Враговете в леглото на „Да, България“ (неочаквани предизбори атаки и предателства)

0

Навремето беше много популярен трилърът с Джулия Робъртс – „Врагът в моето легло”. Филмът разказваше за жена, която се влюбва в неподходящия човек, но скоро открива истинската му същност – на пръв поглед нейният избраник е красив, успешен и внимателен, но в действителност е психически нестабилен, а действията му заплашват да съсипят освен брака им, и живота на героинята на Робъртс.

От известно време ДБ са в ролята на Лора (Джулия Робъртс) – мине не мине се „влюбват” в някой, канят го в леглото и живота си, след което въпросният – било чрез действията си, било чрез изказванията си, предизвиква сериозни трусове в отношенията помежду им, заплашвайки не просто целостта на брака им, а съществуването на цялата коалиция.

Вчера Лозан Панов атакува ДБ, които години наред плътно подкрепяха всяка негова позиция и действие, а преди месец подкрепиха и кандидатурата му за президент на предстоящите избори. В пространно и напоително послание към поддръжниците си, което беше публикувано във Фейсбук, Панов заподозря дясната коалиция в задкулисни договорки с президента Румен Радев, както и с лидера на БСП Корнелия Нинова.

„Защо никой не пита г-н Радев с вдигнатия юмрук, къде отиде в тази връзка проектът му за конституционни промени. Къде е Демократична България, която се бори за съдебна реформа, защо не задава този въпрос? Защо никой не иска да признае, че сценаристите са ударили г-н Радев здраво през ръцете и промяна не е имало и няма да има при неговото управление?“, пита Панов.

По думите му, ДБ са готови да извършат предателство към избирателите си, защото кроят планове да управляват с Нинова: „Демократична България“ би извършила истинско предателство към избирателите си, които вярват в каузата „съдебна реформа“, ако задкулисно крои планове да управлява с г-жа Нинова, която даде всичко от себе си за безпрепятственото и окончателно завладяване на съдебната ни система. Днес рожбите на угоените паяци – Румен Радев и Бойко Борисов – играят етюди на сцената, докато сценаристите зад кулисите, се смеят цинично на наивността ни. Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са на път на предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят „угоените паяци“ на бившата репресивна машина на комунистическия режим.“

Лозан Панов повдига въпроси, които притесняват и част от привържениците на ДБ. Безспорно в коалицията има редица проблеми – личностни, идейни, тлеещи и т.н. Но е крайно неуместно, да не употребя друга дума, това да се случва броени дни преди изборите, защото поражда други въпроси, чиито отговори са не по-малко важни и интересни. Надали Лозан Панов не е наясно, че това му действие ще доведе до отлив от гласове на ДБ за него. Но ще доведе и до отлив на гласове за самата коалиция. Не предстоят само президентски избори, а и парламентарни. Съществува и възможността Панов да е осъзнал, че няма абсолютно никакви шансове дори да бъде в топ 3, да не говорим за балотаж – това просто е утопия, и по този начин да оправдае неочаквано (за него) очаквания (за всички останали) си нисък процент с това, че подкрепата на ДБ към него е била напълно формална. Истината е, че цялата кампания на Панов прилича повече на селски панаир, в който треторазредни жонгльори, фокусници и комици опитват да произведат качествен продукт. Няма как да се случи това. Безумният избор за кандидат вицепрезидент, издигането му от НПО-то „Правосъдие за всеки”, което според някои буквално е изнудило ДБ да го подкрепи, поставяйки коалицията и Христо Иванов пред свършен факт (за което говори и фактът, че в 37-членния ИК няма представители на ДБ), назначаването за негов пиар на всеядната Ивет Добромирова, дори появяването му пред безумни фонове, напомнящи за нискобюджетно предаване в някоя кабеларка, гледана предимно от разни изпушили люде…и т.н., и т.н.

С последното си изказване Лозан Панов разделя и без това крайно фрагментираната ДБ. Дори изказването му да е продиктувано поради крайната му наивност, ефектът ще е крайно отрицателен. А ако е толкова заблуден и наивистично настроен, той въобще няма място в политиката.

Проблемът на ДБ с хората, които са пуснали в спалнята си, не е от вчера. Преди месец и Методи Лалов пусна статус във Фейсбук, насочен срещу Христо Иванов и ръководството на ДБ, искайки оставката им, обвинявайки ги в задкулисни сметки, заблуждаване на електората и „комсомолщина“. Освен името на Христо Иванов, Лалов посочи и тези на Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Не бива да забравяме и вътрешните междуособици, касаещи искания от страна на ключови фигури, да отпаднат или да се разместят някои граждански лица в листите. Причината е, че старите муцуни не са сигурни дали ще бъдат избрани поради очаквания нисък резултат през ноември. Единствената опция е да се заложи предимно на партийни фигури, което по-вероятно ще осигури място на въпросните в парламента. Проблемът засегна и Лалов в един от статусите си, питайки: „Да сте разбрали в „Да, България“ или в ДБ да са определени преимуществено като водачи на листите за народни представители хора от младежките организации на „Да, България“ и ДСБ и млади хора от „Зелено движение“?” Други припомниха и аналогични ситуации в Плевен, Варна, Сливен и Ямбол.

Не можем да не споменем и Кирил Петков, който през 2017г. е избран в Изпълнителния съвет на скоро създадената към онзи момент „Демократична България“. Според запознати, активността и някои от позициите му не се харесват на Христо Иванов и Антоанета Цонева, които виждат заплаха в младия и харизматичен Петков (особено, ако го сравняваме с тях). Стига се дотам настоящият лидер на ПП да напусне коалицията, повличайки със себе си баща си и други симпатизанти на ДБ.

Не много отдавна и радващия се на много висока популярност рапър Ицо Хазарта обяви чрез Фейсбук профила си, че ще се занимава с политика, като се кандидатира за народен представител през листите на ПП и ще бъде водач на листите на ПП в 25 МИР- София, а дни след това се появи и информация, че основната причина за това му решение е това, че не е бил припознат от ДБ  като подходящо и носещо активи за коалицията лице.

Съществува все по-реалната опасност процентите за ДБ да се стопят до неузнаваемост. Дори да избутат някак тези парламентарни избори (президентските са обречена кауза), все по-увеличаващата се подкрепа за ПП, възстановяването на позициите на ГЕРБ и БСП, конфронтацията между отделни лица в коалицията, идейните различия между трите формации, люшкащите се във вижданията си симпатизанти, заплашват да ликвидират и без това нестабилната ДБ. Дали не им остава да предприемат това, което направи във филма героинята на Джулия Робъртс – тя инсценира своята смърт и се скри в нов град и с нова самоличност, променяйки целия си живот, за да оцелее. Е, дано само враговете на ДБ не последват действията на бившия възлюбен на дамата от филма, който разбирайки, че тя е жива, не се спира пред нищо, за да я открие и убие. Но отново има оптимистична нотка – той не успява, а накрая героинята заживява щастливо с новия си (верен и психично стабилен) възлюбен.

Автор: Виктория Георгиева

Източник: Tribune.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече