Гешев нищи кой е снимал чата с „Pi Ar Sevi Boiko“

0

Софийската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, в което се търси кой е направил снимките, разпространени след заседание на комисията по правни въпроси в последното 46-о Народно събрание, на които се вижда как главният прокурор Иван Гешев разменя съобщения с човек, записан в контактите му като „Pi ar Sevi Boiko“. Заседанието, на което Гешев бе поканен, бе по законопроект, с който по-късно Бюрото по защита на свидетелите премина от прокуратурата към Министерството на правосъдието.

Снимките бяха публикувани в профилите във фейсбук на депутатите от БСП Явор Божанков и Николай Хаджигенов от „Изправи се. БГ! Ние идваме“. Пиарът на бившия премиер Бойко Борисов е Севдалина Арнаудова и човекът, който беше неотлъчно до него в публичните му изяви.

Малко по-късно публикации имаше и в профила на Радостин Василев от „Има такъв народ“, който разпространи две снимки, направени от друг ъгъл, в които екранът на Гешев се вижда приближен. Там се виждат репликите на записаната като Pi ar Sevi Boiko: „Сега Сашо Николов“ и „Ами сега?“. И на двете Гешев отговоря с емотикон – силно смеещо се човече.

Лидерът на гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев реагира още тогава и подаде сигнали не само в прокуратурата, но и в други институции за чата на Гешев по време на заседанието на комисията по правни въпроси, а сега Георгиев съобщава, че вместо да проверява контактите и има ли конфликт на интереси, прокуратурата е започнала да търси кой е направил снимките.

„БОЕЦ внесохме сигнал срещу Гешев, като представихме нашите данни и позиция, че той не просто нарушава Кодекса за етично поведение на българските магистрати, а по същество действията и контактите му с пиарката на Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова, са тежък конфликт на интереси и представляват и състав на престъпление. Оказа се обаче, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу тези, които са заснели позора на Гешев“, съобщава Георгиев в публикация във Фейсбук.

От информацията, публикувана от него, се разбира, че по случая е образувано досъдебно производство по чл. 171., ал.3 от Наказателния кодекс, който гласи, че „който противозаконно узнае неадресирано до него съобщение, изпратено по електронен път, или отклони от адресата му такова съобщение, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева“.

„Каскетите издирват и преследват разобличителите на Гешев! Очакваме поредните удари срещу БОЕЦ! Битката продължава. Свинщините на прокуратурата трябва да бъдат разобличавани. ГЕШЕВ Е ПОЗОР!“, завършва публикацията на БОЕЦ.

Официално от прокуратурата няма съобщение по случая.

Междувременно малко след като избухна скандалът със снимките, Арнаудова излезе с коментар, в който не отрече, че комуникира с Гешев. „Не крия, че познавам главния прокурор, имаме десетки събития заедно, отразявали сме ги – контрабандните цигари, един куп акции…“, каза тогава Арнаудова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече