Раздялата на Гешев с Бюрото по защита заприлича на грозен развод

0

Раздялата на главния прокурор Иван Гешев с Бюрото по защита, което през септември се върна под шапката на Министерството на правосъдието, все повече прилича на сцена от грозен развод. Имущество на Бюрото, което беше на пряко подчинение на главния прокурор и охраняваше и него освен свидетели по дела, е прехвърлено към Гешев броени дни, преди парламентът да промени закона и да отнеме структурата от началника на държавното обвинение.

Това се разбра днес по време на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет. Повод за дискусията стана искане на правосъдния министър Янаки Стоилов да получи справка за имуществото на Бюрото.

Още в началото на месеца Стоилов алармира за прехвърляне на коли и друго оборудване на Бюрото към прокуратурата в навечерието на преминаването му в МП.

Прокуратурата се е възползвала от това, че Бюрото не е имало самостоятелност и не е притежавало материалните активи, които е ползвало. Те били от бюджета на съдебната власт и се водели на държавното обвинение.

След като Стоилов поиска справката от съдебния съвет, той на свой ред е отправил запитване до Гешев. И той отговорил, че прехвърлянето на 20 коли на Бюрото към прокуратурата, 2 от които бронирани, е част от политиката на поетапно обновяване на автопарка на държавното обвинение. И че това е управленско решение, което е било изцяло в правомощията му.

Гешев обяснява още, че през 2014 г., когато Бюрото е минало от МП към прокуратурата, то е имало 24 автомобила, а сега, преди да бъде върнато обратно, вече разполагало с 29.

Любопитното е обаче е, че след като прокуратурата си е прибрала част от автомобилите на Бюрото, към 13 октомври тя приема, че няма нужда от тях.

„Това поведение е превратно упражняване на власт„, каза по време на заседанието на съвета Атанаска Дишева. Тя съжали, че главният прокурор не присъства, за да му зададе въпросите си за смущаващите факти.

Дишева намира за странно обяснението за преразпределението на колите, при положение, че главният прокурор вече е бил наясно, че Бюрото ще му бъде отнето в близките дни.

„В парламентарната правна комисия Гешев заяви, че с прехвърлянето на бюрото ще бъде затруднена защитата, изразите бяха доста по-тежки и сериозни. Защо с тези си действия той всъщност предпоставя именно затрудняване на дейността на Бюрото и дали тези действия са били обусловени от предстоящото прехвърляне на бюрото и преустановяване на контрола му над Бюрото“, обърна се Дишева към колегите си. И им напомни, че всяка от прехвърлените коли струва по около половин милион лева.

И отново посочи, че силно впечатление прави как на 30 август главният прокурор е преценил, че двата автомобила със специално предназначение не са необходими на бюрото и трябва да му се прехвърлят, а на 13 октомври вече казва, че необходимостта от двата автомобила за нуждите на прокуратурата е отпаднала.

„Опитвам се да бъда деликатна – това обяснение звучи неубедително“, каза Дишева.

Министър Стоилов също се включи в дискусията. Той посочи, че не е намерил следи ВСС да осъществявал правомощията си на всеки 6 месеца да получава отчет от главния прокурор за харчовете на Бюрото.

По данни на застрахователя са застраховани 37 автомобила, зачислени към Бюрото по защита, каза той и се учуди защо в такъв случай Гешев говори за 29 коли на Бюрото. И според министъра главният прокурор е упражнил правомощията си превратно.

Министърът посочи, че някои вещи на Бюрото са прехвърлени към прокуратурата точно в деня на влизането в сила на законовите промени. „Разбираемо е, Бюрото е обслужвало пряко главният прокурор“, посочи той. Сред прехвърлени вещи има металдетектор, обзавеждане и т.н., обясни министърът.

Огнян Дамянов, Димитър Кояджиков и Евгени Иванов се хвърлиха да бранят Гешев и действията му. Бе поставен въпросът има ли изобщо право ВСС да обсъжда темата. Стана ясно, че Гешев не отсъства нарочно от заседанието на съвета, а е на среща на главните прокурори от ЕС в Хага.

КАЗУС

Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет всички документи по казуса с гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, тъй като според масивите за населението той няма българско гражданство, съобщи „Лекс“.

Спорът възникна преди две години, когато изборът на Трифонов за председател на СГС беше оспорен пред Върховния административен съд (ВАС) от опонента му за поста Евгени Георгиев. Тогава Георгиев представи на съда информация, че Трифонов е роден в руския град Курск през 1972 г. и е вписан като български гражданин без законови основания. Българският акт за раждане на Трифонов е издаден от столичния район „Илинден“ през 1988 г., когато той е на 16 години. Преди това той е имал акт за раждане, издаден от Кировско бюро в Курск, СССР, през 1972 г.

И през 1972 г., и през 1988 г. действа Конвенция между Народна република България и СССР, според която, ако се роди дете на родители от двете държави, те могат да изберат гражданството му и това става с молба в едногодишен срок от раждането. Т.е. българският акт за раждане е можело да бъде съставен по такава молба, но до момента, в който Трифонов е навършил едногодишна възраст.

Според Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

Миналата година върховните съдии отхвърлиха жалбата срещу избора, като подчертаха, че гражданството не може да се установява по съдебен ред и стъпиха на факта, че Трифонов има редовни български документи за самоличност, в които е посочено, че е българин.

Стоилов обаче намира противоречие между решението на съда и информацията в министерството за гражданството на съдия Трифонов, според която той и към момента не е български гражданин. В две писма от 20 август 2021 г. – до секретаря на район „Илинден“ и до министъра на вътрешните работи, Стоилов е посочил, че „и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 г., в град Курск, СССР, не е български гражданин“.

БЕЗ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ВКС

И на днешното заседание на пленума на ВСС не бяха издигнати кандидатури за председател на Върховния касационен съд. Това е второто от четири заседания, на които могат да се правят предложения. По закон номинации могат да правят не по-малко от трима от членовете на съдийската колегия на ВСС, министърът на правосъдието, както и пленумът на Върховния касационен съд. 7-годишният мандат на Лозан Панов начело на съда изтича на 10 февруари. В момента той е в отпуск заради кандидат-президентската кампания, в която участва.

Автор: Доротея Дачкова

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече