Швейцарски вестник: На Петков и Василев няма да им е лесно

0

Кирил Петков и Асен Василев искат да променят България. Но въобще няма да е толкова лесно, колкото си го представят двамата, пише „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

Участието в служебното правителство направи тандема между хладния стратег Асен Василев и фотогеничния и печелещ симпатии Кирил Петков популярен, пише швейцарският вестник „Нойе Цюрхер Цайтунг“ за новата политическа партия в България.

Тяхното движение се казва „Продължаваме промяната“, а нужда от промяна и реформа в България определено има, четем още в изданието. България е най-бедната държава в Европейския съюз, а от повече от година се намира в политическа криза. През лятото на 2020-а  хиляди протестираха месеци наред срещу корупцията и политизираната съдебна система под управлението на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. При провелите се вече два кръга на парламентарни избори либералните партии и протестните сили не успяха да съставят мнозинство за управление, отбелязва още НЦЦ.

В България не за първи път се появяват спасители

Петков откри злоупотреби за близо един милиард лева в Българската банка за развитие, Василев пък поиска данъци от големите компании, които досега се радваха на държавна закрила. „Трябва да спрем кражбите на публични средства“, казват те.

Не за първи път обаче в България нови политически сили обещават радикално скъсване с корумпираната система. Симеон Сакскобургготски, последният български цар, се върна в България в края на 90-те и в ролята на спасител бе избран за министър-председател. Дългогодишният премиер Бойко Борисов също привлече много надежди. Днес обаче той е разглеждан като част от проблема.

„Сами сме натрупали състоянието си“, казва Кирил Петков, който спечели милиони от продажбата на компанията си. „Не влизаме в политиката, за да забогатеем. Това е голямата разлика.“ Асен Василев допълва, че в България има една прослойка от експерти, заети в IT бранша, която е успяла и е напълно независима от държавата. Тези хора силно повлияха на миналогодишните протести, от тях и „Продължаваме промяната“ черпи най-голяма подкрепа, обяснява Василев, цитиран от НЦЦ. „В Естония нещата тръгнаха нагоре, след като Скайп излезе на борсата. Изведнъж се появиха хора, които имаха средства и умения да работят за по-добра държава. И за нас дойде това време“, смята бившият финансов министър.

Промяната няма да е толкова лесна, колкото си я представят

„Двамата постоянно се позовават на постиженията си в служебния кабинет“, казва пред швейцарското издание Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“. „Но в едно правителство, което иска да бъде преизбрано, динамиката е друга.“ Петков и Василев ще трябва да работят с партии, с които имат различни позиции по икономическите, екологичните и обществените теми. България е изправена пред енергийна криза и продължава да се бори с пандемията. „Обещанието за бързо и безболезнено решение е популистко.“

Асен Василев и Кирил Петков искат да променят България. Но въобще няма да е толкова лесно, колкото си го представят двамата, обобщава Фолкер Пабст в НЦЦ.

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече