Изборни главоблъсканици: Партиите искат промяна, народът – стабилност

0

Последните изследвания на обществените нагласи (септември-октомври), проведени от социологическите агенции за парламентарните избори през ноември, показват почти пълно единодушие по няколко линии. ГЕРБ ще спечелят изборите, нито една партия няма да спечели мнозинство, битката за второто място ще е най-оспорвана, шест ще бъдат парламентарно представените партии.

Почти сигурно ИБНИ няма да влязат в новия парламент. За разлика от септември, когато изследванията им даваха по-голям шанс да преминат четири процентната бариера, през октомври подкрепата за тях спада, като единствено Сова Харис посочва 4.2% в последната си социология от 15.10. 

ГЕРБ

В сравнение с нагласите преди юлските избори, когато прогнозите определяха между 19.4% и 24.1% на ГЕРБ, както и първо или второ място, в момента социолозите са единодушни, че партията на Борисов ще финишира първа, увеличавайки подкрепата си в сравнение с предходните избори – процентите им към този момент са между 21.4% и 26.2%.

В листите на партията няма сериозни размествания. Прогнозирано беше включването на бившия директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов, който е поставен на второ място в листата в 23-и МИР. Балтов беше отстранен от поста директор по-рано тази година, след заповед на служебния министър Стойчо Кацаров, а през септември беше и уволнен дисциплинарно от болничното заведение. Бившият депутат и бивш председател на парламентарната група Даниела Дариткова се оттегли от участие в изборите. Сред водачите на листи не е и бившият спортен министър Красен Кралев. 

БСП

Прекалено честите избори не предоставиха възможност на столетницата за рестарт, а и появата на политическата сцена на ПП не позволи на БСП да извлече максимални ползи от срива на ИТН. Позиционирането на партията не е напълно изяснено, защото тя не спада към т.нар. „протестни партии”, но от друга страна в последните месеци се отдалечи и от т.нар. „партии на статуквото”.

За разлика от юли, в момента БСП е в доста по-изгодна позиция, а изборите 2в1, както и думите, с които Радев обясни връчването на мандата на тях преди няколко месеца, припознавайки ги като най-близки нему: „ценностите, които БСП изповядва, са свобода, солидарност, справедливост, които са ми близки”, са жокери за столетницата.

ПП

Новата партия на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев вече успя  да хвърли първата (положителна) бомба, успявайки да привлече към себе си популярния рап изпълнител Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта. Той ще води листата на ПП в „лидерския” 25 МИР. Интересно име в листите им (но с негативна конотация) е собственикът на “Еконт” Николай Събев, който оглавява листата в Русе. Преди месец името му бе намесено и в сериозен скандал, след като Кирил Петков обяви, че е получавал данни от Събев. „Ето например с г-н Събев, собственикът на ЕКОНТ, този човек още като бях министър дойде да ми помогне с идеи, с данни, които само той притежава от неговия си бизнес, за да напреднем в България”, заяви в интервю Петков. 

Но още повече негативни реакции донесе вчерашното решение на Конституционния съд, което гласи, че Указът на президента Румен Радев за назначаване на служебно правителство в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков, е противоконституционен. Тепърва предстои да разберем дали решението ще окаже влияние върху електоралните нагласи, още повече върху изборния резултат, но при всички положения Кирил Петков, който провъзгласи сам себе си за радетел на почтеността, е погазил конституцията. 

Последните социологически проучвания поставят формацията на трето място в парламентарните избори през ноември, но процентите на ПП варират между 9.1% и 17.7%, което е ясен индикатор за нестабилността на новата формация и подкрепящите ги. Безспорно включването на Ицо Хазарта в листите им качи процента им, но решението на Конституционния съд за двойното гражданство на Петков, както и редицата спорни изказвания и действия на Петков и Василев предизвикваха съмнения в някои и без това колебаещи се дали и за кого да гласуват избиратели. 

ИТН

Подкрепата към партията на Слави Трифонов, която спечели изборите през юли, бележи сериозен срив. Социологическите проучвания ги поставят на четвърта позиция, а лидерът на партията и този път няма да се кандидатира за народен представител.  Именно ИТН е най-големият губещ от появата на ПП. Избирателите просто ще сменят старите „спасители” с нови. Друга причина е, че именно към партията на Трифонов имаше и най-големи очаквания, които останаха нереализирани. Проучванията дават на ИТН между 11.6% и 18.6% (18.6% е процентът, който през септември са посочили от Алфа Рисърч, но според последното им проучване от 12.10, той вече е много по-нисък). 

ДПС

Голямата новина е завръщането на Делян Пеевски в политиката. Той ще води две листи. ДПС не изневериха на стила си и отново провокираха, декларирайки подкрепата си за Пеевски, въпреки наложените му санкции от САЩ по закона „Магнитски”. Поведението им в последните седмици е и ясен отговор на условието за диалог с тях, което постави Кирил Петков. Бившият служебен министър заяви, че вероятно би работил с ДПС, ако заявят, че „Магнитски” е истинското изражение на случващото се в страната ни, а Пеевски е нарушил някои закони. 

Тепърва предстои да се види и ефектът от издигането на Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, което действие безспорно ще доведе до още по-силна мобилизация на привържениците на движението – както на президентските, така и на парламентарните избори. Социолозите им дават между 9.7% и 11.7%. Видимо границите са малки, което е типично за движението – при тях няма колебания в избирателите, няма и сериозни трусове (или по-точно, нищо и никой не би могъл да разклати постоянния им електорат).

ДБ

В Стара Загора коалицията представи документи без ръчни подписи, а само със сигнатури на електронен подпис, въпреки цялото им тупане в гърдите какви експерти са (се) събрали в коалицията. Подкрепиха недостатъчно добра фигура за президент, която прави изненадващи изказвания, противоположни на позициите на коалицията. Подкрепиха кандидат за вицепрезидент, който откровено лъже (поне по една линия) и не си е внасял поне 5 години здравните осигуровки в България. Лидерите им разпределят листите на база лично отношение и връзки, без да отчитат популярността сред избирателите и компетентността на кандидатите. Искания за оставки, явен непрофесионализъм, вътрешни крамоли, нов месия, който дърпа и от без това малкото  избиратели – на ДБ последните няколко седмици им дойдоха твърде много. Всичко това се отрази и на обществените нагласи, според които подкрепата за тях намалява все повече. По последни данни, все по-голяма е вероятността ДБ не само да получи под 10% на предстоящите парламентарни избори, а да бъде и последна сред партиите, които ще бъдат представени в следващото Народно събрание. 

Парламентарната надпревара дава индикации, че ще бъде доста по-вяла и някак по задължение, особено на фона на вълненията за президентски избори. Няма и как да е иначе, след като ни предстоят поредните за тази години избори за парламент, а дори не е сигурно, че ще са последни за следващите четири години. „Коалицията” на протестните партии се разпадна още преди да се състои, някои от играчите ще останат извън кораба след тези избори, а дори и с новопоявилите се няма да имат мнозинство от 121 депутата. Гласоподавателите се умориха от неползотворни препирни, а именно „партиите на промяната“ носят вина за несъставянето на правителство. Това консолидира ГЕРБ, в по-малка степен БСП, но и самите поддръжници на утвърдените партии. Новата ключова и търсена от избирателите дума вече е „стабилност”, а не „промяна”, което неминуемо ще рефлектира и върху изборните резултати. 

Автор: Виктория Георгиева

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече