Гениална стратегия: Обвиняваш опонент по време на предизборна кампания, че си прави ПР кампания

0

Попаднах, за беда, на интервю от предизборната кампания на една от партиите. В него гостът, макар и не много известен, не бе и много умен (не че известността гарантира обратното). Гостуването му включи обичайният набор от двайсет клишета, които са в оборот от двайсет години. Но най-интересното е, че той действително се затрудни да ги изговори.

Щом произнасяше определено клише, по лицето пробягваше напрежение, което издаваше върхово интелектуално усилие. Например ако ставаше дума за негов опонент и негови действия, той заявяваше, че „това, което прави моя опонент, е просто предизборна кампания“. Това заключение изписваше на лицето му такъв мъченически вид от усилие да го артикулира, че такива високи нива на концентрация не трябва да бъдат позволявани – от грижа за здравето. И от грижа за клишетата. 

Обикновеният зрител изпада в затруднение. Той иска да чуе нещо смислено. Но вижда кандидат за президент или депутат, който твърди, че ако неговият опонент прави нещо, то той го прави, защото е в предизборна кампания. А неговият опонент – не е вчерашен – отвръща – че ако го обвиняват за подобно нещо, то е само защото обвинителите му са в предизборна кампания. Това задължително слага печат на неистина върху всичко, което казва.  

Въобще, налага си да си представим следното: месец преди изборите действителността внезапно се размива. Познатото става непознато, хоризонтът – мъгла: добре доши в света на предизборната кампания. Политиците знаят, че каквото и да кажат, то е бръщолевене (заради предизборната кампания), зрителите знаят, че каквото и да чуят, то е само заради широко отворените завеси на предизборната кампания. А накрая, след като всички в рамките на месец успешно се преструват, че реалността съществува, а не е подменена от предизборна кампания, отиваме да гласуваме. 

На това гласуване измерваме успеваемостта на афишите. Коя предизборна кампания ви хареса повече?

В едната имаше конституционен съд, включване на антитела като маркер за сертификат – това беше много добре. В другата предизборна компания Радев пък бе обявен за нещо като The Night King (Нощният крал от „Игра на тронове“), който вдига цените на тока и природния газ с едно копче в президентството. В третата предизборна кампания пък стана добре дошло изявлението за „Коя е вашата родина“ и сега се събират гласове по темата: да проверим коя е родината. Но каквото и да чуете, то има смисъл само ако приемем, че не е казано по време на предизборна кампания.

Но какво да правим – предизборната кампания продължава и безжалостно трупа декори един върху друг. Питайте опонентите.   

Автор: Райко Байчев

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече