Нови разкрития: С около 600 млн.лв е ощетен държавният бюджет от пътна схема чрез прикритието „текущ ремонт“

0

Нова пътна схема най-вероятно е ощетила държавния бюджет с около 600 млн. лв. Това е ставало под прикритието за текущ ремонт, зад които в действителност стоят основни ремонти на пътища. Ефектът е над два пъти по-високи цени, липса на контрол на строителството и по-малък гаранционен срок. Това съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, на която „извънреден гост“, по нейни думи, беше силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

Петгодишните договори за ремонт на пътища станаха публично известни, тъй като по част от тях бяха възложени поръчки за суми три-четири пъти над прогнозната им стойност. При годишен бюджет на АПИ от около 400 млн. лв. за текущ ремонт и поддържане на около 20 000 км републикански пътища и магистралите, през последните четири години по тях е възлагана работа за много повече – около 1.5 млрд. лв. годишно. Разликата е изплащана от правителството на Бойко Борисов в края на годината с постановления на Министерския съвет.

Служебното правителство на Стефан Янев настояваше за прекратяване на тези договори. Последваха протести на строителите, последните от които завършиха с разпити на участници, управлявали тежките машини влезли на жълтите павета в София, които са паметник на културата с национално значение.

Фирмите протестираха заради неизплатените пари от държавата за свършената работа и спирането на плащанията след идването на служебното правителство на власт през май 2021 г. Причината за спирането на плащанията е, че бюджетът от 382 млн. лв. е изчерпан още по времето на третото правителство на ГЕРБ и те нямат право да плащат.

Проучването на 5-годишните договори за пътно поддържане е започнало още през лятото от страна на ръководството на МРРБ. Констатирани са финансови несъответствия. Например, фирмата X е имала договор за поддръжка за 20 млн.лв., но впоследствие е получила възлагане от АПИ и е извършила работа за 200 млн. лв., посочи Комитова. Тя обясни, че именно по тази схема компаниите имат претенции за извършена работа за общо 1.5 млрд. лв., но парите ги няма в бюджета.

Прикритието текущ ремонт

Проверка на договорите и показала, че под прикритието за текущ ремонт са правени основни ремонти на пътищата.

Заместник-министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков представи три случая.

Единият е за стария път за Пловдив. Става въпрос за отсечката между Ихтиман и Белово. През 2013 – 2014 г. за нея е имало изготвен проект за основен ремонт. Но той е направен като текущ по договора с фирмата изпълнител за област Пазарджик. Това е станало без обществена поръчка, без упражняване на строителен контрол, но най-големият проблем е, че гаранцията за пътя ще бъде изключително минимална, каза арх. Шишков.

На пътя между Ихтиман и Белово са правени бетонови работи, без да е обезопасено пътното плато, допълни арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК. Той отбеляза, че никой не може да се намеси и да изисква от фирмата изпълнител, защото ремонтът минава като текущ, а не като основен.

Вторият пример е с пътя Самоков – Ихтиман за общо 12 млн. лв. или по 500 хил. лв./км, което е „доста евтин ремонт“ по думите на Калинов. На места от пътя няма асфалт, но въпреки това ремонтът е възложен като текущ, каза арх. Шишков.

„Не говорим за качество, не говорим за контрол. Той е от тези пътища, за които са изготвени проекти за основни ремонти. Строителството не се е извършило по начина, по който трябва да бъде“, коментира Шишков.

Третият пример е с ремонта на пътя между ханче Югово и Лъки. Той също минава като текущ, въпреки че са пипани скалите по пътя, отбеляза арх. Калинов. Той посочи, че ремонтът на този път е извършен за 45 млн. лв. също като текущ.

Пътят София – Пазарджик в участъка Ихтиман – Белово Снимки: МРРБ

Оскъпяване от близо 2.6 пъти

Тези три примера са част от доклад на агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), направен през 2018 г. по нареждане на тогавашния министър на регионалното развитие Николай Нанков. Той е поискал от тогавашния председател на АПИ доклад за състоянието на пътищата в България. В него са посочени 76 пътни обекта в лошо състояние. За 13 от тях има изготвени проекти за основен ремонт.

За 24 от пътните обекти, които фигурират в доклада на АПИ от 2018 г., с обща прогнозна стойност за 114 .5 млн. лв. за основен ремонт им е направен текущ през 2020 – 2021 г., но вече за над 296.8 млн. лв. Или оскъпяването е над 182 млн. лв.

Простата аритметика показва, че увеличението спрямо първоначалната прогнозна стойност е близо 2.6 пъти, при условие, че в този период не е имало инфлация, така както е през последните месеци, коментира арх. Шишков.

Той допълни, че всичките 76 пътни обекта в лошо състояние са били с прогнозна стойност за основен ремонт от малко над 369 млн. лв. в края на 2018 г. След това обаче са възложени като текущи ремонти и цената им скача на 956 млн. лв. през 2020 г.

Или оскъпяването за по-малко от две години е в размер на близо 587 млн. лв.

Ремонтът на магистрала „Тракия“

Подобна е картината и с ремонта на вълнистия участък от магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора. Този участък фигурира в доклада от 2018 г. за основен ремонт с прогнозна цена от 95 млн. лв. През 2021 г. за него вече се иска служебното правителство да плати общо над 207.3 млн. лв. на няколко фирми, но като текущ ремонт, посочи арх. Шишков. (виж схемата)

Според него на практика има обърнато понятие – основен ремонт се извършва като текущ.

За основен ремонт са нужни задължително провеждане на обществена поръчка, одобрен инвестиционен проект, издадено разрешение за строеж, избрана надзорна фирма, която да контролира строителството, въвеждане на обекта в експлоатация, а гаранционният срок е 10 години, посочи арх. Шишков. Той допълни, че при текущия ремонт всичко това отпада, а гаранционните срокове вместо 10 години се свиват на 3.

Дефектите на модела и спиране на практиката

Анализът на данните показва, че в случая става въпрос за злоупотреба с обществени поръчки за текущи ремонти, значително оскъпяване – най-малко два пъти, работа без строителни книжа, по-кратки гаранционни срокове и безконтролно усвояване на публичните средства, каза арх. Комитова.

Целта е да спрем практиката ремонт на ремонта, допълни тя. За това занапред основен ремонт ще се прави само след проведена обществена поръчка, одобрен проект, издадени строителни книжа и въвеждане на обекта в експлоатация с акт 16., каза арх. Шишков.

Ново разследване

Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че схемата е почти идентична с тази за източването на магистрала „Хемус“. Той съобщи, че предстои МВР да започне разследване и по този случай.

„Трябва да видим кой е този, който е разрешавал това да се случва и да му се потърси отговорност“, каза Рашков.

Министър Комитова посочи, че тези възлагания на текущи ремонти като основни са правени от бившия шеф на АПИ Георги Терзийски, когото тя е уволнила при стъпването ѝ в длъжност.

Според вътрешния министър в случая става въпрос не само за присвояване, но и за „множество документни престъпления“.

„Строителството се е превърнало в източник на престъпни доходи“, заяви Бойко Рашков.

Автор: Лили Границка

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече