Експерт за цената на тока: „Най-хубавото“ тепърва предстои

0

„Все още не сме изпитали цялата болка от енергийната криза. „Най-хубавото“ предстои, когато КЕВР трябва да вземе тежкото решение дали да увеличи цените на електроенергията за домакинствата от 1-ни януари. Ако се следва пазарната логика, увеличението би било чувствително. … Има доста интересни решения, които правителството и регулаторът все още не са обсъдили, а трябва. Примерно – как да се използва огромният ресурс, натрупан във Фонда за сигурност на електроенергийната система от продажбата на въглеродни квоти. Доходите там тази година ще достигнат рекордни нива, така че можем да очакваме приходи от над 2 млрд. лева във фонда. А от фонда се компенсира разликата между пазарната цена за производство на електроенергия и тази, която КЕВР определя за крайните снабдители – трите ЕРП-та. Може да се намери механизъм за ограничение на поскъпването на цената именно през фонда или въвеждане на нещо като отрицателна такса „социална отговорност“, която сега е 7 лева на мегаватчас, но може да стане отрицателна и това да е един компенсаторен механизъм, с който крайните потребители да бъдат компенсирани и така общата тежест от крайната цена на електроенергия да е по-малка“.  

Този коментар направи пред БНР Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията. 

Той поясни, че това е и механизъм, препоръчан от ЕК като най-щадящ пазарните правила, т.е. държавата да не се намесва във функционирането на пазара, а да използва този наличен ресурс за директни компенсации за бизнеса и домакинствата.

Според експерта енергийната криза е достатъчно остра, за да бъде свикано от президента извънредно заседание на парламента, на което да бъде актуализиран бюджетът на страната.

Владимиров определи като необмислено решението на служебното правителство да бъде иззета печалбата на „единственото добре работещо енергийно предприятие – АЕЦ „Козлодуй“ – и да се преразпредели на едрия бизнес“. 

„Очаквам цените на енергийните носители да се стабилизират до пролетта на 2022-ра година, което е част от един естествен цикъл на търсенето на природен газ в Европа, което е главният виновник за повишението на цените на електроенергията. Вече виждаме на европейските газови борси срив на цената на газа, вече се вижда, че пазарът се успокоява“, коментира той.

Според него става дума за руски саботаж на газовите пазари с цел улеснение на започването на работа на газопровода „Северен поток 2“.

По думите на Владимиров на този етап не е необходима АЕЦ „Белене“ и не би била рентабилна:

„След време, когато се изключат въглищните централи след 2035 г., може да се заговори за нова базова мощност, но на този етап не е необходима.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече