The Guardian: Европа се върна в тъмните времена на COVID-19

0

Европа се връща към „тъмните времена“ на Covid-19, обобщава британският вестник The Guardian, цитиран от агенция „Фокус“. Континентът отново се превърна в център на глобалната епидемия от коронавирус. Европейските страни от Балтийско до Средиземно море се готвят да затегнат мерките за противодействие на новата вълна от вируса.

Какво доведе до завръщането на опасното заболяване? Съвсем доскоро на европейците им изглеждаше, че няма пандемия. В Кьолн хиляди празнуващи с костюми се тълпяха рамо до рамо в гъсти тълпи, за да отбележат началото на годишния карнавален сезон в 11 часа сутринта на 11 ноември, пише The Guardian.

В Париж баровете и клубовете бяха отворени до късно и бяха пренаселени в сряда, Деня на примирието, който слага край на Първата световна война. В Амстердам претъпканите кафенета и барове изглеждаха както обикновено. Но вместо да предвещават началото на сезон от празненства, които ще кулминират с Коледа и Нова година, тези сцени на „мирен живот“ може би са били последните преди четвъртата вълна от коронавирус, обхванала Европа. Половин дузина нидерландски градове вече са отменили популярни паради, които празнуват годишното пристигане на Синтерклаас (Дядо Коледа) този уикенд за радост на децата, а известните коледни базари в Германия може да бъдат отменени. „Не можете да си представите да стоите на пазара, да пиете греяно вино, докато болниците са пълни и се задъхват за последните ресурси“, каза миналата седмица премиерът на Саксония Михаел Кречмер, призовавайки германското федерално правителство да вземе непопулярното решение.

Нидерландия в събота стана първата западноевропейска страна от лятото, която наложи частичен локдаун, Берлин затваря ресторантите си за неваксинирани, а Франция бърза да подобри кампанията си за засилване на бустерните ваксинации – Европа отново е епицентър на пандемията. През последната седмица броят на заразените с коронавирус на континента е нараснал със 7%, а броят на смъртните случаи с 10%, според Световната здравна организация, което прави Европа единственият регион в света, в който броят на случаите и починалите от Covid-19 нараства стабилно. Близо две трети от новите инфекции – около 1,9 милиона – са в Европа, според СЗО, където се наблюдава увеличение на разпространението на вируса в континента за шеста поредна седмица, като няколко страни преживяват четвърта или пета вълна.

Според The Guardian експертите са съгласни, че най-вероятната причина за случващото се в Европа е комбинация от ниски нива на ваксиниране, отслабен имунитет сред отдавна ваксинираните хора и нарастващо самодоволство относно носенето на маски и дистанцирането, след като правителствата облекчиха ограниченията през лятото. „Идеята винаги е била: правете всичко“, каза миналата седмица Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. „Ваксините правят това, което обещаха: предотвратяват тежки форми на заболяване и особено смъртност. Но те са най-мощният ни актив само когато се използват заедно с превантивни мерки“, допълни той.

Снимка: „Дойче веле“

Според OurWorldInData европейският континент има най-висок процент на ваксиниране в Южна Европа: повече от 80% от населението е ваксинирано два пъти в Португалия, Малта и Испания, докато Италия този показател е 73%. Седемдневните пълзящи средни стойности на новите ежедневни инфекции са най-ниските в ЕС в тези страни,където живеят около 100 на милион души, но те нарастват, а в региони, където консумацията на ваксини е ниска, те са се повишили рязко. В Триест, където миналия месец имаше големи протести срещу зелените пропуски в Италия – найстрогите в Европа, където се изисква от работещите да покажат доказателство за ваксинация, имунитет или скорошен отрицателен тест за достъп до работните си места – броят на ежедневните случаи се увеличи повече от два пъти. „Върнахме се към мрачните дни на пандемията“, каза миналата седмица началникът на едно от отделенията за интензивно лечение в града след бума на приемите в болница, като 90% от пациентите не са ваксинирани. Но Нидерландия, Франция и Германия, където обхватът на ваксинацията е само с няколко процентни пункта по-нисък, също започват да наблюдават скок на инфекциите, което е предизвикателство дори за правителствата с относително високи нива на ваксиниране.

В Нидерландия, която е ваксинирала напълно 73% от населението си, в събота беше въведено триседмичен частичен локдаун: барове, ресторанти и магазини от първа необходимост затварят от 20:00 ч., магазини и услуги, които не са от първа необходимост, затварят от 18:00 ч., а домашните събирания бяха ограничени до четирима гости, след като броят на случаите достигна нови рекорди. Страната, която облекчи повечето ограничения през лятото, регистрира средно 609 нови инфекции на милион жители за седем дни тази седмица, което накара правителството да се откаже от обещанието си да премахне всички ограничения до края на годината.

Според OurWorldInData почти 69% от френското население също е напълно ваксинирано (правителствените данни, които включват тези, които са получили само една ваксина, ако са прекарали Covid-19, са малко по-високи). За влизане в магазини, барове и ресторанти, качване на самолет или влак на дълги разстояния от лятото е необходим „здравен паспорт“, потвърждаващ ваксинация, възстановяване или отрицателен тест, а маските остават задължителни в обществените закрити пространства, но има покачване на новите случаи. „Това, което преживяваме във Франция, очевидно изглежда като началото на петата вълна“, каза миналата седмица министърът на здравеопазването Оливие Веран, тъй като средният брой на новите случаи за седем дни, макар и все още относително нисък, нараства стабилно до 134 случая на милион. Президентът Еманюел Макрон каза, че от 1 декември хората над 65 години и хората в риск, които не са си направили трета ваксинация, вече няма да имат право на „здравен пропуск“ и в същото време програмата за реваксинация ще бъде разширена и за хора над 50 години.

Германия, където 66,5% от населението е напълно ваксинирано, е на прага на четвърта вълна, която може да бъде най-сериозната, като регистрира най-високите дневни нива на заразяване през последните две години през последните пет дни, с 48 640 нови инфекции. В петък средната стойност за седем дни надхвърли 381 души на милион. Ръководителят на Германската агенция за контрол на заболяванията предупреди, че интензивните отделения са изправени пред безпрецедентен натиск, като каза, че ситуацията в страната е „пет минути до полунощ“, докато най-тежко засегнатите провинции обмислят локдаун. От понеделник в Берлин само хора, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили, ще могат да посещават ресторанти, кина и фризьорски салони.

Федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан в петък предложи подобни правила за посещение на обществени събития. Кристоф Шпинер, специалист по инфекциозни болести от Мюнхен, се съмнява, че дори тези мерки ще бъдат достатъчни. „Това, от което се нуждаем сега, са съгласувани и строги действия от страна на правителството и не съм сигурен, че в момента ги имаме“, цитира думите му The Guardian. В неговата болница около три четвърти от лекуваните за тежък COVID не са били ваксинирани, каза той.

С най-нисък процент на ваксиниране (62,8%) и най-висок процент на заразяване (над 1000 случая на милион на ден) в почти всички западноевропейски страни, Австрия е на път да въведе изолация за неваксинирани хора в двата най-засегнати региона, което би могло да насърчи подобни мерки в цялата страна. Федералният канцлер Александър Шаленберг каза в петък, че на неваксинираните хора в провинциите Горна Австрия и Залцбург ще бъде разрешено да напускат къщата само по специални необходими причини, като например закупуване на хранителни стоки или посещение при лекар.

Австрия, Швейцария и Германия имат най-висок процент на неваксинирани хора в Западна Европа, въпреки че е трудно да се определят конкретни причини, поради които хората се колебаят да се ваксинират, отбелязва The Guardian. В сравнение с южноевропейските държави като Италия или Испания, и трите страни досега са имали относително умерени вълни, което може да е накарало мнозина да подценят смъртоносната опасност от коронавируса. Според The Guardian „алтернативната медицина“ е популярна в немскоговорящите страни: в Германия, например, хомеопатичните лекарства се предлагат от аптеките и се покриват от много обществени здравноосигурителни фондове. В бившата ГДР разпространението на ваксинациите срещу морбили и грип традиционно е било високо, но Саксония, Тюрингия, Бранденбург и Саксония-Анхалт сега са в дъното на националната диаграма за ваксинации срещу коронавируса.

В същото време в Централна и Източна Европа, бедността, лошото здравно образование и дезинформацията, съчетани с дълбоко вкоренено недоверие към правителството и правителствените служби, доведоха до най-ниските ваксинационни нива в Европа. В резултат на това девет държави от Централна и Източна Европа в момента се нареждат сред 10-те с най-високи дневни нива на смъртност от коронавирус в ЕС. Румъния и България имат най-висока дневна смъртност в блока – около 22 на милион – над 30 пъти по-висока от Франция, Испания и Португалия. Въпреки изобилното предлагане на ваксини, двете източноевропейски страни напълно са ваксинирали най-нисък дял от населението си от всичките 27 страни от ЕС: само 34,5% от жителите на Румъния са получили две дози, докато в България това важи за едва 23,04% от жителите.

И двете държави наскоро въведоха по-строги ограничения, докато Латвия, друга страна с ниски нива на ваксиниране, въведе четириседмичен локдаун в средата на октомври. Чехия, Словакия и Русия също затегнаха мерките. В Западна Европа въпросът сега е дали страните ще успеят да ограничат тази последна вълна, без да прибягват до пълномащабни блокирания, пише The Guardian. Експертите казват, че отговорът вероятно е да – мерки като дистанциране, носене на маски и задължителни ваксини за достъп до помещения и мероприятия на закрито ще бъдат жизненоважни. „Ако нещо липсва, ще видим ситуациите, които се наблюдават сега в много европейски страни“, казва Антонела Виола, професор по имунология в университета в Падуа, Италия.

Ханс Клуге от СЗО каза миналата седмица, че властите трябва да ускорят пускането на ваксини, включително бустерни ваксини за рискови популации и ваксинации за юноши. „Повечето хора, хоспитализирани и умиращи от COVID-19 днес, не са напълно ваксинирани“, каза експертът. Но общественото здраве и социалните действия са еднакво важни, каза той, добавяйки, че СЗО изчислява, че 95% от универсалната употреба на маски в Европа може да спаси близо 200 000 живота. Превантивните мерки, прилагани „правилно и последователно“, ни позволяват да живеем, а не обратното – каза Клуге: „Превантивните мерки не лишават хората от свобода, те я осигуряват.“

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече