Стойчо Кацаров – историята на един провал

0

Ако има нещо, което уверено може да провали Румен Радев по пътя към евентуален втори президентски мандат, то това е назначеният от него служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Когато първият кабинет на Стефан Янев встъпи в длъжност, Стойчо Кацаров дойде с обещанията за ревизия, гръмки разкрития и преди всичко национален план за справяне с последствията от пандемията от COVID-19 в здравната система.

Вече за почти половин година действията на служебния министър, извън опитите да сътвори сравнително шумни ревизионистки скандали, могат да бъдат описани само с една дума – провал.

Първоначално следва да се обърне внимание на самото поведение на Стойчо Кацаров във времето от преди да заеме поста министър на здравеопазването. В дългите месеци между месец май 2021 г. и първото официално регистриране на COVID-19 в България, Стойчо Кацаров беше един от най-големите критици на противоепидемичните мерки, принизяваше опасността от коронавируса до тази от обикновения сезонен грип, обяви, че „има нещо гнило в тази пандемия“, включително не пропусна да заеме негативна позиция във връзка с ваксините срещу вируса. Да отбележа отново – всичко това преди да заеме поста министър на здравеопазването в назначеното от Румен Радев служебно правителство. Към днешна дата следва да се отбележи, че Стойчо Кацаров, неговите заместници в Министерство на здравеопазването, така и самият министър-председател Стефан Янев, анонсират необходимостта от „частичен или пълен локдаун“, ако приетата и преправена няколкократно от тях мярка за зелените сертификати не сработи.

Тук е редно да си зададем първия въпрос – кога точно се промени позицията на Стойчо Кацаров, бивш върл критик на локдауните като противоепидемична мярка с излишен характер, към настоящата ми такава, която определя това решение като такова от крайна необходимост? И, разбира се, в кой точно момент Стойчо Кацаров е бил честен със себе си, пред битието си на лекар, пред българските граждани и пред света? Бил ли е подведен с невярна информация или целенасочено е разпространявал такава преди да заеме министерската длъжност?

Вторият въпрос касае ваксинацията. През април 2021 г. Стойчо Кацаров заявява, че ако ваксинираните продължават да заразяват, значи ваксините не работят. Около месец след това интервю той вече е на висша държавна длъжност и Министерството на здравеопазването започва активна кампания по популяризацията на анти-коронавирус ваксинацията, за да вдигне процента на ваксинирано население. Включително и чрез трагикомичния подход с томбола за смарт-часовници. Та, въпросът е кога точно Стойчо Кацаров промени своята позиция във връзка с ваксините? Кога той призна аргументация, че те са ефективно средство за справяне с пандемията? Кога спря открито да обругава тяхната ефективност и на базата евентуално на какви аргументи той смени своята позиция? И, отново – бил ли е подведен той с невярна информация или целенасочено е разпространявал такава преди да заеме министерската длъжност?

Третият въпрос отново се корени в това знаменито интервю от месец април 2021 г. В него Стойчо Кацаров нарича сертификатът за ваксинация като изискване за пътуване или започване на работа „непряка дискриминация“. „Създава се предпоставка за отнемане на права“, заявява той. Към настоящия момент т.нар. „зелен сертификат“ е флагман в противоепидемичната политика на екипа на Стойчо Кацаров в Министерството на здравеопазването. Алтернативата му, отново по думите на същия този екип, е „частичен или пълен локдаун“, който би могъл да бъде наложен в срок по-малко от две седмици, ако сертификатът не сработи (а той едва ли ще сработи, имайки предвид ниското ваксинационно покритие сред населението, както и че след ваксинация е необходимо определено време, за да се изработи реален имунитет). Тук следва да се попита – в кой точно момент и на базата на каква информация Стойчо Кацаров промени своята позиция за сертификатите на 180 градуса? И, разбира се, бил е подведен с невярна информация, когато е заемал предишната си позиция, или целенасочено е разпространявал такава преди да заеме министерска длъжност?

Може ли Стойчо Кацаров да отговори честно и откровено на тези въпроси?

Ако погледнем ситуацията в здравната система към днешна дата, то тя определено е извън контрол. Ваксинационната кампания на Министерството на здравеопазването под ръководството на Стойчо Кацаров е провал. Болниците и интензивните отделения се пълнят все повече и повече с всеки изминал ден. Случаите на заразени стават все повече, както и загубилите битката с вируса. На фона на това министърът и неговият екип нямат никаква ясна стратегия какво да предприемат, независимо анонсирания от тях преди месеци план. Защо ли? Защото все пак се намираме в кампания за президентски избори и ако има нещо, което да дерайлира влака на Румен Радев, то това е провала на собствения му здравен министър в борбата с пандемията. За първи път на дневен ред излиза и идеята за „пълен локдаун“, какъвто, независимо цялата строгост на мерките от първата, втората и третата вълна, не е бил въвеждан по смисъла на пълно и абсолютно затваряне на всякакви обществени дейности. България остана страната с най-либерални мерки в целия Европейски съюз. И независимо целия огромен натиск, на който е била подложена здравната система, в нито един момент не се е налагало да се транспортират болни от коронавирус за лечение в други държави (Стойчо Кацаров анонсира това като предложение на Европейската комисия).

Редно е обаче да се отбележи и нещо друго. Министърът на здравеопазването Кацаров направи това, което Румен Радев не успя за пет години да изпълни като свое конституционно задължение – да обедини нацията. Стойчо Кацаров успя да обедини нацията за по-малко от 24 часа – срещу себе си. Неговата фигура постигна единство между онези, които намират наложените от него мерки за имитативни, без реална стойност и смисъл, симулация на дейност, за да не се нагнети напрежение, и между онези, според които „зеленият сертификат“ е тежка форма на дискриминация, репресия и погазване на основни конституционни права на гражданите.

Защо успя да постигне това абсолютно единство Стойчо Кацаров ли? Защото и неговият провал в борбата с пандемията в България е абсолютен.

***

Димитър Стоянов е юрист, специализиращ в областта на конституционното право и административното право и процес. В периода 2017-2021 г. е експерт в тази област към политическия кабинет на вицепремиера по правосъдната реформа.

Автор: Димитър Стоянов

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече