Ново 20! ЦИК въвлече Иван Гешев в скандала с машините

0

Комисарите очакват от главния прокурор да провери дали има данни за извършено престъпление

Към главния прокурор Иван Гешев се е обърнала Централната избирателна комисия (ЦИК) във връзка със скандала, избухнал около стотиците машини за гласуване, които доставчикът „Сиела Норма” е пръснал из страната. Решението да се пусне сигнал до Гешев е било взето в късната част на заседанието й на 10 ноември, разказа говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг днес.

Комисарите са поискали от шефа на държавното обвинение да се проведе проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната. Целта е да се установи дали има данни за извършено престъпление, уточни Матева.

Колегата й Цветозар Томов постави под съмнение последната версия, която разпространява „Сиела Норма“ – че новооткритите машини са необходими за резервни части за устройствата, ползвани на избори. „Ако „Сиела“ има затруднения с това, че е необходим сервиз на част от устройствата, предназначени за изборите в България, има достатъчно машини в склада на „Карго Партнер“, които са собственост на ЦИК и, респективно, на държавата, които биха могли да бъдат използвани, ако това се налага. Няма никаква необходимост, поне на този етап, да се използват онези машини, които ЦИК категорично няма да позволи по никакъв начин да бъдат използвани в изборния процес“, заяви Томов.

Той увери, че няма практическа възможност да бъдат произволно заменяни ползваните в неделя машини с други. „Проблемът е друг – създава се едно засилващо се напрежение в хората и недоверие към машинното гласуване. Това е факторът, който може да възпрепятства честността на изборите“, посочи той. Матева добави, че законът предвижда само евентуална поправка на повредени машини в изборния ден. А ако техниците не се справят, тогава се преминава към хартиени бюлетини, не към замяната на неработещото устройство с ново. От частите се заменят само перилата на машините, батериите и кабелите, но не се пипа по корпуса.

Говорителите на ЦИК откровено се подразниха от намеците на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че се готвят изборни манипулации с допълнително закупени флашки за машините. „И какво като са закупени повече? Ако бяха закупени повече химикалки за изборите, това щеше ли да породи съмнения за манипулации? Флашките се използват, за да се пренесе документацията за изборите, която се съдържа в паметта на машините“, коментира Томов. И сравни подобни твърдения с конспиративните теории за плоската земя.

Той напомни позабравения факт, че съществуват много добре развити техники за измама при вот с хартиени бюлетини. „Аз оставам с впечатлението, че хората, които провокират недоверие към машинното гласуване, просто съжаляват за това, че тези техники за измама на вота, които се лесно приложими при хартиеното гласуване, няма как да бъдат прилагани тогава, когато то е ограничено“, каза говорителят.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КОМЕНТАРИ

Скандалът е преднамерен опит за компрометиране на изборите, обяви правосъдният министър в служебното правителство Иван Демерджиев пред БНР. И директно посочи, че зад този опит стои „Сиела Норма“. Той обаче не представи доказателства за обвинението, което направи.

По темата се обади и съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Той също обърна вниманието към доставчика, от когото поиска ясни и конкретни отговори колко са машините и къде се съхраняват. „Не знам кога тези хора ще дойдат на себе си и ще дадат ясни, еднозначни, пълни отговори на обществото за това какво правят. Създава се впечатление, че те участват в този сценарий за подриване на доверието в изборния процес“, посочи Иванов пред БНТ. Десният политик обвини Бойко Борисов, че води „кръстоносен поход срещу машинното гласуване“, за да накара хората да не гласуват.

Същата беше тезата, която разви Мая Манолова от ИБГНИ. На брифинг днес тя обяви, че съществува връзка между бившия премиер и „Сиела Норма“, която доставя машини за гласуване на практика почти непрекъснато от 2014 г. насам. „Тази фирма вие си я избрахте, г-н Борисов. Софтуерът и по ваше време се сертифицираше през три държавни институции. Вие просто не можете да приемете факта, че машините ще покажат истинския вот на българските граждани, независимо колко социолози и политолози подкупите, да говорят в частните чи медии, че ще сте първи, с 20% преднина“, обърна са задочно Манолова към вожда на ГЕРБ.

Автор: ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече