Скъпият ток взривява и цената на водата

0

Жегата с цената на тока е на път да взриви и ВиК сектора. За това предупреди държавният „Български ВиК холдинг“, в чиято структура са 22 фирми, водоснабдяващи цялата страна.

Компаниите от водния сектор са в шок от новите фактури за електроенергия, които получават  – сметките са двойни и тройни в сравнение със същите месеци на по-миналата и миналата година. И тъй като продават услугите си по регулирани тарифи, няма да имат достатъчно приходи, за да си покриват рязко скочилите разходи. 

Патовата ситуация означава, че от Нова година и цените на водата ще се увеличат драстично.  ВиК операторите и без друго отдавна обясняват, че за да правят инвестиции в обновяване и разширяване на мрежата, Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да им разреши значително поскъпване. Сега истерията с цените на еленергията допълнително влошава положението, а абонатите очевидно трябва да се готвят за драстично повишение.   

„ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна собственост, не правят изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електроенергията на енергийната борса“, се посочва в позиция на ВиК холдинга, изпратена до медиите. В нея се подчертава, че под „шапката“ на холдинга са 22 дружества, които осигуряват питейна вода и ВиК услуги за над 4,3 млн. български граждани в България.

„Заради жегата с цената на енергоносителите кризата в промишлеността се задълбочава. ВиК дружествата са енергоинтензивни, ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода, за компресорните помпени станции, за пречиствателните станции за питейна и отпадъчна вода и др. Всичко това е необходимо, за да може гражданите да имат течаща вода в домовете си. Цифрите са красноречиви как рекордно скъпият ток през последните месеци се отразява на сметките, които ВиК операторите трябва да платят на ЕРП-тата и другите доставчици на електроенергия“, обясняват от холдинга и цитират конкретни данни, илюстриращи проблема.

Например ВиК – Бургас  през август 2019 г. е използвало 5149 МВтч, за които е платило 657 000 лв. (без ДДС), а за август 2021 г. е получило фактура за 5013 МВтч за 1 342 686 лв. без ДДС. 

„ВиК“ ЕООД – гр. Пловдив е консумирало през август 2019 г. 5798 МВтч за 935 953 лв., а за миналия август сметката му при сходно потребление вече е близо 1.6 млн. лева.  Скокът на разходите за ток е подобен и при останалите дъщерни предприятия на холдинга. 

От ВиК холдинта изтъкват, че фактурите за септември тепърва ще пристигат и ще са още по-високи.

„Политика на българското правителство и на ВиК Холдинга е да осигурят качествена водоснабдителна услуга за населението, да обновят остарялата и амортизирана ВиК инфраструктура, да се изградят пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води с внедряването на иновативни енергоефективни технологии, да се намалят загубите по мрежата. Плановете и проектите изискват инвестиции, за част от тях е осигурено финансиране. В безпрецедентната ситуация с цената на енергоносителите управите на ВиК операторите трябва да довършат започнатите проекти в срок и в същото време да осигурят средства за покриване на непредвидените разходи за електроенергия, за да имат гражданите постоянно течаща вода в домовете си в ситуация на пандемия.

Сложният казус може да постави част от ВиК операторите в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия, предупреждават от холдинга майка.

Но така и не става ясно какво предлага държавният мегахолдинг за разрешаване на критичната ситуация.  В позицията само се посочва, че „ВиК секторът се нуждае от навременни и адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява непрекъснато и качествено водоподаване към населението“. 

Звучи като прикрит ултиматум към следващите управляващи и КЕВР, че не бива да спъват ръста на водните тарифи. 

Междувременно част от партиите вече говорят, че трябва да се наложи мораториум върху цените на ВиК услугите, защото сметките ще станат непосилни за голяма част от населението – особено в районите, където водата трябва да се изпомпва. 

Засега изборите засенчват темата, но след избора на ново Народно събрание цените във ВиК сектора ще са начело в дневния ред на политиците и на водния регулатор. 

Ребека Борисова, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече