Страх разтресе ГЕРБ: Привидя им се Костинброд 2

0

Седмица преди парламентарните и президенските избори ГЕРБ заподозря нова версия на констинбродската афера от преди няколко години. Тогава в печатница в Костинброд няколко дни преди изборите бяха открити огромен брой отпечатани над разрешените бюлетини и това бе обявено като опит за измама с вота.

Този път ГЕРБ сигнализира, че в склад в София се съхраняват 228 изборни машини над обществената поръчка от 1600 устройства за предстоящите избори. Бившият премиер Бойко Борисов извика журналисти пред въпросния склад, в който допълнителните машини били разтоварени. Там се съхраняват и останалите изборни устройства.

„Тези машини нямат работа в този склад при „белите“ машини. Те не са част от доставката по договора и не е известно тяхното предназначение“, заяви Борисов. Според него „само да се сложи една флашка с по 1000 гласа в тях и получаваш 228 000 гласа, колкото за една парламентарна група“. „Не случайно една партия се врътна, когато поискахме да се броят контролните разписки от гласуването“, заяви Борисов.

За допълнителните устройства той научил от бивши служители на МВР, които били възмутени от сегашния министър Бойко Рашков. Борисов показа на журналисти и писмо от Централната избирателна комисия от 3 ноември, с което комисията уведомява ДАНС за доставените допълнителни машини, които не са част от договора й със „Сиела Норма“ и не е известно тяхното предназначение.

Борисов, който бе придружен от Томислав Дончев, Даниел Митов, Георг Георгиев и други видни активисти на ГЕРБ, не пожела да влезе в склада, за да провери там ли са въпросните машини. Той заяви, че малко преди да дойдат журналистите, от склада са започнали да изнасят кашони, т.е. машините можело вече да не са там.

„ЦИК няма нищо общо с доставката на тези машини. Кой ги е внесъл и с каква цел, не мога да изказвам хипотези. Те обаче няма начин да бъдат използвани в избори. Все пак правоохранителните органи трябва да бъдат уведомени, защото става въпрос за машини за гласуване“. Така зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов коментира пред „Сега“ случая с допълнителните 228 устройства.

Според Томов тази история е „странна“, защото „на кого пък му трябва да внася машини в навечерието на избори“. Той обаче е убеден, че не може да се злоупотреби с тях. 

„Тези устройства не могат да бъдат използвани в тези избори. Защото, за да бъдат използвани, те трябва да имат параметризиран софтуер за тези избори, всяка машина с номер трябва да е в конкретна изборна секция, в която хората гласуват. Освен това се обработват протоколи само от реално действащи секции с подписите на всички, одобрени от районните избирателни комисии. Това не е просто един инструмент и понеже той съществува, да смятате, че с него ще бъде злоупотребено. Мисля, че политиците са твърде изнервени, за да си представят, че наличието на повече машини от тези, които ще се използват в изборите, обезателно означава, че някой ще злоупотреби с това“, заяви Томов. 

Той посочи, че в момента се изнасят машините, предназначени за секциите извън страната. „При всички положения в склада ще останат параметризирани машини, които няма да бъдат използвани на първи тур. Няколкостотин машини няма да използваме в изборите. Например 416 машини ще бъдат параметризирани за втори тур в чужбина и сега няма да бъдат използвани“, каза Томов.

По-късно

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече