Досиетата „Пандора“: Бареков и съпругата му се появиха с връзка към хубава къща в „Драгалевци“

0

Имената на бившия евродепутат Николай Бареков и на съпругата му Мария Календерска „изплуваха“ от „Досиетата Пандора“. Става въпрос за офшорна фирма на Британските вирджински острови. За това съобщава сайтът за разследваща журналистика bird.bg, който е официалният български партньор в най-мащабното до момента журналистическо разследване, разкриващо финансовите тайни на политици, милиардери и хора от световния елит.

Според информацията, че бившата журналистка и член на ръководството на „България без цензура“ Календерска е била собственик на офшорна фирма на име Sirius Investing. Като такава тя е трябвало да декларира собствеността си пред КПКОНПИ. От своя страна като лидер на партията Николай Бареков също е бил длъжен да обяви притежанието на съпругата си, но не го е направил.

Любопитното в случая е, че въпросната фирма на Календерска с свързана със собствеността на фирмата „Инвестиция.БГ“ ЕАД. Actualno.com припомня, че тя нашумя покрай притежанието ѝ на къща в Драгалевци, която се оказа обитавана от Николай Бареков. Тогава той заяви, че живее във въпросния имот под наем. Наемът на къща в квартала варира от 1000 до 10 хил. лева на месец, но Бареков казва в блога си, че си го плаща сам. И показва договора за наем – той е за 1000 евро на месец.

Компанията се занимава с имотни сделки и е основана през 2013 година, а трите ѝ собственички са на възраст между 25 и 27 години, показа справка на Actualno.com в Търговския регистър още преди 7 години. Две от тях – Магдалина Христова (27 г.) и Иванка Неделчева (25 г.), са сътруднички на „България без цензура“. Третата собственичка е Тина Веселинова (26 г.). А компанията е основана на 25 ноември миналата година и сделката с имота в „Драгалевци“ й е първа – поне според Имотния регистър. Офшорката от Британските вирджински острови Sirius Investing е създадена на 09.10.2014, а на 28.10.2014 г. тя придобива акциите на „Инвестиция.БГ“.

Прехвърлянето на активите на въпросната фирма на Sirius Investing се случва два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП, което става факт на 23.12.2014 г. Възбраната е вдигната на 13.04.2016 г. Досиетата „Пандора“ показват, че към 2016 г. Мария Календерска е била действителен собственик на Sirius Investing Limited. По това време тя става и законна съпруга на Бареков, което го задължава да декларира пред КПКОНПИ и нейните активи. Въпреки това той не го прави. „

Журналистите от bird.bg уточняват, че са се опитали да се свържат с Календерска по телефона и тя дори е обещала да събере всички необходими документи и тогава да отговори на въпроси по темата, но до среща така и не се стигнало, тъй като тя е престанала да отговаря на обаждания.

Николай Бареков побърза да отговори на обвиненията през профила си във Facebook: „Приятели, моля ви, не ми честитете на лични за „офшорката“ – нямам офшорка, нито сметки към такава и никога не съм имал нещо подобно през живота си. Даже обикновена фирма нямам в България или в чужбина, или на някой екзотичен остров. Не съм в Пандора, нито в Кутията и, нито дори в делвата и. Няма ме и в Панама, нито на Британските Верджински острови. Там няма нито ред за мен, нито дори малкото ми име, камо ли документ или снимка или друга следа. В политиката влязох горе-долу с някой лев спестен, тръгнах си преди три години – гол като пушка. Обаче сигурен съм, че за Прокопиев има – ама някой кой съвестен от птичките му да се разходи до имението му на Острова и да го пита“.

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече