Очаквано: Скандалът с незаконната хижа на Вълка остава наследство за след изборите (ВИДЕО)

0

Скандалът с незаконно построената ловна хижа от фирма на Румен Гайтански – Вълка в ловно стопанство „Искър“, за която има заповед за събаряне от Столична община, остава в завещание за следващо правителство след изборите. Казусът буквално е на „трупчета“, защото заповедта за събаряне се обжалва в тандем от фирмата на Гайтански – „Био майнинг“ и от Югозападното държавно предприятие, които твърдят, че това не е нов строеж, а ремонтирана стара работилница.

В същото време служебният министър на земеделието Христо Бозуков смята, че не може да се намеси директно по казуса и да поиска разваляне на договора. Той обяви пред Mediapool, че договорът може да бъде развален само от Югозападното държавно предприятие – Благоевград, защото то е страна по контракта.

„Аз не мога да разваля този договор, защото той е сключен между „Югозападно държавно предприятие“, гр. Благоевград и фирмата „Био Майнинг“ АД. Същият договор съдържа изрична клауза, която определя условията за прекратяването му. Една от възможностите за това е наличието на издадени и влезли в сила две или повече наказателни постановления срещу изпълнителя, или негови служители, за нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за горите и подзаконовите актове за тяхното прилагане“, каза Бозуков пред Mediapool.

Той напомни, че макар вече да има установени нарушения по договора, те се обжалват в момента в съда. Министърът уточни, че контролът за спазването на тези нормативни актове се извършва от Изпълнителна агенция по горите и подчинените ѝ регионални дирекции по горите.

„Затова искам да подчертая, че в случая Министерството на земеделието, храните и горите не е страна по договора и развалянето на договорните отношения може да стане единствено от страните по договора, съгласно предвидените в него клаузи и приложимите правни норми. Аз нямам правомощия да задължа държавното предприятие да развали този договор“, допълни Бозуков.

Министърът посочи още, че през последните четири месеца са извършени съвместни проверки на място с представители на Столична община – район „Панчарево“, Изпълнителна агенция по горите, Регионална дирекция по горите-София, Югозападното държавно предприятие, СДВР и ловно стопанство „Искър“ на извършено строителство на територията. Той припомни, че в резултат на тези инспекции са установени три броя сгради, строени след 2014 г. без разрешение за строеж и одобрени инвестиционни проекти, в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на териториите.

Вследствие на тези факти Изпълнителната агенция по горите е съставила три акта за установено извършване на строителство без учредено право на строеж и без промяна на предназначението на поземлени имоти, горски територии, държавна собственост, съобразно предвидения за това ред в Закона за горите. Санкциите са наложени на дружеството „Био Майнинг“ АД.

Агроминистърът подчерта, че строителството не е предмет на договора за съвместна дейност между „Био Майнинг“ и ловното стопанство и не е част от него.

На въпрос на Mediapool, че след като двете страни по договора „Био майнинг“ и Югозападното държавно предприятие заедно обжалват събарянето на сградата, то това загатва, че партньорството им продължава и няма да се стигне до разваляне на договора, Бозуков каза:

„Държавното горско предприятие е заинтересовано да обжалва, защото тези сгради след изтичане на договора остават за държавата“.

Дарение вместо кеш

В предходните месеци от съвместни проверки на шефа на агенцията по горите Александър Дунчев и на бившия депутат от ДБ и съпредседател на „Зелено движение“ Владислав Панев стана ясно, че незаконната триетажната хотелска сграда била готвена за дарение към ловното стопанство, вместо част от обещано парично дарение от 15 млн. лв.

„В договора има едни дарения, които трябва да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта“, каза Красимир Атанасов, представител на „Био майнинг“ по време на проверка през юли.

„Био майнинг“ има 15- годишен договор за съвместна ловностопанска дейност със стопанството, сключен на 23 юни 2016 г. Процедурата за провеждане на конкурс е съгласно закона за лова и за целта е издадена заповед на 14.11.2013 г. на министъра на земеделието в кабинета „Орешарски“ Димитър Греков, който никога не отрече медийни публикации, че е от квотата на ДПС.

Атанасов добави, че първите 6 години фирмата е правила инвестиции по 100 000 лв. и тези пари са преведени.

От проверките на Александър Дунчев през лятото стана ясно и това, че фирмата на Гайтански е спечелила конкурса за ловното стопанство край брега на язовир „Искър“ именно с обещание след 15 години да дари 15 млн. лв. Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лв. От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов става ясно, че идеята е била част от дарението вместо кеш да се предостави чрез сградата.

Минута е много

Министър Бозуков каза, че преди да излезе в неплатен отпуск, за да се включи в предизборните листи на „Продължаваме промяната“, Александър Дунчев е предоставил информация, че от проверени 25 договора за съвместно ловно стопанисване, 10 се изпълнявали добросъвестно, а останалите 15 имали доста нарушения и са в ущърб на държавните предприятия.

„Той имаше идея да предложи държавата да си върне или да отдаде на други фирми тези 15 проблемни участъка. Но нямаше време да го направи, защото се включи в политиката“, каза още министърът.

Автор: Драгомир Николов

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече