Дежа вю: Поредица от опити за купуване на гласове и на тези избори (какви бяха схемите)

0

И на този вот имаше сигнали и задържани за купуване на гласове. В Сливен има един задържан за агитация и изборна търговия. 49-годишен мъж пък е задържан по сигнал за купуване на гласове в село Караманци, община Минерални бани, съобщават от МВР.

Той бил засечен пред една от секциите в селото. В него били намерени списъци с имена на хора, бюлетина-образец и около 2000 лева, които са иззети с протокол.

Разследването продължава.

Вътрешният министър Бойко Рашков разкри и нова актуална схема.

„Едно от новите изобретения на политическите ни партии е да съветват, който е болен от COVID-19, да заяви, че около него има доста контактни лица. Така се осигурява броя избиратели за подвижна урна – начин, по който елиминира в голяма степен контролът как се гласува“, обясни той.

„Няма никакви сериозни поводи да мислим, че някои се старае да злоупотреби с машини и правото на гражданите да гласуват по съвест и убеждение. Имаме отделни случаи, в които все още продължават да се купуват гласове в някои региони“, посочи Рашков.

В изборния ден до 15.00 ч. днес в МВР са постъпили 84 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

От 14 октомври досега са били получени общо 847 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От тях 815 са в СДВР и областните дирекции на МВР в страната, и 32 – в ГДБОП.

Преобладаващата част /688/ са свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции.

От началото на предизборната кампания до 13.00 часа днес в страната са образувани общо 704 преписки и 113 досъдебни производства, свързани с извършени престъпления и нарушения във връзка с изборния процес, съобщиха от прокуратурата.

Двайсет и седем са преписките за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, по 13 от тях са били образувани досъдебни производства. Във връзка с изборите за Народно събрание са били образувани 677 преписки и 100 досъдебни производства.

В апелативните райони на София и Варна има образувани по едно досъдебно производство във връзка с изборите за президент и вицепрезидент, а в Апелативен район – Пловдив, са 11.

По отношение на изборите за Народно събрани в Апелативен район – София, са били образувани 38 досъдебни производства, в район Бургас – 30, в район Пловдив – 13, в район Варна – 12, а в район Велико Търново – седем.

Привлечени в качеството на обвиняеми са били двама души.

С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са били постановени 20 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент, а 471 са отказите, касаещи изборите за Народно събрание, допълват от прокуратурата.

Източник: Mediapool.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече