано като “заравяне на томахавките”, съставянето на Инициативния комитет за издигане на Румен Радев също е показателно.

БСП изпрати в комитета трима свои представители. Това са заместниците на Нинова – Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

По време на учредителното събрание на комитета те стояха плътно до Радев и Йотова на първия ред. В комитета обаче се включиха и други членове на БСП, без да са изпратени там с решение на ръководството. Сред тях са бившите депутатки Дора Янкова и Весела Лечева – и двете са известни с публично изразяваните си несъгласия с Корнелия Нинова.

В Инициативния комитет влезе и кметът на Перник Станислав Владимиров. Още преди БСП да остане трета политическа сила на изборите през пролетта, той прогнозира, че с “с това ръководство левицата я чака тежък разгром”.

Пред Свободна Европа Лечева каза, че „още много хора искаха да подкрепят Радев, но ръководството не позволи“. От думите й стана ясно, че малцина „са решили на своя глава“ да влязат в Инициативния комитет и това са все хора, които са от т.нар опозиция на Корнелия Нинова.

Според Георги Свиленски, който е близък до ръководството на партията, това са спекулации, защото „имаме решение за подкрепа и представители, излъчени в Инициативния комитет“.

Така се стига до ситуацията, в която месец преди изборите БСП демонстрира подкрепа за президента, но в същото време Нинова предупреждава, че парламентарните избори са по-важни от президентските, а партийната телевизия призовава да не се гласува за държавния глава.

И опозицията в БСП, и външни анализатори не очакват това напрежение да се отрази сериозно на резултата, защото голяма част от избирателите социалисти са готови да подкрепят Радев. След изборите, обаче, най-вероятно ще има призиви за провеждане на конгрес на БСП и изречените думи днес ще бъдат припомняни утре.

Автор: Полина Паунова

Източник: „Свободна Европа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече