Броенето на разписки – неприятна изненада за СИК

0

Секционните комисии бяха неприятно изненадани от решението на ЦИК да има стопроцентово броене на разписките от машините за гласуване. Не е ясно още какво и как ще се брои, твърдят представители от Благоевград, но със сигурност това ще удължи процеса на предаване на изборните книжа, съобщи БНР.

Решението на ЦИК за стопроцентовото броене на разписките от машините създаде напрежение и неизвестност, споделя председателят на секционната комисия Дора Зашева:

„Какво ще броим?! Бройка разписки или ще трябва да ги разчетем и нанесем в друг протокол?! Това не ни е ясно? Надявам се днес да има някакви указания “.

В Благоевградска област започна доставката на машините за гласуване и предоставянето на изборните книжа на секционните комисии. От Районната избирателна комисия уточниха, че графиците са съгласувани с общините и фирмата-доставчик на устройствата.

569 устройства за машинно гласуване пристигнаха снощи на митническия терминал. Тази сутрин служители на фирмата тръгнаха към общините, за да монтират машините в секциите, а от 10.30 часа започна получаването на хартиените бюлетини и другите изборни книжа.

Решението на Централната избирателна комисия от снощи изненада и изборните състави от община Велико Търново.

153 са избирателните секции в община Велико Търново. В 111 от тях ще се гласува с машини, като в 21-а от секциите ще има по две устройства. Изборни състави, особено от селата, са притеснени, че ще се забавят много с броенето на контролните разписки.

Според едни това ще забави процеса, защото отнема повече време. Според други по-важно е „всичко да е наред, да няма проблеми, да няма съмнения“.

Организационно няма проблеми, надяваме се Топлофикация да отстрани аварията и да бъде възстановено отоплението в Двореца на културата и спорта, където са пет секции, заяви секретарят на община Велико Търново Мина Илиева и уточни, че Общината има готовност да достави електрически уреди. Започна доставката и на машините по секциите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече