Кризата ескалира: Нинова иска оставката на здравния министър, а Борисов – на президента

0

Заради задълбочаващата се криза с коронавируса и хаотичните и противоречиви действия на служебното правителство по овладяването ѝ, лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров, а лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов обяви, че „министърът е маша“ и обвини президента Румен Радев за случващото се в държавата.

„С оставката на Радев на президентските избори, всичко ще си дойде на мястото“, коментира Борисов на брифинг в партийната централа, като се включи в него след изявленията на бившите здравни министри – Костадин Ангелов и Десислава Атанасова.

НЕРАБОТЕЩО

„Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка“, обяви рано сутринта на страницата си във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се позова на позиция на Изпълнителното бюро на левицата.

„Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на „зелен сертификат“ по този необмислен начин е неприемливо и неработещо“, допълва Нинова.

„Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България. Ако такъв сертификат няма да се изисква за деца до 12 години, това означава ли, че е задължителен за деца между 12-18 години и че те трябва да бъдат ваксинирани? Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново“, завършва соцлидерът.

ПАНИЧЕСКИ ДЕЙСТВИЯ

„Шест месеца пропуснаха, за да се направи необходимата подготовка, сега виждаме панически действия“, каза от своя страна Бойко Борисов. И цитира изказвания на президента Радев от ноември м. г., когато Борисов бе премиер, в които казва, че „българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса при управление на кризата. Използването на кризата за пиар води до загуба на човешки живот“.

Според Борисов думите на Радев сега важали с пълна сила за назначеното от него служебно правителство. „Нужен е локдаун за правителството, а въвеждането на „зелен сертификат“ е бягство от отговорност“, отговори бившият премиер на няколко пъти задавания му въпрос дали е нужно пълно затваряне на страната.

„Значи возим се в рейса заедно, а като слезем и влезем някъде, вече ни искат сертификат. На всеки вход трябва да има портиер от утре, който да проверява сертификат. Какви са тези хора, които ще проверят личните данни, имат ли право, а тези, които нямат телефон, как ще се обозначават и кой ще провери дали не е фалшив сертификатът“, допълни язвително Борисов.

После пак се прехвърли към президента: „Срам и позор е това, което направи Радев с държавата само за няколко месеца. Вчера се сети, че има коронавирус, оня ден се сети, че има икономическа и финансова кризи, инфлация и скок на цените на всичко.“

На въпрос за миналогодишната ковид криза през есента, Борисов отвърна: „Несравними са миналогодишната криза със сегашната. Все едно да сравняваш каруца с реактивен самолет.“

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече