Нов натиск: Отказваш да тестваш детето си за Ковид – ставаш „жертва“ на хибридно обучение

0

Децата, чиито родители откажат да бъдат тествани два пъти седмично, остават на дистанционно обучение от вкъщи. Все повече родители обаче питат как точно ще се осъществяват в този случай уроците – синхронно, както е в момента, т.е. ще се провеждат на живо в реално време, или асинхронно – пак по електронен начин, но без взаимодействие в реално време. Вариант в случая е хибридното обучение, при което децата от вкъщи следят с камера това, което учат съучениците им в клас. Масово обаче училищата нямат техническата възможност за него, а за учителите тази опция е много трудоемка, свидетелстват директори и преподаватели пред „Сега“.

Още при съобщаването на мярката с тестването на учениците като условие за присъствено обучение в общините в тъмно червена зона просветният министър Николай Денков посочи, че който не иска тестове, ще може да задържи детето си в къщи, откъдето то да учи дистанционно. Тъй като доста родители смятат да откажат тестовете, е напълно реална хипотезата половината деца от един клас да учат присъствено, а другата половина – от разстояние. На въпрос как ще бъдат осъществени едновременно присъствено и онлайн обучение за тези класове, при положение, че учителите им са едни и същи, министърът обясни, че „на някои места може да се осъществи хибридно (паралелно) обучение, при което част от деца са в класната стая, другите са слушатели вкъщи“. Това става чрез

включване на камера в класната стая,

към която може да се присъединят и децата, останали у дома. В този случай обаче те са само слушатели – чуват урока, без да могат да задават въпроси и да участват. 

От обясненията на акад. Денков стана ясно още, че приоритет ще са учениците, които се обучават присъствено. „Цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата“, заяви още той. Масово обаче учители се чудят кога ще намерят време за допълнително обучение на всички деца, които останат у дома. 

„При нас съотношението на родителите, които са съгласни да тестваме децата им, и тези, които не са, е 50:50. Ако толкова много деца останат на дистанционно обучение, ние имаме възможност да им предложим хибридно обучение и организационно да осигурим камери. Но това ще е много трудно за учителите, и за малките ученици, които все още нямат изградени навици за учене“, казва Мариета Христова, директор на СУ „Васил Левски“ в Елин Пелин. По думите й децата ще имат възможност да се включват в часа заедно със съучениците си, но реално това едва ли ще се осъществи. Освен това, така вероятно няма да може да се изпълни и подзаконовата разпоредба, според която онлайн часовете за децата от I до IV клас трябва да са по-кратки – 20 минути. „Всички се питаме и за ефективността на едно такова обучение“, признава тя. Затова и все повече учители повдигат въпроса за излизане в принудителна ваканция, докато броя на заболелите от короанавирус не понамалее.

„В момента при нас III клас е на ротация в онлайн обучение, а I, II и IV клас са присъствено. Все още незнам как ще действаме, ако всички излязат в дистанционно и за връщането им се искат тестове. На този етап не сме обсъждали с родителите техните намерения“, казва Людмила Дерменджиева, директор на Първо ОУ „Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев. Тя също казва, че може да осигури на учениците си възможност да наблюдават уроците в реално време, но това обучение няма да е толкова качествено, колкото на съучениците им в клас. „Проигравали сме този вариант миналата година. 

Учителят и да е магьосник да е, не може да обърне еднакво внимание

и на децата в клас, и на тези у дома„, казва тя. По думите й училището й има възможност да предложи камери, които не просто са насочени към дъската, а следят учителя и движението му в класната стая. В този случай обаче не е ясно дали това няма да наруши разпоредбите за защита на личните данни на децата, които се показват на камерата.

„Ние имаме възможност за хибридно обучение, във всяка стая имаме плазма с високоговорители, но надали в страната има 100 училища, които могат да организират такова. Неслучайно и в Европа то не се ползва много, защото е доста трудно“, казва директорът на 51-во училище в столицата Асен Александров. По думите му се чакат указанията на МОН как точно да се осъществи обучението за децата, които откажат тестване и си останат у дома – едно е да се каже, че те трябва да учат онлайн, което ще даде възможност на училището да избере конкретния начин, друго е да се каже, че обучението трябва да е „обучение от разстояние в електронна среда“, което ще значи да се обръща специално внимание на учениците, останали да учат у дома, т.е. допълнителни занимания с тях, разсъждава той. „Навсякъде по света ако откажеш тест, поемаш отговорност за образованието на детето си. У нас – пак оставяме на учителите„, казва още той.

Поради липсата на готовност на много места учениците, останали у дома, просто ще учат асинхронно, т.е. сутрин ще им се дават задачи по различните предмети, след което те сами ще си учат уроците и пишат домашните през деня. „Най-вероятно ще предложим асинхронно обучение, такова, каквото предлагахме досега на учениците, пожелали по желание на родителя да учат дистанционно„, коментира директорът на 119-то училище Диян Стаматов и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Във профила си във „Фейсбук“ той коментира, че на онези родители, които не желаят да тестват децата си, училището би могло да им осигури онлайн обучение с редуциран брой часове – 3-5 седмично и то на групи. „Това е техен избор. Но, финансово нещата май ще станат леко страшни… ако това “забавление” продължи по-дълго“, казва той.

„От 2 години осъществяваме хибридно обучение. М.г. 68 ученика се обучаваха по този начин при нас“, коментира пък директорът на 107-мо училище в столицата Данко Калапиш. Според него всички училища би трябвало да могат да обучават хибридно и ако не го правят, то просто не искат.

От МОН коментираха, че след като станат ясни тестовете, които ще се правят в училище, ще се дадат допълнителни указания и препоръки на училищата как да организират учебния процес за децата, които останат у дома. За тях вече няма да важат досегашните изисквания за излизане в онлайн по желание на родителя – като подаване на заявление до директора, получаване на разрешение за това от РУО-то, наличие на технически условия у дома за дистанционно обучение, на информация за успеха, отсъствията и ангажираността на ученика и т.н. „Хибридно ще обучават тези, които имат тази възможност“, заявиха оттам.

В ОЧАКВАНЕ

Учители, ученици и родители са в трескаво очакване да разберат какви тестове ще бъдат избрани за допускане до присъствени училищни занятия. Здравното министерство вече обяви поръчка за доставка на тестове, като кандидатите бяха 28. Очакваше се още в понеделник да бъде избрана фирма доставчик, за да може бързо да се пристъпи към сключване на договор и доставка на тестовете по училища. До снощи обаче още няма избран доставчик. Не е ясно и дали ще може до 8 ноември да се направи цялата организация по доставка и обяснение на тестовете, за да могат тогава в клас да се върнат най-малките от I до IV клас.

„Институциите работят максимално бързо за въвеждането на тестове за COVID в училищата. Нагласата е да се избере един вариант тестове. Поръчани са по-висококачествените тестове. Те са подобни на тези в аптеката на външен вид, но са с по-високото качество. Те ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. Към варианта с учителите вървим, само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от 3 до 4 клас, да могат да го правят сами. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи“, коментира образователният министър.

Ако вие искате да си разболеете децата, може да ги пратите на училище, без да се съобразявате с тестовете. Ако искате да ги запазите, вие трябва да имате грижа за тях. Многократно обръщам внимание на това, че ситуацията в София и другите големи градове е изключително опасна за децата. Това трябва да бъде разбрано от родителите. Не сме в ситуация, в която училищата са безопасни, без осигурен филтър на входа“, отговори проф. Денков на въпроса как ще се гарантира, че родителите правят съвестно тестовете на децата си, ако те бъдат натоварени с тази задача.

Автор: СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече