Фалшиви използвачи! Политиците – безотгворни, със срамно ниска експертиза!

0

Тъжната истина е, че политическият елит на България – този, на който сме делегирали права да ни води по време на тази екзистенциална криза, се държи абсолютно безотговорно. Страната е обхваната от тотално недоверие към здравните мерки във връзка с ковидпандемията. На първо място в света сме по смъртност, затвърждаваме позицията си на застрашен вид, а в същото време сме на последно място в ЕС по ваксинация. Целият свят страда, а тук едни доморасли умници викат, че ковид няма, щото така чули от съседката. И нашите политици избраха да се съобразят с тях, а не с учените и здравия разум. 

Разбира се, лесната допирателна е да обвиним за това състояние “народа“ – ние сме си такива, не вярваме на нищо, все мърморим, не сме общност, а сбор от индивидуалисти и т.н. Но това не е истина – навсякъде по света има протести срещу здравните мерки и на много места те са по-силни, отколкото в България. Разликата е проста – никъде по света няма политически елит, който единодушно застава на страната на популизма, който се държи безотговорно в такъв важен момент, който се опитва така яростно да извлече политически дивиденти и да трупа политически капитал по време на пандемията. Факт е – тук има усложняващо вината обстоятелство – българският политически

популизъм никне в предизборна атмосфера –

никъде по света няма страна, в която политическият елит прави три поредни парламентарни избори в рамките на година, тъй като е абсолютно неспособен да излъчи здраво правителство. 

Българските партии единодушно протестираха срещу мярка – налагането на европейския здравен сертификат – която се използва резултатно в 20 страни от ЕС, като на много от тези места тя е по-ограничаваща, отколкото тази в България. Всички “патриотични” партии излязоха на протест – пред президентството, пред МС, пред здравното министерство. Фен на “Възраждане” се опита да свали с юмрук министъра на образованието. 

ГЕРБ и БСП почти по едно и също време поискаха оставката на здравния министър. От двете партии измислиха един и същи довод срещу “зелените сертификати” – от БСП казаха, че “не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите“, а ГЕРБ, партията, която официализира Мангъров, направо рече, че тази работа е противоконституционна. Корнелия Нинова обяви на цял свят точно сега, че не е ваксинирана и че няма да се ваксинира, щото това го е карала и чакала „да й изтекат антителата“. “След тази червена зона ще ни заградят като в клетка”, пали огъня и Бойко Борисов. Мая Манолова от ИБГНИ запя в същия хор – внесе жалба срещу въвеждането на зеления сертификат във Върховния административен съд. „Мерките имат дискриминационен ефект“, рече и Радостин Василев от ИТН, откъдето повториха тезите на БСП и ГЕРБ, без да плашат със съд. “Зелените сертификати са ограничаване на свободата на хората”, категоричен е новият политик Тошко Йорданов.

“Демократична България“ също не се сдържа и застана на страната на популизма. Поиска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с кризата и каза, че служебния кабинет няма обществена подкрепа. ДБ поиска ”ясни, предвидими и обществено приемливи мерки“ за овладяване на COVID вълната, въпреки че за демократичния свят зеленият сертификат е точно такава мярка. ДБ останаха на ниво дезифектант – използваха в предизборния си мърчандайзинг такъв с номера на партията в бюлетината за депутати. 

На практика всички партийци запяха в хор

клишета, които в момента изпълват форумите. И с обиди към всяка проява на здрав разум в пандемичните времена. С думи като “мърши”, “боклуци”, “срам”, “тоя ще яде бой”, “въшки”, “смърт на фашизма”, “излезте на площадите“, ”оставка и затвор“, ”смешници“, “гнусни лъжци”, “да излезем заради децата си”, “те ни убиват, ние гледаме” и т.н.

На практика българският политически елит се солидаризира с фалшивите новини и с хората, които активно пълнят публичното пространство с тъпи слухове от рода на: ваксините причиняват стерилитет; хората умират, щото получават тромбози от ваксините; пръскат белите им дробове с кислород в болниците; от ваксините светим; вкарват ни магнити в телата, чипират ни и т.н, и т.н. А, най-важното – ваксинираните ще умрат от 2 до 5 години. 

Вината на политическия елит е в пъти по-голяма,

защото той докара нещата дотам, че и образовани, умни хора мислят по същия начин за кризата – 86% от учителите не одобряват въвеждането на зелен сертификат в образователната система, а близо 35% са готови са напуснат, ако трябва да показват тест или ваксинация, за да работят. Една умница, директор на училище в район, където заболеваемостта мина 1000 на 100 хил., каза, е при нея “всичко е наред“. 
Всички политици застанаха на страната на популизма. Дори и тези, които се борят за въвеждането на здравния сертификат – президентът Румен Радев, здравният министър Стойчо Кацаров, не заемат категорична позиция, примерно, за ваксинация. Тезата там е: ваксинацията е полезна, но нека всеки сам се прецени. Това не е подкрепа за ваксинацията, това е оставяне на спасението на давещите се в ръцете на самите даващи се.

Всеки български политик, който настоява за одобрени от световните здравни специалисти мерки, зад които е застанал целият демократичен свят трябва да бъде подкрепен днес, защото всеки ден е важен. Всеки, който се заиграва с популизма и който се крие от поемане на отговорност, трябва да бъде порицан днес. Тук няма място за безпристрастност. 

Радев трябва да се подкрепи недвусмислено – той е единственият, който отива на избори с ясното съзнание, че позицията му може да навреди на изборния му резултат. Това е отговорна позиция. Едно време така направи Иван Костов – подкрепи НАТО при бомбардировките над Сърбия, въпреки че народът искаше друго. И в същото време не се поддаде на натиска на Запада да приемем косовски бежанци. Така се прави. Така трябва да се направи и сега – здравето на общността, правото на живот  са основни и неотменими права и дори е допустимо защитата им да изисква ограничаване на други индивидуални права. Не е важно какво му е хрумнало на оня тип, дето е убеден, че

ще свети чипиран в мрака 

Важно е какво мисли Европейският съд по правата на човека в Страсбург, а той мисли не само че ограничаването на права е допустимо, а че задължителните ваксинации са законна мярка и могат да се окажат наложителни в демократичните общества. Дали стана ясно?

Задължителната ваксинация е допустима!

Българската Комисия по дискриминация може да мисли като нормален платен трол, но Страсбург е на друго мнение. Но да, какво му пука на трол от Европа, Страсбург и права?

Каквито политици избираме, такива политици ни управляват. Избираме политици, които обичат да говорят за медийната криза, която е факт. За кризата на съдебната система, която е факт. За много други кризи, които са факт. 

Но не обичат да говорят за себе си. За това, че самите те предизвикват кризи. За това, че имат срамно ниска експертиза. За това, че са безотговорни. За това, че няма силни лидери на мнение, които да водят хората напред. За това, че са фалшиви използвачи.

Петьо Цеков, „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече