Опасният експеримент на Ердоган: най-лошото тепърва предстои?

0

Инфлацията в Турция стигна 20%. А турската лира продължава да се обезценява. Последиците може да са фатални. В Турция предстои масова вълна от фалити, прогнозират експерти.

Инфлацията в Турция стигна 20 процента. Но от Централната банка уверяват, че сегашните високи инфлационни стойности са временно явление. Това може и да е вярно за моментното глобално развитие, но не и за Турция. Защото страната има проблеми с инфлацията от над 10 години, а тенденцията продължава да е възходяща.

През октомври потребителските цени в Турция са се увеличили с 19,9 процента спрямо същия месец на 2020 година, по данни на Националната статистическа служба в Анкара. А спрямо предходния месец цените са скочили с 2,4 процента.

Рекордно слаба турска лира

Причината за значителния ръст на инфлацията бързо беше открита: според икономисти, като валутния експерт Тата Гоус от Комерцбанк, виновна е турската лира, която продължава да се обезценява. Преди няколко дни лирата удари ново дъно спрямо щатския долар и еврото.

Евтината турска валута оскъпява вносните стоки, което пък вдига разходите на компаниите и издръжката на живота на много турци. Логичната последица от това е растяща инфлация.

Икономистите смятат, че Централната банка трябва да се намеси. Ако се наложат по-високи лихви, към Турция биха се насочили капиталови потоци, а това би стабилизирало турската лира. Обратно на всякаква икономическа логика обаче президентът Реджеп Ердоган е убеден, че икономическата криза в неговата страна може да бъде преодоляна с ниски лихви. И той използва целия си властови ресурс, за да се меси в паричната политика.

Само през последните 2,5 години той уволни трима шефове на Централната банка, които отказваха да изпълнят исканото от него. Последното драстично намаляване на лихвите с 2 процента (до 16%) също изглежда е резултат от този натиск на турския президент.

Опасен паричен експеримент

В същото време Ердоган изглежда изобщо не си дава сметка, че бъркайки се в работата на банкерите, той подкопава доверието на финансовите пазари в независимостта на турската Централна банка и така спомага за обезценяването на турската лира.

Този експеримент на Ердоган може да приключи зле, предупреждават експерти. Още през 2018 година носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман прогнозира, че турската икономика се движи надолу по своята „спирала на смъртта“. Като една от причините за това тогава той посочи именно посегателствата срещу независимостта на турската Централна банка.

Лондонският валутен експерт Гоус е убеден, че Турция върви към неизбежно повишаване на лихвите и предупреждава, че турската лира може да колабира. Само преди няколко дни той повиши прогнозата си за курса на лирата – от 10 на 11 лири за един щатски долар. За сравнение: преди 5 години доларът се разменяше срещу само три турски лири. А само през настоящата година националната валута на Турция е загубила 30 процента от стойността си спрямо долара.

А последиците от това са драматични за турската държава, за турските компании, за турските граждани и за финансовите пазари. Тъй като все повече вложители се освобождават от своите облигации, това повиши на 20 процента доходността на 10-годишните държавни ценни книжа. Ще рече, че за турската държава ще става все по-трудно да обслужва задълженията си.

Турските компании имат подобни проблеми, тъй като те са задлъжнели в долари или евро. Според сценария на Кругман, в Турция предстои масова вълна от фалити. Това пък ще увеличи безработицата и ще намали вътрешното потребление. Всичко това ще намали още повече доверието на инвеститорите в Турция, което пък ще постави лирата под още по-силен натиск. И така „спиралата на смъртта“ ще се завърти отначало.

Автор: Ангела Гьопферт,

Източник: Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече