Даниел Смилов: Стигне ли се до втори тур на президентските избори, нещата са трудно прогнозируеми

0

„Дълго време Радев беше безалтернативен, нямаше друг кандидат. Сега нещата са по-различни. Последните социологически проучвания показват, че състезание ще има. Трима са основните кандидати – Румен Радев, който има голяма преднина, но след него са проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов, които също имат своите шансове.

Кампанията ще реши дали ще стигнем до втори тур. Веднъж стигне ли се до него, нещата стават трудно прогнозируеми“. Това каза в интервю за БГНЕС политологът Даниел Смилов.


„Сложна е ситуацията, има два избора. Някои партии имат свой кандидат за президент, други нямат, а всичко това има влияние. Не означава обаче, че това ще обърка избирателите. Все пак може да очаква, че партиите, които имат силни кандидати за президент, могат да очакват и някакъв електорален бонус“, коментира той за изборите „2в1“, които предстоят на 14 ноември.


За решението на ДПС да издигнат партиен кандидат за първи път в 30-годишната си история – лидерът Мустафа Карадайъ, политологът заяви: „ДПС са партия на хора с различен етнос. От една страна регионална партия, а друг – представител на българските турци. През годините те последователно преследват тази позиция. Тук играят много позитивна роля в българската политика като цяло, защитават правата на малцинствата. Ходът с издигане на етнически турчин е ход в тази посока. Имат и други такива ходове в тази посока, например въпроса за водене на кампания на майчин език. Като европейска държава това все някога трябва да го позволим. Към този момент обаче, поради различни настроения, това не става. Водейки политика по такъв тип защита на правата, според мен играят позитивна роля в политическия процес. От друга страна ДПС се капсулира като партия на икономическо представителство около Делян Пеевски, но не само. Самият Ахмед Доган от лидер се превърна във фигура, която колкото е политическа, толкова е и корпоративна. Той колкото е политик, толкова е и бизнесмен, собственик на електроцентрала“.


С решенията си да сложат попадналия по ударите на закона „Магнитски“ Делян Пеевски като водач на две листи, според Смилов, ДПС все повече се превръща в партия, защитаваща конкретни икономически интереси.

„Виждам, че някои социолози дават нисък резултат, около 10%, а други около 15%, но аз мисля, че той има своя електорат. Очаквам обаче този електорат леко да се смени. Той ще загуби голяма част от центристкия си избирател, но има възможност да обере по-радикално настроени избиратели. В този смисъл за партията има потенциал. Трифонов и формацията не са особено активни, което им губи гласове. Поведението им в предходния парламент го смятам за стратегическа грешка, защото с 65 депутата решиха, че могат сами да управляват и да съставят правителство на малцинството, каквото и да става това. Де факто те отвориха врата за подкрепа от всички – ГЕРБ, БСП, ДПС, а накрая не получиха подкрепа от никого. Отливът на гласове от „Има такъв народ“, който е видим, както и да го мерим, е в резултат на тази грешка. Предполагам, че те ще компенсират част от нея, но няма да са във водещата позиция, в която бяха на предходните избори“, коментира Смилов.


Българите харесват нови формации, смята той за прогнозирания висок резултат на „Продължаваме промяната“.


„Интересното тук е, че ще се окажем с две либерални по своя характер демократични формации. От една страна е малко по-дясната „Демократична България“, а от друга „Продължаваме промяната“. Това би била значителна промяна, в сравнение с всички предишни парламенти. Ако тези партии заедно имат една трета от вота, това би било добре и би било съдържателна промяна в българската политика“, обясни политологът.


Даниел Смилов коментира и конфликта в „Демократична България“, в който остри критики към ръководството отправи столичният общински съветник Методи Лалов. „ДБ е коалиция, в която има трима партньори. Различните интереси понякога предизвикват такъв вид вътрешни конфликти. Аз не мисля, че този конфликт е екзистенциален, не мисля, че вреди, но привлича внимание. Не съм в кухнята, но на мен ми изглежда, че при реденето на листите винаги ще има недоволни. Може би има някакво изнервяне, защото на този терен се появиха конкуренти в лицето на „Продължаваме промяната“, смята той. ДБ е партия със специфичен електорат и специфично политическо представителство. Обикновено това са хора по-образовани, с по-големи амбиции и всеки си мисли, че е малко повече от всички останали“, допълни още той.

Политологът изрази надежда „здравият разум да надделее“ в 47-ия парламент и формациите в него най-накрая да успеят да излъчат редовно правителство. „Хората искат тази промяна. Пращат партии в парламента, които да я реализират, тези партии трябва да се разберат“, посочи той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече