ЦИК реши извънредно: Ще се броят 100% от разписките от машинния вот

0

Централната избирателна комисия реши контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии да бъдат преброявани на 100%. Решението е взето по предложение на заместник-председателя на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив е създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма.

„Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя „Сиела Норма“, и с оглед гарантиране доверието в изборния процес“, обясни Войнов. 

„Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат“, каза от своя страна председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Двамата говорители на ЦИК – Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 процента разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече