Политически раздор: „Има такъв народ“ не харесват Кирил Петков за финансов министър

0

„Има такъв народ“ не одобрява Кирил Петков за министър в евентуално бъдещо коалиционно правителство заради фалшивата декларация за гражданството му. Това стана ясно от думите на зам.-председателя на партията Тошко Йорданов пред Би Ти Ви. „Там има директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му били мотивите. Има едни морални императиви, които не трябва да се нарушават“, коментира Йорданов.

„Надявам се да има разум и да разбере, че не е добра идея да участва като министър. Надявам се да не е пречка, но не би било добре да бъде предлаган за такъв пост, може да си е депутат. Говоря от мое име, но е хубаво да се спазват етични принципи и да не се прекрачват. Като стигнем до преговори за правителство, ще видим какво ще правим“, каза Йорданов.

Думите му идват на фона на изявленията на ИТН, че са се променили и са заровили томахавките с партията на Петков. Наскоро в интервю за „Сега“ кандидатът за депутат от „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев заяви, че в партия „Продължаваме промяната“ продължават да виждат хора, с които могат да водят диалог.

Въпросът с двойното гражданство на Петков бе повдигнат именно от ИТН. Дело в КС по казуса обаче бе заведено от депутати от ГЕРБ. Конституционният съд реши, че президентският указ от 10 май, с който Кирил Петков е назначен за министър на икономиката, нарушава Конституцията. ​​​​

Йорданов допълни, че нямат промяна в позицията си относно подкрепата към Румен Радев за втори президентски мандат. Той искрено се надява от третия опит да се състави редовно правителство. Според него следващият кабинет трябва да бъде коалиционен и експертен. „Нашата поука си я взехме – ще бъдем по-смирени в разговорите с останалите. Нещата трябва да бъдат максимално публични, защото човек не може да бъде сигурен във всички, които трябва да са му партньори“, уточни той.

Йорданов определи зеления сертификат като „практична идея, но поднесена по нескопосан начин“. Подходът през последните месеци към пандемията не е бил правилен – според него би трябвало да има по една COVID болница във всеки град, където да се насочват заразените с коронавирусна инфекция, а не както е в момента – по малко легла във всяко лечебно заведение. „Зеленият сертификат беше измислен за пътуване между държавите, много страни го въведоха за достъп до обществени места. Там обаче процентът на ваксинираното население е около 80, в България съотношението е обратното. Как бизнесът ще се издържа от 20% ваксинирани“, попита той и предложи наличието на антитела също да се въведе като опция за издаване на документа.

Йорданов заяви, че разписките от машините за гласуване са за контрол – да се проследи дали бройката гласове на съответните партии излиза като бройка и от разписките. „Това е вариантът да се разбере дали има зловредна намеса, това нямаше да повлияе на изборите“, посочи той. Представителите на ИТН в ЦИК изненадващо подкрепиха искането на ГЕРБ за задължително преброяване на разписките, с което на практика обезсмислиха машинния вот. Съдът обаче отмени това решение. Според Йорданов, за да няма съмнение в честността на изборите, трябва ЦИК да определи брой секции, в които контролно да се преброят разписките от машините, а изборът да е на случаен принцип.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече