Реалността: Губим битката с коронавируса, а парите за здраве от актуализирания бюджет свършват

0

Здравното ни министерство и нацията ни губят тотално битката с коронавируса, а парите от актуализирания бюджет за здраве са на свършване, установи Actualno.com.

Към днешна дата България е на второ място по смъртност от коронавирус в света (след Перу, бел. ред.), на 56-то място по заболяемост – изобщо от началото на пандемията, и на първо място по смъртност в целия свят за последните месеци.

На този фон служебното правителство е на път да изхарчи осигурените от Народното събрание пари. През август парламентът гласува актуализация на средствата за здравеопазване с 224 035 600 лв.

Предназначението им беше да се купят допълнителни количества ваксини, за подкрепа за персонала на първа линия, за лекарствени продукти за лечение на COVID-19, лекарства за резерв на лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на коронавируса при хоспитализирани пациенти.

С поредица постановления Министерският съвет досега е прехвърлил на МЗ сумата от 210 244 400 лв.

За купуване на Ремдесевир (за лечение на коронавирус – бел.ред.) са отпуснати 38 880 000 лв. с решение на правителството от 29-ти септември.

От 14-ти октомври има ПМС от 19 300 000 лв. От тях 7,7 млн. са за допълнителни възнаграждения на служители в МЗ и подведомствените му структури, които са заети в дейности, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19. Останалите 11,6 млн. лв. са за медиците, работещи при неблагоприятни условия по време на епидемията.

На 20-ти октомври са осигурени 7 269 000 лв., с които МЗ да купи 3000 дози от ново лекарство в ампули (комбиниран пакет Казиривимаб и Имдевимаб) за 3000 пациенти. Всяка от дозите ще струва 2 423 лв. с ДДС. Лекарството е с регистрирано наименование REGN-COV2. Произведено е от F. Hoffmann-La Roche Ltd., (Швейцария), а на територията на ЕС заявител и притежател в бъдеще на разрешението за употреба е Roche Registration GmbH (Германия). Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е започнала оценка на заявление за неговата употреба. То ще се влива като система в болниците и подкожно чрез спринцовка за лекуващите се в домашни условия. Ползите и рисковете от приложението му ще бъдат оценени в съкратен срок, обусловен от извършен текущ преглед „rolling review“ от Комитета за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) към ЕМА.

Предложението да се закупи това лекарство е подадено от доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

„Моноклоналните антитела се прилагат като еднократна интравенозна инфузия възможно най-скоро след установен положителен тест за SARS-CoV-2. Съгласно издадените от ЕМА научни становища те са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на предписващия лекар – лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е слабо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуносупресори“, е обяснил доц. Кунчев. Според неговия доклад в момента лекарството се прилага в 15 страни от ЕС, а във Великобритания има условно разрешение за употреба.

На 11.10.2021 г. Европейската агенция по лекарствата информира, че започва финалния етап от оценката на документацията за лекарствения продукт.  Още няма окончателно становище, но има препоръка от СЗО за употреба под условие. МЗ е поканило българския представител на производителя за сключване на договор – „Рош България“ ЕООД.

От 28-и октомври има ПМС на здравното ведомство в размер 12 500 000 лева. Парите са предназначени за създаване на резерв от лекарства на болниците, предназначени за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния вследствие на коронавируса.

На същата дата е осигурена сума от 28 600 000 лева. От тях 7,5 млн. лева са за хората на първа линия от МЗ и структурите му. Останалите 31,1 млн. лв. ще се разпределят между медиците на първа линия от НЗОК.  

Пак от 28-и октомври са одобрени 13 млн. лв. за купуване на щадящи бързи антигенни тестове, с които да се изследват учениците от начален етап.

В началото на този месец – 4-ти октомври, има ПМС за 46 474 600 лв. за купуване на ваксини срещу COVID-19.

От същата дата са одобрени на МЗ допълнителни разходи от 24 300 000 лева за Ремдесивир.    

С решение от днес Министерски съвет ще отпусне допълнителни 10 млн. лв. на МЗ за медицински кислород и азот за болниците.

Откакто има служебно управление, на здравното министерство са преведени общо 305,4 млн. лева.  

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече