Инфлация + глупост = непредвидима зима

0

Опасна ли е инфлацията? Наистина ли ще излезе от контрол, както твърдят някои политици в изпъстрената със скандали предизборна ситуация, заинтересовани да вдигат градуса на напрежението?

Всъщност апокалипсис едва ли ще има. Тревога предизвикват единствено

аномалиите

на нашата

енергийна борса

– това си е наш проблем, който бавно, но сигурно убива индустрията. Другият са скокът на цените на природния газ и горивата, които ще се нормализират след няколко месеца, но винаги е неприятно, когато се повишат през зимата.

Факт е, че за страните износителки този сезон е урожаят. Те от началото на пандемията изнемогваха заради рекордно ниските цени на газа и петрола и сега е златният им шанс да наваксат загубите. Самите те вдигат цените винаги в зимния сезон, защото тогава няма накъде – който не разполага със собствени енергоресурси, трябва да е подготвен да плаща.

30-ина години политици и икономисти тръбяха, че токът от „Белене“ ще ни е излишен, че на Балканите няма да има къде да се изнася – сега стана ясно колко адекватни са предсказанията на тези експерти, които обаче формираха политическата среда. „Белене“ бил прекалено скъп и корупционен проект. 30-те млрд. били много, а глобите за емисиите, които плащаме за въглищните централи – годишно по 1-1,5 млрд. лв. и ще е така до 2038 г., са приемливи. С дребна подробност – глобите растат всяка година до отстраняване на проблема. Всеки сам може да изчисли приблизително каква ще е главозамайващата цифра за глоби и да сравни това със сумата, която бихме дали за „Белене“. В единия случай щяхме да имаме работеща централа, която да ни осигурява ток, включително за износ. В другия случай – просто си плащаме за глупостта

“пари на вятъра”

Същите експерти критикуваха и „Южен поток“ и сега можем да си задаваме, колкото си искаме, въпроса дали за България цената на газа щеше да е такава, ако проектът бе стартирал?

Дали подобни проекти нямаше да ни осигурят 10-ина години, в които да се разработят технологии, улесняващи Зелената сделка? Горе-долу толкова е необходимо, за да стартира мегапроектът ITER, малките реактори, да се разработят водородните технологии и съхранението на енергията от ВЕИ.

Затова можем да си зададем още един въпрос – дали щяхме да сме в сегашното положение, ако ни управляваха гръцки политици? Гръцките политици щяха да правят совалки между Брюксел и Москва докато въпросът не бъде решен изцяло в полза на гърците.

Но ситуацията е такава, каквато е,

и сега цената ще я плащаме всички.

Извън тези чисто наши проблеми инфлацията в еврозоната е в рамките на 3-4%. Тъй като сме във валутен борд, НСИ отчете, че за септември у нас тя също е 4%. При Индекса на потребителските цени е 4,8%.

Поскъпването при хранителните стоки

е 4,3 на сто, при нехранителните – 5%, при услугите също е 5%, голям скок има при зеленчуците – 11,5%, при електроенергията е 4,4%, при газта е 68%, при топлоенергията – 13,6%, при транспорта – 16,1%.

Така че към едната инфлация се наслагва друга. Държавите с интелект се справят и с по-заплетени ситуации и излизат с чест от тях, но как ще се справят нашите управляващи – тепърва ще видим.

Автор: Петя Тодорова

Източник: „168 часа“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече