Задължават ченгетата да носят на якетата си идентификационен номер

0

Полицаите ще бъдат задължени да носят личния си идентификационен номер и на връхните дрехи. Това предвижда промяна в инструкция на МВР, публикувана за обществено обсъждане на сайта на силовото ведомство. Според новите текстове номерът ще се носи и когато служителите са със специално оборудване – бронежилетка, тактически елек, противоударна жилетка и д.р.

На 30 градуса – със зимни якета

Предлаганата промяна е предизвикана от полицейското насилие по време на антиправителствените протести миналото лято. Голяма част от служителите останаха неидентифицирани именно защото личните им номера не се виждаха.

Пред комисията за разследване на полицейско насилие в миналия парламент МВР даде абсурдното обяснение, че номерата не се виждали, защото полицаите носели якета. Председателят на комисията Николай Хаджигенов заяви, че те са поискали данни за две от датите – 10 юли и 2 септември. И в двата дни температурите са били около 30 градуса, но въпреки това според МВР полицаите са били облечени с якета.

На десния джоб

Занапред номерът ще се носи на десния преден джоб на връхното облекло или на друго място от същата страна в случай, че дрехата е без джоб, предвиждат промените. И в момента служителите са задължени да носят такъв номер по същия начин. Формулировката в инструкцията обаче е такава, че на практика изключва якетата. В нея е записано, че номерът се слага с велкро лепенка на риза, яке или тактически елек.

Година по-късно

Повече от година МВР упорито отричаше по време на протестите да е имало полицейско насилие. Едва при сформирането на предишното Народно събрание започнаха да излизат подробности за побоищата. Най-силно впечатление направиха кадрите, пуснати от комисията на Хаджигенов. Записите от охранителните камери на Министерския съвет показаха как полицаи бият и удрят младежи с белезници.

Едва тогава по случая се задейства прокуратурата, отново след година мълчание. Оказа се, че междувременно един от обвинените полицаи е станал служител на Бюрото за защита на свидетели, докато то бе на подчинение на главния прокурор Иван Гешев.

Комисията на Хаджигенов отправи препоръки към редица институции, сред които МВР, НСО и прокуратурата. Според него вътрешният министър Бойко Рашков е единственият, който ги спазва.

Самуил Димитров, Mediapool

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече