Вотът в чужбина

0

Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 държави.

Българските граждани във всички държави в Европа вече могат да упражнят правото си на глас, съобщават от Министерството на външните работи.

В Германия този път се гласува само на 40 възможни адреса, като единствено в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт ще има изборни секции и извън посолството и консулствата. 

Причина за това е, че германската държава не е разрешила третите поред избори тази година да се провеждат извън дипломатически представителства. Изключения се правят само в няколко случая и след съгласието на федералната република. Не са поставени условия обаче за броя на секциите на един адрес. 

Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма концентрация на българи, както и с оглед на досегашната активност на изборите. През април българите можеха да гласуват в рекордните 62 града. Машините за изборите бяха приети от изборните комисии в събота. Германия е изискала задължително от членовете на избирателните комисии да предоставят документи, гарантиращи завършен ваксинационен цикъл или преболедуване на Covid-19.

Изборните секции в Италия са 26. Възможност за машинен вот има само в една секция в Милано. Секциите са организирани от посолството в Рим и от Генералното ни консулство в Милано – съответно 17 и 9 на брой. В Милано две секции има в българското училище „Пейо Яворов”. Своите седалища за вота както винаги предоставиха почетните ни консулства в Болоня и Неапол. В Генуа, кметството даде на разположение заседателната зала на една от своите районни градски общини. Българите могат да гласуват още в другите главни градове като Торино, Триест, Верона, Флоренция, Анкона, Перуджа и др., по цялото протежение на Апенините където най-северната секция е в Тренто в Алпите , а най-южната е в селището Акония ди Куринга в Калабрия. Най-много секции – 4 има в област Тоскана, по 3 в Ломбардия и Лацио . Българското посолство в Рим акредитирано за Република Малта образува на острова две секции – в Сейнт Джулиънс и в Буджиба.

В 7 часа по Гринуич или 9 часа българско време започна гласуването за народни представители и президент в Обединеното кралство. 

Българските граждани на Острова гласуват в 132 избирателни секции, 46 от които са в столицата Лондон. Ще бъдат използвани общо 92 машини. 

Изборите се провеждат в условия на пандемия, но британското правителството да налага допълнителни ограничения. В навечерието на гласуването не бе съобщено за технически или организационни проблеми. 

По-рано посланик Марин Райков отправи послание всички да изпълнят гражданския си дълг и да дадат шанс за едно добро управление на България. 

Не може да се каже, че британските медии проявяват особен интерес към българските избори. Агенция Ройтерс пусна съобщение, че днес българите гласуват в трети парламентарни избори тази година, като анкетите предвещават пореден неясен изход, който може да попречи на усилята в борбата с високите енергийни цени, справянето с растящите заразявания с коронавирус и широко разпространената корупция. 

Пореден провал да се излезе от политическата криза и съставяне на действащ кабинет в най-бедната държава на ЕС може също да забави плановете за приемане на еврото в страната, заключава агенция Ройтерс.

В интервю за БНР посланик Марин Райков заяви, че е трудно да се предвиди избирателната активност, особено при положение че става дума за избори по формулата „2 в 1“, но се наблюдава чувствително намаляване на броя на подадените заявления. Той коментира, че това може да се дължи на така наречените „автоматични секции“, но също и на известна изборна умора и разочарование на някои граждани, които за трети път в рамките на седем месеца ще трябва да отидат до урните. 

Започна гласуването в четирите избирателни секции на територията на Руската федерация. Две избирателни секции са отворени в Москва – в посолството и в Българския център на промишлеността, и по една – в генералните консулства на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. 

Навсякъде ще се гласува с хартиени бюлетини, защото в нито една от секциите не се очакват в 300 и повече избиратели, заяви за БНР посланикът ни в Москва Атанас Кръстин. Посланикът очаква избирателна активност, сравнима с тази на парламентарните избори през април и юли.

Българите в САЩ ще могат да гласуват и в щата Мериленд, след като бе открита секция в Балтимор. 

С нея местата за гласуване в региона около Вашингтон стават 4 със секциите в Ричмънд, Вирджиния Бийч и самата столица. В САЩ има 55 секции – с 3 по-малко от вота през юли. 

Първи врати ще отворят местата за гласуване по Източното крайбрежие – в 14 часа българско време. Изборният ден започва в 7 часа и приключва в 20 часа местно време. Тези, които не са включени в избирателния списък, ще могат да гласуват, след като попълнят декларация на място. 

В интернет страницата на българското посолство в САЩ може да се намери интерактивна карта с адресите на всички секции в страната. На изборите в САЩ юли гласуваха малко над 8900 души – около 3% от българската общност в САЩ, по неофициални данни на МВнР.

15 избирателни секции в Белгия и 2 в Люксембург ще отворят врати днес. Секциите в белгийския град Гент, където има най-много българи, ще бъдат 2 – с една по-малко, отколкото на предишните избори, тъй като в третата са гласували под 100 души. 

6 секции има в Брюксел, 2 – в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. 

Машинно гласуване ще има в постоянното ни представителство в Брюксел, в Гент и в Антверпен. Общият брой на упражнилите правото си на глас в Белгия през юли е около 3800 души – близо 70% от гласувалите през април над 5200. Сега се очаква избирателната активност да се доближи до тази през април. 

Секционните комисии са назначени навсякъде в пълен състав, освен в Хаселт, но по данни на посолството ни в Белгия, това няма да провали вота там, тъй като е налице необходимият минимум.

В Испания сънародниците ни ще гласуват в 69 избирателни секции в 60 населени места.  Изборният ден започва в 7 часа местно време и ще приключи в 20. Това е най-големият брой избирателни секции откриван досега в Испания. На предишните избори на 11 юли те бяха 67, на 4-ти април – 53, а през 2017 година – 38 на брой. Електронно заявление за гласуване са подали подали едва 3202-ма души при 4157 на предишните избори. През април заявления подадоха 7946 души, но гласуваха 20 309.  От избирателните комисии очакват сега да се случи същото и предупреждават гласоподавателите да си планират повече време за попълване на документите на място. Машинно гласуване ще има в 19 от избирателните секции, а в останалите 50 вотът ще бъде с хартиени бюлетини.

Точно в 9 часа тази сутрин българско време приключи гласуването в най-рано отворилата изборна секция – в Крайстчърч, Нова Зеландия. Секцията в Окланд не започна работа заради влошилата се ситуация с Covid-19 в града. 

Посолството ни в Австралия и членовете на Секционна избирателна комисия – Окланд са били уведомени, че заради влошената пандемична обстановка в там, местните власти оттеглят даденото съгласие за провеждането на изборите. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече