Архангеловден е, почитаме мъртвите

0

На 6 ноември е Архангелова (мъжка) задушница. Задушница са дните в годината, в които се прави помен в чест на починалите. В тези дни молим Бог да прости греховете на нашите близки покойници.

Архангеловата задушница, наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше, е една от трите най-големи през годината. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден, тъй като съботният ден е отреден за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави обща панихида за починалите, молим се за душата на мъртвите и палим свещ.

На задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. Ритуалът по преливане на вино започвало от мястото, където е главата на покойника в посока наляво – правило се три кръга по края на гроба.

Палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите.

На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. Прави се обща трапеза. Поставят се седем различни ястия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече