Ново разкритие: Асен Василев имал октопод от офшорки?

0

“Почтена” шуробаджанащина и лични корпоративни интереси тласкат Петков и Василев в политиката

Шефът на БАИ замесен в офшорните дейности на бившия финансов министър

Назначеният от Кирил Петков изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции обслужвал юридически офшорните дейности на Асен Василев в България още през 2009 г.

(Скрииншот от търговския регистър за собствеността на Асен Василев в първата му офшорка)

Видно от българския търговски регистър, интересът на Асен Василев към учредяването на офшорки започва още в далечната 2006 г., когато той учредява първата си офшорка в щата Делауер, заедно с още трима българи, но разбира се притежава най-голям процент участие. Той е с 46.75%, докато останалите трима по 17,75%. Щатската фирма е “Лесно” ЛЛС с идентификационен номер 3894731. През същата година офшорката учредява в България и дружеството Лесно-България ЕООД с ЕИК 17513807, чиито управител е Асен Василев и по чиято партида изникват интересни факти и зависимости.

Това е и първата фирма на Асен Василев, която се занимавала със самолетни билети и която беше намесена в скандала между него и Тошко Йорданов по повод множеството водени дела и подписвани споразумения с други партньори и във връзка с интелектуалната собственост върху продукта є. През 2009 г. фирмата трябва да се пререгистрира в търговския регистър. Именно тогава е нает съученикът на Асен Василев от хасковската езикова гимназия – Стамен Янев, вече като адвокат.

Факсимиле от молба, показваща, че Стамен Янев е заработвал като адвокат на Асен Василев.

Видно от търговския регистър, той обслужва офшорните дейности на Асен Василев в България и подава няколко заявления на 08 юли 2009 г., използвайки същия подход, който използва по-късно Кирил Петков, при промените в ръководството на ББР. Разбира се по едно от заявленията Стамен Янев, като адвокат на фирмата на Асен Василев получава отказ, защото обстоятелствата, които иска вече да бъдат вписани са вписани с друго заявление.

Всъщност фирмата, която е обслужвал Стамен Янев стана доста известна в момента и беше обект на журналистическо разследване от страна на БТВ след изнесените данни от Тошко Йорданов. Асен Василев напуска поста на управител на Лесно-България ЕООД, когато фирмата се обслужва от Стамен Янев, а в последствие е придобита от инвестиционния фонд NEVEQ, а наследник на фирмата става Vayant. По данни от журналистическите разследвания следват съдебни дела между Vayant и служители на Лесно, както и с новоучредена фирма тогава от Асен Василев. По това време, вече напуснал Лесно-България, във Великобритания Асен Василев създава “Евърбред Лимитед” със същия предмет на дейност, която по-късно също е затворена. В нея съдружник е бил Мортен Лунд, който каза: “Той е измамник, но е много умен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам”. В тази компания също е имало спорове и дела.

Подобна е и историята в още една от офшорките на Асен Василев, която е декларирал през 2013 г., когато е бил служебен министър на икономиката. Това е Hermes One Ltd, регистрирана на Британските Вирджински острови, за която интернет търсачките отново показват воденето на съдебни и арбитражни дела със съдружниците. Октоподът от чужди фирми, собственост на Асен Василев се свързват и с вече известните – офшорката Akselbert Ltd, отново регистрирана на Британски Вирджински острови, както и с регистрираната в Англия CTW Consulting Ltd, в които е бил собственик преди да стане служебен министър на финансите.

Над 11 години по-късно след обслужването на офшорните дейности на Асен Василев в България, адвокатът Стамен Янев е назначен от Кирил Петков за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Това е едно от първите назначения на Кирил Петков като министър, като еpicenter.bg подозира, че му е възложена функция да прикрие следите със сделката и сертификат, издадени му през 2013 г. от Асен Василев за покупка на терен от индустриалната зона в Божурище. Същата медия допуска, че чрез тази сделка държавата е ощетена с 27 млн. лв.

Стамен Янев, веднага се отплаща за назначението, като заедно с Кирил Петков още на 11 май 2021, ден преди влизането в сила на указа на президента, внасят документи в БНБ за одобрение на нов състав на ръководните органи на ББР. Освен, че към датата указът не е влязъл в сила и двамата декларират неистини, като лъжат за съществуването на взети решения от надзорния съвет, въпреки че към момента Стамен Янев е председател на същия съвет. Така се оказва, че и за двамата са налице предположения за извършени документни престъпления.

Стамен Янев и Кирил Петков са и главните герои в излъчените от министерството на икономиката видеоскечове, касаещи ББР, както и в темите за язовирите.

Оказва се, че Кирил Петков оставя адвоката на Асен Василев за председател на Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири в разрез със закона. Съгласно чл. 139в от Закона за водите, председател на Държавно предприятие е министърът на икономиката или определен от него заместник-министър. Въпреки разпоредбата на закона Стамен Янев остава на двата поста и продължава да бъде председател на предприятието, а Кирил Петков не поема функциите си, възложени му със закон и проявява безстопанственост и небрежност към управлението на предприятието, по чието нареждане се източват язовирите.

Несъвместимостта от заемането на двата поста не е декларирана от Янев. Въпреки, че Кирил Петков вече в качеството си на политик шумно заявява, че трябва да спрем с идеята “едни наши хора на едни позиции”, той прави точно обратното, воден от шуробаджанащината и от личните корпоративни интереси. Той назначава адвоката на Асен Василев за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. Скандално назначава и собствената си адвокатка, която обслужва фондацията му и личните му фирми. Това е Лена Бориславова, която беше назначена в ББР, преди новите директори да имат представителна власт за това. Договорът е с адвокатска кантора, но е с точно посочване на Лена Бориславова, при месечно възнаграждение 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнително уговорените допълнителни 274 лв. на час.

Следвайки същите принципи за консултант в Министерството на икономиката е назначен и съпругът на Виолета Лорер, която през 2013 г. гласува в съвета на директорите на НКИЗ правилата, по която ще се осъществи сделката с фирмата на Кирил Петков – “Волаком”. В същото гласуване през 2013 г. участва и Валери Андреев, който също става консултант в министерството на икономиката, а Виолета Лорер е изпратена за заместник-министър на финансите в кабинета на Асен Василев.

Сега тази групичка, свързана от шуробаджанащина и корпоративни интереси е носител на “почтеността” и промяната и е в ръководството на новосформираната коалиция. Адвокатите на групичката са на солидна държавна хранилка и подкрепят новата партия от властовите си позиции. Въпреки това нашите разследвания ще продължат и ще информираме обществото и за новите подготвяни адвокатски схеми, част от които са свързани и с провеждането на предстоящите избори.

Източник: „ТРУД“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече