Грабежът „Хемус“: Огромните аванси са застраховани за мижави суми (ВИДЕО)

0

Нови и нови скандални детайли изкачат от договорите за магистрала „Хемус“, с които „Сега“ разполага, след като спечели дело по Закона за достъп до обществена информация със съдействието на Програма „Достъп до информация“ и успя да получи всички документи за изграждане на магистралата от новото ръководство на „Автомагистрали“.

Твърденията на бившите управляващи от ГЕРБ начело с Бойко Борисов, че няма проблем с авансовите плащания за магистрала „Хемус“, защото по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с фактите. Всъщност получените стотици милиони левове аванси не са гарантирани през банкови гаранции, а чрез застрахователни полици. Това е облекчило финансово получателите на средствата, но създава риск, ако държавата реши да си поиска огромните суми от застрахователите. Ако авансите бяха защитени с банкови гаранции, фирмите следваше да блокират в банки огромни парични средства, които държавата можеше да получи бързо и безпроблемно. Това разказа журналистът от „Сега“ Таня Петрова в предаването „(О)позиция“.

Почти всички авансови плащания – с изключение на договорите с две фирми, са гарантирани чрез застрахователна полица, тоест самото плащане е застраховано. Така фирмите са си спестили пари – при отпуснати авансово над 1 млрд. лв. частните фирми са платили застрахователни премии за под 20 млн. лв. Ако държавата бе поискала банкови гаранции, фирмите трябваше да блокират суми, равни на получените аванси.

При сключването на договори със застрахователите е била допусната и  концентрация –  авансовите плащания са застраховани при две дружества – „ОЗК Застраховане“ и „ЗАД ДаллБогг: Живот и здраве“. Според юристи това създава риск при евентуално разтрогване на договорите и обратно претендиране на дадените аванси, защото застрахователите трябва да изплатят огромни суми.

Прегледът на договорите показва и друга особеност – макар да става дума за стотици милиони лева, контрактите между „Автомагистрали“  и фирмите-изпълнителки са изключително кратки, от по 5 стр. За сравнение – двата договора на държавната „Автомагистрали“ с АПИ са над 100 страници, изключително детайлни и влизат в големи подробности за етапите на строителство и отговорността на държавната фирма, включително гаранциите за поддръжка на построеното. Така за държавната фирма е оставена основната тежест и отговорност, а реалните изпълнители са подписали лаконични договори, съдържащи обаче основна клауза – авансово превеждане на пари за отсечки, за които няма никаква готовност.

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече