Експанзия в ковид кризата: Кол центрове настъпват извън София

0

Още една индустрия, подобно на ИТ сектора, се развива успешно и отбелязва двуцифрен растеж въпреки ковид кризата. Това е т.нар. аутсорсинг индустрия, или изнесените услуги. В голямата си част това са познатите колцентрове, които от разстояние извършват финансово, маркетингово, ИТ обслужване на клиентите на компании от цял свят.

През миналата година оперативните приходи на аутсорсинг индустрията са нараснали с над 11% до 3.3 млрд. евро. В сравнение с 2019 г. ръстът е по-слаб, но тази година се очаква той отново да е двуцифрен и по-висок от 2020 г., посочват от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST).  Прогнозата им е, че към 2024 г. делът на сектора в брутния вътрешен продукт на страната ще се удвои до 11.2%. 

В България близо 680 компании оперират в сферата на изнесените бизнес услуги и технологии и броят на заетите в тях вече надхвърля 77 000 души. Заетите са предимно млади хора, които започват професионалния си живот със стартови заплати доста на средната за страната. През последната година разходите за заплати на фирмите от този спектър са се увеличили с 16%, а в последните пет години скокът е почти двоен, казват от браншовата асоциация.

„Първият ковид локдаун преди година замрази назначаването на нови служители, но от средата на 2020 г. пазарът се върна към обичайната си динамика и в момента недостигът на кадри отново е гореща тема за компаниите от сектора“ коментира Илия Кръстев, председател на AIBEST и изпълнителен директор на A Data Pro. Той посочи, че фирмите от сектора са в близко партньорство с университетите и това е един от секторите, който реално задържа младите хора в страната и развива икономика на знанието в България.

Пандемията през 2020 г. е забавила в известна степен и експанзията на аутсорсинг индустрията извън столицата, но през 2021 г. много компании въобновяват разкриването на офиси и колцентрове в други градове, търсейки нова работна ръка. Най-големите хъбове за изнесени услуги остават големите градове с университети – София, Пловдив и Варна. Наред с тях обаче Бургас, Русе и Велико Търново също привличат все повече нови компании.

По данни на AIBEST средният разход за служител – заплати и осигуровки, в компания за изнесени бизнес процеси е 16 736 евро или 1394 eвpo мeceчнo. В по-дoбpe плaтeния пoдceĸтop на изнeceнитe ІТ ycлyги cpeдният paзxoд зa cлyжитeл е 29 406 eвpo гoдишнo или 2450 eвpo нa мeceц.

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече