Съдът даде на кабинета месец да преведе закона “Магнитски”

0

Върховният административен съд даде месец на правителството да представи надлежно заверени и точно преведени на български език преписи от глобалния закон „Магнитски“ и от официалния документ, с който Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ на 2 юни т.г. наложи санкции на български лица. Глобалният закон „Магнитски“ е федерален закон на САЩ, приет от Конгреса в края на 2012 г.

Това определят тримата върховни съдии, които гледат жалбата на партията на Васил Божков „Българско лято“ срещу решението на кабинета от 4 юни за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на Божков и останалите лица, обявени от Вашингтон. След това бяха съставени черните списъци на свързаните. В тях попадна и „Българско лято“.

30-дневният срок е даден на 1 ноември. Първоначално магистратите определят, че преводите трябва да се представят до 7 дни. Правният съветник на МС, който се явява по делото обаче, възразява, че „срокът е абсолютно неизпълним“ и съдът го удължава на месец.

Освен това като заинтересована страна по делото е конституиран и министърът на финансите.

В жалбата си „Българско лято“ твърди, че с решението си за съставянето на санкционен списък, в който е включена и партията, се засягат нейните прави и законни интереси, „поставена е под рестрикция, санкционирана и са й създадени съществени пречки да участва в политическия процес в страната“ непосредствено преди парламентарните избори през юли. „Българско лято“ сезира съда още през юни, но първоначално тричленен състав на ВАС отказа да се занимава с делото и го прекрати. Петчленен състав обаче нареди процесът да се гледа и така на 1 ноември бе първото заседание по него.

ПОСЛЕДИЦИ

През септември ЦИК отказа да регистрира партията на Божков за участие в днешните парламентарни избори, тъй като към заявлението й не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания. Тъй като е в черния списък обаче нито една банка не се съгласява да открие сметка на „Българско лято“. ВАС потвърди отказа на ЦИК с аргумента, че избирателната комисия няма право да преценява причините за непълнотата в документите на партията, а може само да го констатира и да откаже регистрация.

Източник: „Сега“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече