Радев съзря задкулисие в енергетиката

0

В последните години при взимането на решения в енергетиката са проличавали задкулисни интереси, обяви президентът Румен Радев на инициираната от него работна среща в събота с енергийни експерти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

И добави, че повече от десетилетие България не е работила за изграждането на нови базови енергийни мощности и системно е било отлагано решаването на редица сериозни проблеми.

На „Дондуков“ 2 бяха обсъдени възможните механизми от страна на държавата за намаляване на цената на електроенергията и на синьото гориво, за компенсиране на бита и бизнеса при съблюдаване на пазарните принципи.

Особено внимание беше отделено на възможните общоевропейски и национални мерки за справяне с непосредствения ефект от настоящото покачване на цените и за по-нататъшно укрепване на устойчивостта срещу бъдещи сътресения. Обсъден бе и преходът на Европа и страната ни към зелена икономика и въглеродна неутралност.

„Битът и бизнесът имат нужда от подкрепа, за да оцелеят и общите европейски усилия трябва ефективно да бъдат насочени в тази посока възможно най-скоро, за да се омекоти негативният икономически и социален ефект от извънредното покачване на световните цени на енергията“, заяви Румен Радев.

Според Радев в последните години „миксът“ при взимане на решения в енергетиката е бил нарушен драстично в полза на политиката за сметка на експертността, като в този дисбаланс особено влияние са имали задкулисни интереси. По думите му няма визия за развитие на сектора. Той подчерта, че изграждането, поддържането и развиването на базови и балансиращи енергийни мощности е ангажимент на държавата.

„Много от проблемите изискват решение на ниво Европейски съюз. Приоритет в общите европейски решения следва да бъде защитата на гражданите и икономиката, особено на малкия и средния бизнес. Необходими са бързи мерки в краткосрочен план, както и дългосрочна визия за развитие на сектора“, допълни Радев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече